Podrška Venezueli iz Rusije, Kube, Nikaragve, Bolivije… – Maduro: “Dio atentatora je uhićen”

Venezuela - zastava
21 komentar

Rusija je izrazila snažno protivljenje protiv pokušaja atentata ove subote u Caracasu na predsjednika Venezuele Nicolasa Madura, koji je u trenutku eksplozije uspješno zaštićen od strane posebno obučenih pripadnika Bolivarske nacionalne garde.

“Snažno osuđujemo neuspjeli napad na predsjednika Bolivarske Republike Venezuele”, navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Prema priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije, “ova je akcija očigledno imala za cilj destabilizirati situaciju u zemlji, nakon što je vladajuća Ujedinjena socijalistička stranka Venezuele (PSUV) istaknula prioritete obnove nacionalnog gospodarstva prije nekoliko dana, kada je Maduro je potvrđen za lidera PSUV-a”.

“Kategorički odbijamo uporabu terorističkih metoda kao alata političke borbe i uvjereni smo da rješenje političkih razlika mora biti provedeno isključivo na miran i demokratski način”, dodaje se u priopćenju iz Moskve.

Prema priopćenju, ruska vlada također želi brzo oporavak svih ljudi koji su ranjeni u napadu.

VIDEO – Trenutak napada na Nicolasa Madura

Podsjetimo, ove subote se u Caracasu obilježavala 81. obljetnice stvaranja Bolivarske nacionalne garde (GNB), kada su u 15:41 po lokalnom vremenu odjeknule dvije eksplozije u trenutku kada je predsjednik Maduro držao govor na Aveniji Bolivar u Caracasu.

U eksploziji je ranjeno osam pripadnika Bolivarske nacionalne garde, dok su  Maduro i njegov kabinet prošli neozlijeđeni. Dva drona napunjena eksplozivom su se kretala prema predsjedniku i oboreni su od strane profesionalnog vojnog osoblja.

U obraćanju naciji nakon napada, Maduro je izjavio da je dio materijalnih izvršitelja napada uhićen, a rekao je da se za ostalima, koje je nazvao “ubojicama”, još traga.

“Moram izvijestiti da su neki od materijalnih izvršitelja napada na moj život zarobljeni i oni su već u rukama pravosuđa”, rekao je Maduro, koji je za napad optužio kolumbijskog predsjednika Juana Manuela Santosa, čije strukture godinama organiziraju neuspjele napade u suradnji s venezuelanskom “radikalnom desnicom”, ostacima bivših vladajućih struktura iz vremena ’90-ih i ranije, kada je vojska Venezuele usko surađivala s fašističkim vojnim huntama u Argentini, Čileu, Brazilu i drugim zemljama Latinske Amerike.

“Svi zarobljeni su dio dokaza i istraga dobro napreduje. Bez sumnje smo smirili situaciju u rekordnom vremenu i pokušaj da me se ubije. Nemam sumnje da sve upućuje na savez desnice u Venezueli i one u Kolumbiji i da je iza napada ime Juana Manuela Santosa”, dodao je Maduro, te upozorio predsjednika susjedne zemlje da se ne igra s Venezuelom.

Maduro je također rekao kako je  on “jamac mira, čak i za buržoaziju i oporbu koja živi u Venezueli, ali ako jednoga učine nešto njemu, onda će se morati s milijunima poniznih radnika, seljacima i vojnicima, koji će uzeti pravdu u svoje ruke i od njih u tom slučaju neće ne bi ostala ni prašina”.

Uz Rusiju, napad je osudio i predsjednik Bolivije, Evo Morales, koji je na svom Twitteru napisao: “Energično odbacujemo novu agresiju i kukavički napad protiv bratskog predsjednika Nicolasa Madura i bolivarskog naroda”.

Juan Manuel Santos
FOTO: Juan Manuel Santos

“Nakon neuspjeha u pokušajima da ga unište demokratski, ekonomski, politički i vojno, sada carstvo i njegove sluge prijete njegovom životu”, dodao je Morales.

Ministarstvo vanjskih poslova Bolivijsko također je osudilo “kukavički napad i duboko žali za korištenjem terorističkih metoda koje krše temeljna politička načela demokracije, stavljajući živote ljudskih bića u opasnost”.

Podršku Caracasu su uputili i predsjednik Nikaragve Daniel Ortega, koji osuđuje zločinački teroristički napad.

“Mračne sile desnice, ispunjene mržnjom zato što su poražene svugdje, dalje žele uništiti našu Latinsku Ameriku i slobodarske procese”, poručio je Ortega.

Ministarstvo vanjskih poslova Kube se također pridružilo poruci “solidarnosti i neograničene podrške Venezueli i njezinom predsjedniku”.

General armije Raul Castro, prvi sekretar Komunističke partije Kube i predsjednik Miguel Diaz-Canel, snažno osuđuju pokušaj atentata protiv Madura”, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Kube.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je izrazilo snažnu osudu neuspjelog napada, uz napomenu “kako je cilj ove akcije bio destabilizirati zemlju nakon nedavnih važnih političkih događaja u latinoameričkoj zemlji”.

Odgovornost za napad je preuzela nepoznata organizacija imena “Nacionalni pokret vojnika u košulji”, a poruka koju su uputili je na You Tubeu pročitala novinarka Patricia Poleo, bliska takozvanoj oporbi s boravištem u Sjedinjenim Državama.

Ovaj neuspio napad je dio “Operacije feniks“, kazala je Poleo, tvrdeći da je tekst priopćenja dobila od “pobunjeničke skupine” koju, navodno, “čine vojnici i civili, koji se protive uvođenju komunističkog režima u Venezueli”.

Actualidad.RT Venezuela

daniel ortegaevo moralesJuan Manuel SantosMiguel Diaz-CanelOperacija FeniksPSUVraul castro
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
slagerpjevac
5 godine prije

..a dio je u Langleyu.

put in
5 godine prije

repriza sirije.

ps. hoće li lideri banana država europske unije i nato pakta, ili barem lideri onih država koji se predstavljaju ljevičarima, osuditi ovaj barbarski čin amerike protiv demokratski izabranog rukovodstva venecuele ili je sloboda koju uživaju kuba, nikaragva i bolivija njima nedostižan san

Moreno
5 godine prije

ISIL slobodno komunicira priko twittera, ovi teroristi prko Youtubea dok se za najobićnije nepoštivanje političke korektnosti skidaju objave i ukidaju računi . . .

zwizdan007
5 godine prije

Odlična reakcija securityja…

Al isto oni lik sa lumbrelon mi je ulipša dan 🙂

Majk Majers
5 godine prije

Da se ne zaboravi: prije 73 godine, čelnici i vojni poslušnici SAD su napravili brutalan pokolj nad japanskim civilima.
Nikad nitko osuđen. Ni dan danas se ne smi preglasno govorit o tome

Tom
5 godine prije

Vrlo moguce da je venecuela sad pred cio agresijom
Iran je pre tvrd orah i sa dobrom pozadinom a venecuela je u njihovom dvoristu i okolo su brazil i kolumbija cij rezimi su saveznicki anglocionistima podsjeduje najvece rezerve nafte koja bi dobro dosla da popuni nedostatke ukoliko dodje do velikog rata sa iranom ili rusijom

Zvrk
5 godine prije

Juan Santos, nobelovac za mir? Ma dajte nemojte, pa on je demokrat i čovjekoljub.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI