Facebook trajno zabranio iransku televiziju zbog navodnih „kršenja pravila“

Facebook dislike
4 komentara

Velika tri tehnološka giganta i američka vlada poslednjih su godina više puta cenzurisali iranske medije i zvaničnike, brišući ili obustavljajući račune pojedinih političara, zaplenivši internet domene, blokirajući novinske agencije i eliminišući navodne lutkarske profile na osnovu mogućih dezinformacija CIA-e.

Facebook je trajno zatvorio stranicu iranske novinske mreže Press TV na engleskom jeziku, optužujući emitera da nije „sledio naše standarde zajednice“.

Pokušaj navigacije do stranice vodi korisnike do obaveštenja koje glasi: „Ova stranica nije dostupna. Veza je možda prekinuta ili je stranica uklonjena. Proverite da li je veza koju pokušavate da otvorite tačna. “

Press TV kaže da kalifornijski gigant društvenih medija nije emiteru dostavio nijedan razlog za zabranu, rekavši samo da je „već razmotrio ovu odluku i ne može se poništiti“.

Ovo je drugi put da je Press TV ove godine napadnut na Facebooku. U januaru je stranica emitera privremeno izbrisana, takođe bez ikakvog upozorenja ili objašnjenja, a Facebook je zbog suspenzije citirao „sigurnosne razloge“. Gigant društvenih medija preinačio je odluku nakon što je Press TV uložio žalbu. Iranska mreža je tada nagovestila da se napad podudara sa pokrivanjem postizbornog nasilja u SAD-u i da je imala skoro četiri miliona sledbenika pre zabrane.

Komentarišući odluku Fejsbuka, Press TV optužio je kompaniju i druge američke divove društvenih medija za „eklatantan dvostruki standard“, sugerirajući da, iako kompanije „ne oklevaju da utišaju glas iranskih medija pod izgovorom„ kršenja politika“, one nude odrešene ruke antimuslimanskim grupama mržnje i iranofobima pod izgovorom slobode izražavanja“.

U vezi s tim, Facebook je u subotu blokirao stranicu predsednika Venecuele, Nicolasa Madura nakon što je podelio „pogrešne informacije“ o Covidu-19 promovišući lekove proizvedene u Venecueli za koje je rekao da mogu pomoći u zaštiti ili čak lečenju od koronavirusa. „Pratimo smernice [Svetske zdravstvene organizacije] koja kaže da trenutno nema lekova za lečenje virusa“, ​​rekla je kompanija za društvene medije o toj odluci, napominjući da će Madurova stranica narednih 30 dana biti samo za čitanje.

Zabrana od pretka nije prvi put da su iranski zvaničnici, mediji ili vladini subjekti cenzurisani na medijskim platformama u vlasništvu SAD-a. Ranije ove godine jedan od naloga iranskog vrhovnog lidera  Ali Hameneija suspendovan je nakon objavljivanja fotomontaže bivšeg predsednika Donalda Trampa koji igra golf dok dron leti iznad glave pripremajući se da se „osveti“ za ubistvo komandanta snaga Quds Kasem Soleimanija.

Prošlog oktobra, Ministarstvo pravde zaplenilo je 92 domena iranske vlade, tvrdeći da ih je Revolucionarna garda „nezakonito koristila“ za „uključivanje u globalnu kampanju dezinformacija“. Pre toga, Twitter je uklonio preko 100 naloga povezanih sa Iranom koji su navodno pokušavali da „poremete razgovor“ tokom prve debate Biden-Trump.

U leto 2020. godine Facebook i Twitter su blokirali više iranskih, kineskih i ruskih sajtova označivši ih kao „državne medije“ i blokirajući ih da kupuju oglase koji ciljaju američke korisnike. Oznake „državni mediji“ nisu se odnosile na BBC, Deutsche Welle ili druge zapadne novinske agencije koje finansira vlada, niti na one koje finansira američka vlada, kao što je Radio Slobodna Evropa.

2019. godine Twitter je izbrisao hiljade naloga za koje je navodno našao „povezanost“ sa iranskom vladom. Iste godine, Facebook je takođe pod izgovorom američkih sankcija izbrisao naloge istaknutih ličnosti Revolucionarne garde.

blokiranjeiran
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malomorgen
3 godine prije

kakva pravila?……. smiješno

3 godine prije

Skidajte se sa tog fejsa,dovraga!

gis
3 godine prije

Dobro su napravili.

Max
3 godine prije

Društvena mreža u vlašnitvvu Židova koju je stvorila CIA cenzurirs Irancce? Ništa čudno za paravan CIE. Inače Press tv je dostupan preko interneta i satelita.. Neka idu na Telegram i GAB.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI