fbpx

Europski „Green New Deal“: Nakon „dogovora“ odmah svađa oko financiranja

Ursula von der Leyen

Oduševljeni sporazumom o europskom „Green New Dealu“ europski birokrati na čelu s Ursulom von der Leyen riskiraju još jedan, tko zna koji u nizu, kratki spoj. On je gotovo izvjestan, prije svega zbog dubokih razlika u percepciji strateških prioriteta različitih zemalja i što su uopće takozvane “zelene investicije”, bez da računamo uobičajene sukobljene nacionalne interese zbog kojih je Europska unija tako neučinkovita i nevažna. I da bi apsurd bio veći, sada su oni koji se ne odriču svojih nacionalnih interesa, za promjenu, čak i Francuzi, koji samo u tom segmentu podržavaju Emmanuela Macrona.

Europska komisija je, kako je izvijestio Forbes, usvojila ambicioznu strategiju, barem na papiru, za borbu protiv klimatskih promjena u sljedećih 30 godina. Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objasnila je da cilj sporazuma o europskom „Green New Dealu“ cilj “pomiriti gospodarstvo s našim planetom” i “način na koji proizvodimo i konzumiramo”. Stari modeli rasta, dodala je Von Der Leyen, “su zastarjeli”.

Ursula von der Leyen, , kako izvještava agencija LaPresse, objasnila je da će okosnica biti “klimatski zakon” koji Europsku uniju slobodnu od ugljikovodika vidi već 2050. Potpuni zakonski projekt će biti predložen do ožujka.

Dogovor „Green New Dealu“ stigao je preko noći. Kako je izvijestila agencija AGI, vlade su dogovarale tekst zaključaka o klimi više od sedam sati.

“Postigli smo dogovor. Želimo da EU postane prvi neutralni kontinent u pogledu klime s horizontom 2050. godine”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na kraju prvog dana summita, precizirajući, međutim, da država članica, a to je Poljska, treba više vremena za provedbu ovih ciljeva.

„Vratit ćemo se u lipnju”, rekao je Charles Michel.

Ursula von der Leyen je rekla da je za nju ovo rješenje “apsolutno prekasno”, drugim riječima neprihvatljivo.

Međutim, otpor Poljske, kao i Češke, sve dok u zaključnom dijelu teksta nije spomenuta nuklearna energija, bila je simptomatična i znak je da će Europska komisija imati velikih poteškoća u nametanju i provedbi „Green New Deala“.

Europska komisija protiv nuklearne energije

Kako naglašava La Stampa, europske zemlje su se već počele svađati oko nuklearnog pitanja. Kako bi se blokirao sporazum postignut prošlog tjedna o klasifikaciji „zelenih ulaganja“, postignut je sporazum između zemalja istočne Europe, bloka kojeg čine Poljska, Mađarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Rumunjska i Bugarska, kojima se pridružilo i odlazeće Ujedinjeno Kraljevstvo, te Francuska.

Spor je nastao upravo oko nuklearne energije, koja je isključena s popisa „zelenih sektora“, što znači da će se ulaganja u ovaj sektor obeshrabrivati i neće moći računati na europske fondove.

“Ali nuklearna energija pomaže u smanjenju emisija ugljičnog dioksida. EU mora priznati nuklearnu energiju kao izvor nulte emisije. Neke se države još uvijek tome protive i moramo ih uvjeriti da griješe. Bez nuklearne energije ne možemo ostvariti klimatsku neutralnost”, rekao je češki premijer Andrej Babiš.

Udruga nuklearne industrije Foratom pozdravila je odluku,  primijetivši na Twitteru da privremeni sporazum o zelenim investicijama “ne tretira sve izvore s niskim udjelom ugljika jednako”.

“Nuklearna energija trebala bi biti dio ove eko-oznake”, rekao je u listopadu francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Njegov je komentar iritirao Njemačku, Austriju i Luksemburg, zemlje Europske unije koje se najglasnije protive nuklearnoj energiji.

Kaos zvan „zeleno financiranje“

Ironično, blokiranje sporazuma o zelenim financijama uslijedilo je istog dana kada su Europska komisija i predsjednica Ursula von Der Leyen predstavili europski „Green New Deal“.

Bas Eickhout, nizozemski zastupnik koji je vodio pregovore u ime Europskog parlamenta, rekao je da je lopta sada čvrsto na francuskoj strani terena

“Ako je Francuska zaista ozbiljna u svojoj ulozi proklamiranog lidera u održivoj zaštiti okoliša, ona mora osigurati da se podrži trenutni sporazum. Do tada, Europski parlament neće pregovarati“, rekao je Eickhout.

Ali ova se mjera smatra glavnim potpornim stupom europskog „Green New Deala“, koji u suprotnom riskira da, prije nego zaživi, ostane šepav.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

A nama HRT kaže, sve je ok, dogovor je tu, idemooo, juriiš. Malko , kao, nešto Poljaci traže, ali to nije ništa strašno. Pa bem ti informiranje i uredništvo , kao da su ljudi glupi, iako malo tko ide provjeravati je li to istina ili nije, ima logike. U politici HRT i drugih.

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije

Evropa se nemože složiti ni u čemu osim u antiruskim sankcijam a uskoro nece moci ni u tom.

Mis
Gost
Mis
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Sreca u tome svemu sto vise nema jakih polarnih/sibirskih zima , nije se bas pametno igrati s glavnim najjeftinijim najblizim distributerom plina za europu jer svaka drzava ima rezervi za 40dana, a sta onda? A potrošnja koja svi LNG tankeri svijeta ne mogu u tome trenutku zadovoljiti

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Pišem ja to mjesecima na ovom portalu da se EU ne može dogovoriti koje je boje go.no a o nečemu drugom nema teorije!

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Savonarola,
ma ne slažu se oni ni oko sankcija, samo moraju slušati svog šesterokrakog bankarskog okupatora s druge strane Atlantika

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Uticaj covjeka na klimatske promjene u globalu je minoran,na lokalnom nivou moze se uticati(pr Pekinga itd…). A sto se tice globalne klime I kakvo nas razdoblje ceka u buducnosti ima veze sa solarnim min.i maximumom,tako da sve ove izjave visoko razvijenih zemalja(koje su tu gdje jesu zahvaljujuci exploataciji ugljeno-vodonika za vrijeme industrijske revolucije I pljacku resursa zemalja treceg svijeta) pokusavaju Tim istim zemljama sada nametnuti poreze za exploataciji I koriscenje istih jer nemaju finansije I tehnologiju da se presaltaju na obnovljive izvore energije(tipa-solarni paneli,nuklearna energija,energija vjetra itd). Prema tome Indija,Brazil,zemlje sredisnje Afrike I Juzne Amerike ce nastaviti da razvijaju svoju industriji koristeci kao gorivo ono cime raspolazu u izobilju ne mareci puno za izjave visokopozicioniranih marioneta “green” institucija ako u suprotnom te iste organizacije nisu voljne da malo zavucu ruku u svoje dzepove I ponude im besplatno ili uz neku simbolicnu nadoknadu transfer moderne tehnologije pa cemo onda svi biti “zeleni”

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

Razmislimo ovako, primjerice, moja kuća ja poštujem sve zakone, ja se trudim da ne emitiram skoro nikakvo zagađenje, a oko mene deset susjeda lože ugljen, vozaju auta od Bog zna koje godine, ne pridržavaju se ničega i što je rezultat, rezultat je to da ću i ja imati isto zagađenje oko svoje kuće! EU hoće da uvede tonu poreza za budale, da poskupi sve, hranu (maslac, mlijeko, meso, etc.), da svi kupimo nova, skuplja auta, dodatne poreze da uvede, a u konačnici je to još veće siromašenje običnog malog čovjeka u EU!

DrLove73
Gost
DrLove73
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

Utice covek puno, ali ne (toliko) kroz ispustanje CO2 u atmosferu koliko SECENJEM SUMA!!! koji vezuju visak CO2 ali i generisu vodenu paru isparavanjem kao i usporavaju globalno kretanje vetra, i na mikro i na makro planu.
Nisam za porez na CO2, ali sam za ostre mere protiv nelegalnih seca suma kao i masivno i zustro sadjenje dugovecnog drveca sa vecom zapreminom drvene mase. Tamo gde se drvece ne moze saditi (pocinje se na obodima postojecih suma) treba dronovima izbacivati seme za razne biljne vrste, od drveca do zbunja, pa neka samo pokusa da raste dok ogranizovana sadnja ne stigne do njih.

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

Bolesnici

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  šeronja

Ursula von der Brbljana
predlaže financiranje ”okosnice uspravnice”
ne želeći da shvati
da se za preseravanje koristi WC ?

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

“Green New Deal” vjerojatno bude samo uzrokovao neviđene milijune tona otpada zbog odredbi o zabrani trenutnih tehnologija, iscrpljivanje novih resursa planete i konstantno te ubrzano izmjenjivanje tehnike na svim razinama kako bi se ispoštovale obveze.
Na svemu tome će zaraditi iste korporacije koje zarađuju i danas, obični čovjek će biti još više zadužen pokušavajući držati korak sa nametnutim standardima po sili zakona, raditi će još više za super-državu koja će nabiti nove pakete poreza, a pritom gubiti kontrolu i slobodu (već vidimo da se kreće u medijima s kondicioniranjem: treba spustiti brzinu, smanjiti kretanje – sve zbog novoga, CO2 sotone).
E pa uživajmo.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Nuklearna energija zelena, naravno a koja je kategorija otpad nastao tim procesom…

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

Ono što meni, u celoj ovoj CO2 priči, upada u oči je to što nikome “ne pada na pamet”, da se protiv povećanog procenta CO2 – može boriti i pošumljavanjem, odnosno “ozelenjavanjem” planete.

Ali, tu nema para za velike igrače i ne pravi se idiotska panika koja omogućava veću kontrolu stanovništva.

mars
Gost
mars
1 godina prije

Na sadasnjem stepenu tehnoloskog razvoja covjecanstvo u globalu, nije u mogucnosti odreci se plina, nafte, nuklearne energije, pa cak ni ugljena, kao “prljavih” izvora sigurne energije s obzirom na to koliko su ogromne njegove potrebe za istom, a da to ne prouzrokuje njegov kolaps. Jednostavno, za sada nema tog ili tih drugih izvora koji bi ih uspjesno nadomjestili a da ne dovedu u pitanje stepen i tempo sadasnjeg i buduceg razvoja i ne vrate ga, po danasnjim standardima, u moderni srednji vijek. Najbolji nacin da se u to uvjere ovi idioti od politicara i elita koji guraju ovu svoju “cistu” agendu, i obican svijet koji je na nju nasjeo, bio bi (kada bi to bilo moguce) da ih svi svjetski proizvodjaci ovih “prljavih” izvora energije jednoglasno i momentalno prestanu snadbjevati istima i prepuste ih vlastitim cistim izvorima. Uopste ne sumnjam da bi im se vrlo brzo na koljenima vratili, moleci i preklinjuci da ih ponovo prikopcaju na aparate. Jedino nisam siguran da li bi to bilo za mjesec-dva ili nekoliko mjeseci, ali svakako ne vise od godinu dana, sto bi im, nakon takvog jednog prezivljenog carobno-zadivljujuceg iskustva, za dugi vremenski period izbio iz glave zelju za provodjenjem slicnih idiotluka, dok covjecanstvo ne nadje nacin i ne otkrije druge izvorre koje ce ih uspjesno nadomjestiti i bude ih spremno koristiti. A to je ipak malo duzi postepeni evolucijski proces a ne samoubilacko lomljenje preko koljena.

tko zna zna
Gost
tko zna zna
1 godina prije

Na “Zeleno” u EU se misli na par načina i svi su ispravni: mali zeleni, zelenaši, zeleni( po pitanju rezoniranja), zeleni ( borci za napasanje naroda travom, burag ćete dobiti naknadno).

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  tko zna zna

Burag 🙂 🙂

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

EU bez ugljikovodika 2050 !
Veču idiotariju svijet nije doživio ni čuo od vremena pračovjeka

POVEZANE VIJESTI

Izbornik