Europski „Green New Deal“: Nakon „dogovora“ odmah svađa oko financiranja

Ursula von der Leyen
18 komentara

Oduševljeni sporazumom o europskom „Green New Dealu“ europski birokrati na čelu s Ursulom von der Leyen riskiraju još jedan, tko zna koji u nizu, kratki spoj. On je gotovo izvjestan, prije svega zbog dubokih razlika u percepciji strateških prioriteta različitih zemalja i što su uopće takozvane “zelene investicije”, bez da računamo uobičajene sukobljene nacionalne interese zbog kojih je Europska unija tako neučinkovita i nevažna. I da bi apsurd bio veći, sada su oni koji se ne odriču svojih nacionalnih interesa, za promjenu, čak i Francuzi, koji samo u tom segmentu podržavaju Emmanuela Macrona.

Europska komisija je, kako je izvijestio Forbes, usvojila ambicioznu strategiju, barem na papiru, za borbu protiv klimatskih promjena u sljedećih 30 godina. Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objasnila je da cilj sporazuma o europskom „Green New Dealu“ cilj “pomiriti gospodarstvo s našim planetom” i “način na koji proizvodimo i konzumiramo”. Stari modeli rasta, dodala je Von Der Leyen, “su zastarjeli”.

Ursula von der Leyen, , kako izvještava agencija LaPresse, objasnila je da će okosnica biti “klimatski zakon” koji Europsku uniju slobodnu od ugljikovodika vidi već 2050. Potpuni zakonski projekt će biti predložen do ožujka.

Dogovor „Green New Dealu“ stigao je preko noći. Kako je izvijestila agencija AGI, vlade su dogovarale tekst zaključaka o klimi više od sedam sati.

“Postigli smo dogovor. Želimo da EU postane prvi neutralni kontinent u pogledu klime s horizontom 2050. godine”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na kraju prvog dana summita, precizirajući, međutim, da država članica, a to je Poljska, treba više vremena za provedbu ovih ciljeva.

„Vratit ćemo se u lipnju”, rekao je Charles Michel.

Ursula von der Leyen je rekla da je za nju ovo rješenje “apsolutno prekasno”, drugim riječima neprihvatljivo.

Međutim, otpor Poljske, kao i Češke, sve dok u zaključnom dijelu teksta nije spomenuta nuklearna energija, bila je simptomatična i znak je da će Europska komisija imati velikih poteškoća u nametanju i provedbi „Green New Deala“.

Europska komisija protiv nuklearne energije

Kako naglašava La Stampa, europske zemlje su se već počele svađati oko nuklearnog pitanja. Kako bi se blokirao sporazum postignut prošlog tjedna o klasifikaciji „zelenih ulaganja“, postignut je sporazum između zemalja istočne Europe, bloka kojeg čine Poljska, Mađarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Rumunjska i Bugarska, kojima se pridružilo i odlazeće Ujedinjeno Kraljevstvo, te Francuska.

Spor je nastao upravo oko nuklearne energije, koja je isključena s popisa „zelenih sektora“, što znači da će se ulaganja u ovaj sektor obeshrabrivati i neće moći računati na europske fondove.

“Ali nuklearna energija pomaže u smanjenju emisija ugljičnog dioksida. EU mora priznati nuklearnu energiju kao izvor nulte emisije. Neke se države još uvijek tome protive i moramo ih uvjeriti da griješe. Bez nuklearne energije ne možemo ostvariti klimatsku neutralnost”, rekao je češki premijer Andrej Babiš.

Udruga nuklearne industrije Foratom pozdravila je odluku,  primijetivši na Twitteru da privremeni sporazum o zelenim investicijama “ne tretira sve izvore s niskim udjelom ugljika jednako”.

“Nuklearna energija trebala bi biti dio ove eko-oznake”, rekao je u listopadu francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Njegov je komentar iritirao Njemačku, Austriju i Luksemburg, zemlje Europske unije koje se najglasnije protive nuklearnoj energiji.

Kaos zvan „zeleno financiranje“

Ironično, blokiranje sporazuma o zelenim financijama uslijedilo je istog dana kada su Europska komisija i predsjednica Ursula von Der Leyen predstavili europski „Green New Deal“.

Bas Eickhout, nizozemski zastupnik koji je vodio pregovore u ime Europskog parlamenta, rekao je da je lopta sada čvrsto na francuskoj strani terena

“Ako je Francuska zaista ozbiljna u svojoj ulozi proklamiranog lidera u održivoj zaštiti okoliša, ona mora osigurati da se podrži trenutni sporazum. Do tada, Europski parlament neće pregovarati“, rekao je Eickhout.

Ali ova se mjera smatra glavnim potpornim stupom europskog „Green New Deala“, koji u suprotnom riskira da, prije nego zaživi, ostane šepav.

Green New Deal
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

A nama HRT kaže, sve je ok, dogovor je tu, idemooo, juriiš. Malko , kao, nešto Poljaci traže, ali to nije ništa strašno. Pa bem ti informiranje i uredništvo , kao da su ljudi glupi, iako malo tko ide provjeravati je li to istina ili nije, ima logike. U politici HRT i drugih.

Savonarola
4 godine prije

Evropa se nemože složiti ni u čemu osim u antiruskim sankcijam a uskoro nece moci ni u tom.

Savovic Danilo
4 godine prije

Uticaj covjeka na klimatske promjene u globalu je minoran,na lokalnom nivou moze se uticati(pr Pekinga itd…). A sto se tice globalne klime I kakvo nas razdoblje ceka u buducnosti ima veze sa solarnim min.i maximumom,tako da sve ove izjave visoko razvijenih zemalja(koje su tu gdje jesu zahvaljujuci exploataciji ugljeno-vodonika za vrijeme industrijske revolucije I pljacku resursa zemalja treceg svijeta) pokusavaju Tim istim zemljama sada nametnuti poreze za exploataciji I koriscenje istih jer nemaju finansije I tehnologiju da se presaltaju na obnovljive izvore energije(tipa-solarni paneli,nuklearna energija,energija vjetra itd). Prema tome Indija,Brazil,zemlje sredisnje Afrike I Juzne Amerike ce nastaviti da razvijaju svoju industriji koristeci kao gorivo ono cime raspolazu u izobilju ne mareci puno za izjave visokopozicioniranih marioneta “green” institucija ako u suprotnom te iste organizacije nisu voljne da malo zavucu ruku u svoje dzepove I ponude im besplatno ili uz neku simbolicnu nadoknadu transfer moderne tehnologije pa cemo onda svi biti… Čitaj više »

šeronja
4 godine prije

Bolesnici

tuf
4 godine prije

“Green New Deal” vjerojatno bude samo uzrokovao neviđene milijune tona otpada zbog odredbi o zabrani trenutnih tehnologija, iscrpljivanje novih resursa planete i konstantno te ubrzano izmjenjivanje tehnike na svim razinama kako bi se ispoštovale obveze.
Na svemu tome će zaraditi iste korporacije koje zarađuju i danas, obični čovjek će biti još više zadužen pokušavajući držati korak sa nametnutim standardima po sili zakona, raditi će još više za super-državu koja će nabiti nove pakete poreza, a pritom gubiti kontrolu i slobodu (već vidimo da se kreće u medijima s kondicioniranjem: treba spustiti brzinu, smanjiti kretanje – sve zbog novoga, CO2 sotone).
E pa uživajmo.

Siniša
4 godine prije

Nuklearna energija zelena, naravno a koja je kategorija otpad nastao tim procesom…

Ostap Bender
4 godine prije

Ono što meni, u celoj ovoj CO2 priči, upada u oči je to što nikome “ne pada na pamet”, da se protiv povećanog procenta CO2 – može boriti i pošumljavanjem, odnosno “ozelenjavanjem” planete.

Ali, tu nema para za velike igrače i ne pravi se idiotska panika koja omogućava veću kontrolu stanovništva.

mars
4 godine prije

Na sadasnjem stepenu tehnoloskog razvoja covjecanstvo u globalu, nije u mogucnosti odreci se plina, nafte, nuklearne energije, pa cak ni ugljena, kao “prljavih” izvora sigurne energije s obzirom na to koliko su ogromne njegove potrebe za istom, a da to ne prouzrokuje njegov kolaps. Jednostavno, za sada nema tog ili tih drugih izvora koji bi ih uspjesno nadomjestili a da ne dovedu u pitanje stepen i tempo sadasnjeg i buduceg razvoja i ne vrate ga, po danasnjim standardima, u moderni srednji vijek. Najbolji nacin da se u to uvjere ovi idioti od politicara i elita koji guraju ovu svoju “cistu” agendu, i obican svijet koji je na nju nasjeo, bio bi (kada bi to bilo moguce) da ih svi svjetski proizvodjaci ovih “prljavih” izvora energije jednoglasno i momentalno prestanu snadbjevati istima i prepuste ih vlastitim cistim izvorima. Uopste ne sumnjam da bi im se vrlo brzo na koljenima vratili, moleci… Čitaj više »

tko zna zna
4 godine prije

Na “Zeleno” u EU se misli na par načina i svi su ispravni: mali zeleni, zelenaši, zeleni( po pitanju rezoniranja), zeleni ( borci za napasanje naroda travom, burag ćete dobiti naknadno).

samo tako
4 godine prije

EU bez ugljikovodika 2050 !
Veču idiotariju svijet nije doživio ni čuo od vremena pračovjeka

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI