F. Mogherini: “Američki embargo protiv Kube je ilegalna i zastarjela mjera”

Federica na Kubi
13 komentara

Bruxelles i Washington su se sukobili o još jednoj temi, što nakon Trumpovog insistiranja da Europa plati američku zaštitu, osude EU njegove odluke o priznavanju Jeruzalema za glavni grad židovske države i nametanja sankcija ruskom energetskom sektoru, koje više pogađaju europske kompanije nego Gazprom, govori da se politike EU i Sjedinjenih Država prilično udaljavaju.

Naime, visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini je tijekom svog dvodnevnog posjeta Kubi 4. siječnja kritizirala je politiku američkog embarga protiv Kube.

Mogherini je rekla “kako je blokada ilegalna i zastarjela“.

“Europljani su često o tome razgovarali sa svojim američkim prijateljima, također smo to objasnili u Ujedinjenim narodima”, rekla je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku.

Jedina posljedica američkog embargo je, prema njezinu mišljenju, pogoršanje života običnih Kubanaca.

“Za razliku od svih onih koji grade zidove i zatvaraju vrata, mi Europljani gradimo mostove suradnje i dijaloga i otvaramo vrata”, izjavio je Federica Mogherini.

Europska unija posljednjih godina aktivno širi svoju gospodarsku i političku suradnju s Kubom. Mogherini je istovremeno istaknula “kako su ipak ostale razlike u stavovima Kube i EU o ljudskim pravima i nužna je daljnja otvorena rasprava o ovoj temi”.

Federica Mogherini je u Havani razgovarala s predsjednikom Kube Raulom Castrom.

Istaknula je dobro stanje u odnosima između Kube i Europske unije i razgovarala o izgledima njihovog razvoja u okviru stupanja na snagu Sporazuma o političkom dijalogu i suradnji.

Tijekom dvodnevnog službenog posjeta Kubi Federica Mogherini je također razgovarao s ministrom vanjskih poslova Brunom Rodriguezom, ministrom vanjske trgovine i stranih ulaganja Rodrigom Malmiercom, predsjednikom Narodne skupštine Estebanom Lazom i ministrom kulture Abelom Prietom.

Prema riječima čelnice europske diplomacije, Europska unija je “pouzdan i predvidljiv partner Kube”.

Još jednom je ponovila kako je američki trgovinski i gospodarski embargo, koji traje više od 50 godina “nezakonita i zastarjela mjera”.

“EU će i dalje ulagati napore kako bi se to okončalo”, rekla je Mogherini i izrazila žaljenje što je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa odlučila pooštriti politiku prema Kubi.

raul castro
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
6 godine prije

Kada će svijet napokon shvatiti šta je Amerika u uvesti joj embargo,sankcije i dovest na pravu mjeru.

shumadinac
6 godine prije

EU administracija (još uvek) insistira na svakom projektu Obamine administracije. Da li je to slučajno ili nešto dublje stoji iza toga pokazaće vreme.
Nama je u suštini isto – bilo da sluša Trampovo ili Hilarino krilo ne sluša svoje stanovništvo (ovo je samo pozitivna kap u moru negativnih tendencija).

Georgij Žukov
6 godine prije

Uff dobro je , procitao sam naslov i pomislio sad valjda prvo bombarduju pa tek onda sankcije.

1.komentar
6 godine prije

Po meni je ovaj sukob oko Trampove i stare administracije samo pozoriste,iliti kazaliste, a kako god okrenes iste zemlje koje bi trebalo izvuci deblji kraj od imperije, ce izvuci deblji kraj.Ne moze tamo tek tako neko doci na mesto predsednika.Jedno je sigurno, postoji jedna grupa ljudi, koja de fakto vodi celu pricu, a koja nema legitimitet u demokratskoj drzavi.

victory
6 godine prije

LAVORATORI, ALLA RISCOSSA – BANDIERA ROSSA – TRIONFERA!!!

shumadinac
6 godine prije

U SAD-u definitivno postoji neki sukob. Možda je on lažan, samo predstava za mase i svet ali ja pre mislim da je sukob pravi. Ko je u sukobu – to je mnogo komplikovanije pitanje. Neko vreme (posebno za vreme Trampove kampanje i njegovog izbora) sam mislio da su u sukobu dve struje Moćnika ali kako se situacija razvija izgleda da su se sukobili Moćnici sa Establišmentom (Obamina ekipa) – pravi gopodari sa onima kojima su dali privid moći i koji su svesni da njihova moć nema pravu težinu ali toga nije svesno ni stanovništvo… prilika koja može da se iskoristi. Ta borba bi mogla mnogo brže da eskalira da obema stranama nisu u velikoj meri vezane ruke. Da paradoks bude veći oni jedni drugima vezuju ruke jer su u jakoj međusobnoj zavisnosti. – I ja sam mislio da je Obama samo lutka na koncu ali nije baš tako, on i… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI