Rusija jača gospodarske i vojne veze s Havanom i s Kube se približava SAD-u

Havana kuba
28 komentara

Međuvladina rusko-kubanska komisija za trgovinu, gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju je potpisala ugovore vrijedne više od 260 milijuna dolara, izjavio je nakon sastanka ovog tijela potpredsjednik ruske vlade Jurij Borisov.

Radi se o modernizaciji tri elektrane na Kubi u vrijednosti od 100 milijuna dolara, drugoj fazi modernizacije metalurških postrojenja, što je investicija od oko 60 milijuna dolara, te opskrbi automobila u vrijednosti preko 100 milijuna dolara, piše TASS.

Prema rezultatima rada komisije, RM Željeznička trgovačka kuća, dio ruske kompanije Corporation of Basic Element Group, potpisala je ugovor s općim poduzećem za isporuku 837 teretnih vagona Kubi do 2021.

Kubanska tvrtka Energoimport i ruski Inter RAO Export su potpisali izjavu o konačnom sporazumu o financiranju projekta modernizacije tri elektrane na Kubi kapaciteta od 100 megavata. Partneri su potpisali ugovor o isporuci 15 tisuća LED svjetiljki i dijelova proizvedenih u Rusiji. Kuba i Rusija su  dogovorili i modernizaciju metalurškog postrojenja u Las Tunasu.

Očekuje se da će se potpisivanje ugovora provesti biti tijekom posjete novog predsjednika Kube Moskvi, Miguela Díaza-Canela, koji će u Rusiju doputovati 2. studenoga.

Rusija jača vojnu suradnju s Kubom

Vladimir Putin Raul Castro
FOTO: Vladimir Putin i Raul Castro

Međutim, ono što brine SAD u ovim odnosima je najnoviji ugovor o zajmu između dviju zemalja iz 2009. godine, koji je od tada dvostruko produžen.

Rusija će Kubi posuditi više od 50 milijuna dolara za kupnju ruske vojne opreme,  izvijestio je Miami Herald, citirajući ruski Kommersant koji je razgovarao sa svoja dva izvora u sferi tehničke i vojne suradnje.

Prema riječima dužnosnika, ovi su sporazumi dio dogovora Međuvladine rusko-kubanska komisija za trgovinu, gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju, ali nisu navedeni u priopćenju sa sastanka tijela koji je održan 29. i 30. listopada u Havani. Niti Rusija ni Kuba nisu potvrdili ni opovrgnuli izvješća.

“Ovaj novac će ići izravno u vojnu i tehničku suradnju. Uz ovaj sporazum potpisat će se i skup općih gospodarskih dokumenata i sporazuma koje je iniciralo rusko Ministarstvo financija, ali za to će se dodijeliti i drugi iznosi”, navodi izvor upoznat s pregovorima.

Kuba će, kako se navodi, moći koristiti taj novac za kupnju oklopnih vozila i zrakoplova, vjerojatno i helikoptera koji su na raspolaganju ruskom Ministarstvu obrane.

“Osim toga, moći će kupiti rezervne dijelove, alate i opremu za ranije kupljena vozila i održavati, na primjer, tenkove T-62 spremnike ili oklopna vozila BTR-60”, piše Kommersant.

Ruski list navodi da Havana planira i kupiti industrijsku opremu u sklopu posebnih ugovora na komercijalnoj osnovi. Glavni menadžer jedne tvrtke iz vojno-industrijskog kompleksa je rekao da će suradnju olakšati zajednički projekt o naoružanju.

Ambasada Rusije na Kubi Havana
FOTO: Ambasada Rusije na Kubi. Havana

Prethodni sporazum o zajmu između Rusije i Kube u vojnoj sferi je sklopljen 2009. godine, a kasnije je produžen dvaput, 2010. i 2011. godine. 2017. se Havana se formalno obratila Rusiji i zatražila modernizaciju operativne vojne opreme zemlje.

Aleksandar Mihejev, čelnik ruske tvrtke Rosoboronexport, ranije je napomenuo da bi u bliskoj budućnosti moglo doći do izravnih komercijalnih ugovora ili da o tom poslu treba voditi računa.

U međuvremenu je Roscosmos potvrdio da je njegov mobilni sustav, stvoren 2015. godine, nakon završetka ispitivanja moraju biti dovršen do 30. travnja 2019. godine i dobivat će podatke iz optičkih satelita za promatranje RESURS-P, Canopus-B i Canopus-V-IK i šifrirane će ih prenositi ih u Moskvu preko geostacionarnog satelita “Luč”.

U svibnju su Roscosmos i Geocuba Technical Center i Tecnoimport potpisali ugovor o instalaciji mjerne stanice navigacijskog sustava Glonass na Kubi. Ove odredbe Havana namjerava poduzeti mjere za suzbijanje prijetnji Sjedinjenih Država. Suprotno uobičajenim tvrdnjama, Kuba je prilično veliki otok i predstavlja stratešku barijeru u Meksičkom zaljevu. Kuba se proteže dužinom jednakoj Teksasu, najvećoj u susjednim Sjedinjenim Državama. Proteže se od južne Floride do poluotoka Yucatan ili Meksika.

Ranije je bilo više izvješća da bi Kuba mogla postati “divovska pomorska baza”, koja bi u budućnosti služila kao istureno strateško mjesto za obranu kineskih i ruskih interesa u razdoblju moguće krize sa Sjedinjenim Državama. U strateškom smislu se na Kubu gleda kao na snažnu barijeru protiv bilo kakvog pokušaja oživljavanja sjevernoameričkog carstva u Latinskoj Americi putem pomorskih akcija. Podsjetimo da je Rusija još 2016. najavila planove za izgradnju obavještajne baze i pomorske luke na Kubi, a ruski špijunski brodovi redovito dolaze u luku u Havani, što se posljednju put dogodilo 16. ožujka ove godine.

Kommersant / Miami Herald

raul castroRosoboronexportSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

upravo tako treba, prvo jačati sigurnosne mjere, a onda ide I gospodarski razvoj. drugo bez prvog nema jer će se uvijek u poslove tvoje države mješati agenti pljačkaroša u ovom slučaju konjokradica

Riddick
5 godine prije

Nisu to spijunski brodovi , to su brodovi za okeanografska ispitivanja , hehehe .
Mere temperaturu mora , prisustvo planktona i prate klimatske promene ?? , bar ih tako zvanicno zovu…

Siniša
5 godine prije

Ooo daaaa….

rodoljub
5 godine prije

Tako treba. Neka Amerikenjci – korporativna mafija – osete kako je kada ti se nepozeljni primaknu.

Tupko Glupko
5 godine prije

Konačno se i to dešava, daje se na znanje Amerima da loptica rata može biti i pred njihovim dvorištem, kada oni već to rade širom zemaljske kugle.
Za sada su to tek sitni koraci sa Kubom, ali bitna je poslana poruka.
Nema veze što su ovi gluhi već par desetljeća na bilo kakve poruke, ali nije nikome do zore gorjela.
Venezuela bi mogla biti sljedeća gdje bi se mogao početi odvijati sličan scenarij.

Laki Topalović
5 godine prije

Šalu na stranu, ali Kuba je stvarno specifična. ne daju Che Guevaru ni Castra ni mrtve. Fali im puno toga, ali je moj frend, bio je u Havani i svugdje godinama, baš živio, rekao kako im je najveći gušt navečer na plaži zapalit vatru, svirat i plesat one njihove mambe, sambe i šta ja znam. Nitko se ne žali, osim onih par “demokrata i liberala”, a kad ima za jest i živjet, pjevat i plesat, tada je dobro. Ne kao ona na Maidanu što je imala transparent “Neću Rusiju – Hoću čipkaste gaćice”. Jble te čipkaste gaće, iako u Moskvi i svim većim gradovima ima od francuske i talijanske “lingerie” (donjeg rublja) do sveg ostalog.

jezevakucica
5 godine prije

Cijene nekretnina u Teksasu u drastičnom padu a krave im umjesto mlijeka liju suze.A sada za ozbiljno,jel krave liju suze ili to ima samo u amer.crtićima?

fenix
5 godine prije

Odlicno Rusi se vracaju na Kubu a mislim da ce Venecuela u stvari postati velika Ruska i Kineska vojna baza. Ako hoce Amerikanci u Poljsku onda mogu i Rusi 80 kilometara od Majamija.

nije bitno tko
5 godine prije

Nadam se, da Rusija postavi svoje atomsko oružje što bliže američkim granicama. Klin se klinom izbija.

Haganah
5 godine prije

Ha ha da 50mil eura vojne pomoći, pa toliko ne dodje ni hrana za američke marince u Guantanamu…

Haganah
5 godine prije

Mogu i poslat Admirala Kuznjecova Ruzinavog možda kubanski dokovi nisu skloni topljenju ko ruski pa kubanski varioci mogu jeftinije zavariti rupu na palubi samo ako uspiju kad nije redukcija struje

Ivo
5 godine prije

Vezano na Kubu postoje neke stvari koje su nevidljive oku. Ameri su otišli preko pola svijeta, potaracali Irak i Libiju,okupirali Afganistan,uletili u Ukrajinu, drže Taiwan i Južnu Koreju, Kosovo,itd. S druge strane,pred nosom im je Kuba,koju bi mogli pregaziti na milion načina,ali to ne rade. Netko će se pozvati na sporazum iz vremena kubanske krize, kad su navodno ruusi odustali od postavljanja nuklearnih raketa na Kubu u zamjenu za obećanje amera da neće nikad napasti i okupirati Kubu. Međutim, ameri će prekršiti bilo koji sporazum onog trenutka kad im to više ne odgovara,i kad znaju da mogu. U skladu s time,mora postojati neki skriveni razlog zašto predatorska usa ne napada otok koji im je ispred nosa,i navodno ih iznimno .iritira,a vojno je neobranjiv. Razloga za ovo može biti više,počevši od toga da je sporazum još na snazi i rusi ga brane nuklearnim potpisom, da na Kubi ipak i dalje postoje… Čitaj više »

luni lunovic
5 godine prije

pa vi se zabavljate sami izmedu sebe otidite do majamija pa pricajte tu pricu volio bih vidjeti kako bi zavrsili ja sam im jednom prilikom rekao da su izdajnici i nikad vise nikakvog kontakta samnom i dobro sam prosao i dobio novo ime putin eto to su ti kubanci o kojima vi siljite samo do prve prilike naravno ja sam sve ovo izmislio malo da kontriram jelde

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI