„Green New Deal“ – Što smo potpisali i koliko će to koštati Hrvatsku nitko ne zna

Green new deal
40 komentara

Prošlog tjedna je objavljena vijest kako su zemlje članice EU postigle dogovor o europskom „Green New Dealu“, prema kojem će EU do 2050. biti „prvi neutralni kontinent na svijetu“, lišen korištenja ugljikovodika.

Međutim, svečanost je pokvarila Poljska, koja nije stavila svoj potpis na sporazum, jer zemlja ovisi o ugljenu, nafti i plinu, a ima namjeru graditi i nuklearne elektrane.

U prvom dijelu, što se tiče ugljena i fosilnih goriva, sve zemlje članice EU, osim Poljske, su potpisale „Green New Deal“. Nova šefica Europske komisije, Ursula von der Leyen, bila je presretna, iako nitko ne zna zašto. Međutim, kada su vidjeli sporazum i da EU neće subvencionirati modernizaciju i izgradnju novih nuklearnih elektrana, taj dio su odbacili Poljska, ali i Mađarska, Francuska, Češka, Slovačka, Slovenija, Rumunjska i Bugarska, kojima se pridružilo i odlazeće Ujedinjeno Kraljevstvo. No, to smo već pojasnili  u prethodnom članku.

Ovdje je zanimljivo da su Poljski predstavnici na sastanak došli pripremljeni. Već na raspravi su iznijeli svoj predračun da za „zelenu tranziciju“ do 2050. Varšava treba ulaganja od 500 milijardi dolara, a Poljska taj novac nema i ne misli se odricati već ugovorenih projekata i smanjivati proračunska izdvajanja za socijalne usluge i javni sektor samo kako bi usrećili zagovornike „klimatske ideologije“.

No, ovdje bi se osvrnuli na Hrvatsku, odnosno predstavnike RH u Bruxellesu koji su stavili svoj potpis na dokument bez ikakve rasprave o tome što će to značiti za zemlju, preostalu industriju i tko će subvencionirati ili platiti remont NE „Krško“. Na primjer, snaga elektrane originalno je bila 632 MW, a nakon zamjene parogeneratora i osuvremenjavanja elektrane 2000. godine iznosi 696 MW. Na godišnjoj razini električna energija dobivena iz NE „Krško“ čini oko 16% od ukupne električne energije potrošene u Republici Hrvatskoj. Što će biti s ovom nuklearnom elektranom ako Europska unija nuklearnu energiju ne želi proglasiti „CO2 Free“, a nuklearna energija to jeste.

Zašto je hrvatsko izaslanstvo popisalo „Green New Deal“, a da se nije priklonilo bloku kojeg čine Poljska, Mađarska, Francuska, Češka, Slovačka, Slovenija, Rumunjska i Bugarska i Ujedinjeno Kraljevstvo, a kao što vidimo Slovenija jeste?

Osim toga, koliko će Hrvatsku koštati „zelena tranzicija“ do 2050. godine i koje ćemo projekte gasiti i gdje će se rezati javna potrošnja?

Ako su Poljaci prije nedavnog sastanka u Bruxellesu izračunali ta za “zelenu tranziciju” do 2050. moraju potrošiti 500 mlrd dolara, a taj novac nemaju, što znači da će na Wall Streetu i Londonu morati kupovati “zelene obveznice”, kako to da u nas nitko ne otvara temu što smo to prihvatili i koliko će nas to koštati?

U prethodnoj analizi smo pojasnili shemu oko „Green New Deala“ u EU, ali i ostatku svijeta i nitko ne želi reći da su izdavači „zelenih obveznica“, klasične sheme novog dužničkog ropstva koje se računa i tisućama milijardi dolara, a oni koji će ih izdavati su financijski divovi JP Morgan, Bank of America, Merrill Lynch, American International Group, fond State Street i BlackRock, jedan od najvećih upravljača imovinom na svijetu. Na popisu su Barclays i HSBC, londonsko-hongkonška banka, poznata po višestrukom kažnjavanju zbog pranja novca od droge i drugih crnih fondova, potom Swiss Re, drugo najveće osiguravajuće društvo na svijetu, kineska banka ICVC, Tata Steel, ENI, Dow Chemical, rudarski gigant Bhp Billington i David Blood iz tvrtke „Al Gore Generation Investment“. Novi indeks burzi, nazvan CDP Environment Ew i CDP Eurozone Ew, “ima za cilj privući investicijske fondove, državne mirovinske sustave poput Calpersa, mirovinski sustav državnih službenika u Kaliforniji, te Calstrsa, državnog mirovinskog sustava za nastavnike u Kaliforniji s kombiniranom imovinom od 600 milijardi, da ulažu u pažljivo odabrane ciljeve. Najbolje ocijenjene kompanije u indeksu uključuju Alphabet koji je vlasnik Googlea, Microsofta, Ing Groupe, Diageoa, Philipsa, Danonea i istog Goldman Sachsa.

Nigdje ni traga iznosu kojeg ćemo platiti za hipotetsko usporavanje globalnog zatopljenja.

Na službenoj stranici predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj imate samo uopćene podatke što je to „Green New Dealu“, ali se nigdje ne spominju troškovi.

Ali su zato naši vrli novinari i političari odlično upućeni u teme koje dominiraju predsjedničkom kampanjom kao što su „korupcija“, uvjetno rečeno, migrantska kriza, gdje vjerojatni pobjednici čvrsto stoje na kursu EU i zadaća iz Frontexa zbog kojih smo de facto po drugi put u povijesti pretvoreni u „Vojnu krajinu“, koja brani središnju EU ovaj put ne od prodora Osmanlija već migrantskog vala.

Naravno, omiljene teme su ustaše, partizani, Tito, Tuđman, homoseksualci, ćirilica, pobačaj i slične. Međutim, trošak  „Green New Deala“, za kojeg su si Poljaci dali truda i na sastanak u Bruxelles prošlog tjedna donijeli stručnu analizu procijenjenih troškova od 500 milijardi dolara, možda i eura, što je nevažno, kod nas je tabu tema. Dnevni listovi, tjednici, televizijske kuće, političari da ne govorimo, da bi jednu jedinu riječ rekli o ovome, iako prihvaćanje plana Europske komisije znači ogroman trošak, bez obzira na deindustrijaliziranu Hrvatsku, i sigurno rezove u javnoj potrošnji. Konačno, i javnost bi trebala otvoriti ovo pitanje, da kasnije, kada se krenu otkazivati razni projekti i rezati proračunska izdvajanja ne bude da „nismo znali“.

EC/Europa/EU/Croatia

Europski „Green New Deal“: Nakon „dogovora“ odmah svađa oko financiranja

Ma kakva klima?! – Greta Thunberg vrijedi 1000 milijardi dolara

Green New Deal
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rolling Bluesman
4 godine prije

Pticja gripa, svinjska gripa, razna cjepiva, farmaceutska gnjavaza i sad taxa CO2 za koju sam cuo pred 10 godina.

don
4 godine prije

Uhvatiti prvu lokomotivu novog energetskog sektora je dobro, a ne loše

tuf
4 godine prije

U praksi će to po našoj dobroj tradiciji izgledati ovako: RH je potpisala nešto. Netransparentno, bez ikakve želje za informiranjem javnosti niti uplitom iste. Sve se zakamuflira u ku*rčenje da je RH vjerna članica EU, pripadnica europsko-galaksijskih vrijednosti 22-og stoljeća, moderna, liberalno-multikulti-zeleno-progresivna. Što prenesu mediji i to bez velike pompe, jer naravno da su stvarne fotke Maje Šuput i autobus KGK sudbonosne teme za plahe hrvatske duše. E onda će se to malo kiseliti, svi će zaboraviti na to, dok u međuvremenu EU birokratska mašinerija u suradnji s industrijalcima koji od svega profitiraju ne napravi pakete zakona koje se mora usvojiti uslijed propisanih pravila. To nam usput govori puno o licemjernom vrištanju europske komisije kada Poljskoj i Mađarskoj spočitavaju uplitanje u sudstvo, a zapravo najgore uplitanje dolazi upravo izvana. No, da ne duljim. Početi će stegovne mjere (kao što je u prethodnom razdoblju bilo prisilno skupo plaćanje energetskih certifikata, zaduživanje… Čitaj više »

Arcibald Rajs
4 godine prije

EU neće više postojati do 2050. evo Britanija izlazi već 31.01.2020. Možemo samo da nagađamo kako će se stvari odvijati ali raspad je neminovan.

Mamajev Kurgan
4 godine prije

Hrvatska do 2050 g….niko pametan i normalan toj slucajnoj zlotvorevini ne daje sansu na duzi rok da ce postojati a narocito ne u onim ,,avnoj,,evskim granicama.S mojom malenkoscu garant da se slazu i italijani i madjari i jos poneki mnogobrojniji i mnogo jaci narodi i drzave susjedi i oni daljni.

samo tako
4 godine prije

Kad neče “vodeči” hrvatistanski mediji objaviti TKO je potpisao neki dokument u ime RH, ne bi li to trebali uraditi tzv. alternativni mediji ?
Vec sam napisao u jednom komentaru, da idiotskije rečenice od “EU bez ugljikovodika do 2050.” svijet nije vidio nikada

rijecanin
4 godine prije

Od 1.1 ide zeleni porez na motorna vozila u RH. Poskupjet će prosječno 10%. Pa komu treba auto može još požuriti. To nam je Sretan Božić od “mutti”.

Trt
4 godine prije

A šta ima kmet gazdi postavljat pitanja…?

Emiliano Zapata
4 godine prije

Zasto su potpisali? Vrlo jednostavno, pustite nas da pljackamo nesmetano svoj narod a zauzvrat cemo potpisat sta god vam padne napamet!

Mucke
4 godine prije

Ovaj plan je tolika ludost da jednostavno ne znam jesam li ja uvrnut pa ne kuzim kako ce namirit sve potrosace struje bez vracanja u pecine ili smo dobili na vlast u cijeloj europi,pa tako i u HR, psihijatrijske slucajeve.Ako jesmo ,kako je moguce da ih toliko ima?

nessy
4 godine prije

Za pocetak, volio bih vidjeti imena vrlih Hrvatskih zastupnika, koji su potpisali ovo smece. Da li oni imaju neki argument, da li su dvojili, potpisati ili ne, ili su potpisali po inerciji, jer im je netko to rekao. Ako je tako, treba ih isti moment opozvati, neka ovdje grade karijere, mozda u privatnom sektoru? Dobro, necemo biti tako okrutni, jadnici bi vjerojatno umrli od gladi, delozirani, blokirani i ovrseni. U Briselu nam trebaju ljudi koji ce, barem, procitati i pokusati razumjeti neki dokument prije potpisa, ako to nije previse za traziti od njih Drugo, dakle, treba se odreci ugljena, nafte, plina, pa cak i atoma, kao izvora energije? Sto preostaje? Vjetroelektrane? Moc valova? Geotermalni izvori? Ne pricamo samo o napajanju kucanstava, zamislite koliko struje treba prerada boksita u aluminij, npr. Zemlje “stare Evrope”, mozda i mogu sebi dozvoliti ove ekstravagancije, jer to u ovom momentu, ekstravagancije i jesu. Ali, sto… Čitaj više »

ČOBAN
4 godine prije

Ne mogu se oteti dojmu ,da samo znamo prigovarati.Sa jedne strane uzimamo za dobro samo ono što nam ide u korist kao pojedincima,koji su ionako iz-manipulirani ,to se odnosi i na mene.Zeleni certifikat prvo treba naša vlada proizvesti ,(izboriti se za njega),pa ga možemo prodati onima koji će ga morati kupiti.Što je to ZELENI CERTIFIKAT? to je mogućnost skladištenja Ugljika iz zraka u zemlju kojeg radi biljka ,dali drvo ili trava,fotosintezom,prilikom svoga rasta.Hrvatska je pokrivena šumom ,više je zelene nego gola,ima visoku pokrivenost stvaranja energije ,u hidroe-lektranama,iseljava se i tako dalje,na taj način ima mogućnost,stvaranja tih zelenih certifikata u većoj količini nego stvara kaznenih certifikata.To je viđenje sa moga vidikovca,na potezu je vlada da ishodi priznanje hrvatske kao zemlje u kojoj se proizvodi zeleni certifikat ,i izvozi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI