Da li je Fidelova smrt početak promjena na Kubi?

Promjene - Fidel i Raul Castro - Kuba
0
0

Kako će smrt dugogodišnjeg lidera Kube Fidela Castra uticati na tu zemlju i njene odnose sa SAD-om, ostaje da se vidi.

Mervyn Bain, dekan Fakulteta političih nauka i međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Aberdeenu, kazao je da je Castro bio „jedna od ikona 20. vijeka“ koji se usprotivio američkoj hegemoniji i čija uloga u kubanskoj historiji ne može biti potcijenjena.

On je naglasio da uprkos činjenici da je u posljednjih nekoliko godina Castrova uloga bila simbolična, njegov brat i predsjednik Kube Raul Castro je odbijao da napravi značajne promjene u kubanskoj politici. To je jednostavno zbog toga što je znao da bi bio kritikovan od strane svog brata, vođe revolucije. S Fidelovom smrću bi moglo doći do razmatranja pokretanja određenih reformi od strane kubanske vlade, a koje su bile nezamislive za njegovog života.

„Ne možemo očekivati kompletnu promjenu u narednih par godina, ali je sigurno da će biti promjena“, kazao je on, dodajući da bi mlađe generacije Kubanaca mogle biti jako nestrpljive da vide te promjene, naročito na polju ekonomije.

Bain primjećuje da je bilo značajnih promjena u kubanskoj vanjskoj politici i za Fidelovog života. Naime, odnosi sa SAD su otoplili, a uspostavljene su i jake veze sa Rusijom.

„Možemo pretpostaviti da će Kuba generalno nastaviti primjenjivati svoju vanjsku politiku, dok se njeni odnosi sa SAD-om budu poboljšavali. Na unutrašnjem planu možemo pretpostaviti da će doći do promjena u ekonomiji, jer je promjena ekonomske politike ono što Kubanci žele.“

Međutim, ostaje da vidimo kako će se razvijati američko-kubanski odnosi, jer je još uvijek nejasno da li će Trumpova administracija zadržati trenutni kurs, dodaje Bain.

On takođe smatra da se ukidanje američkog embarga nametnutog Kubi neće desiti tako brzo, jer postoje „značajni ljudi“ u američkom Kongresu koji to ne žele.

Embargo će biti ukinut, mada to neće biti u narednih godinu-dvije; možda će trebati više vremena… Sve zavisi od toga šta će Trump uraditi kada postane predsjednik“, kazao je Bain.

embargofidel castromervyn bainraul castro
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI