Fantazija propagande: Nametanje ograničenja cijena ruske nafte

Ruska nafta
22 komentara

Prošlog ponedjeljka, američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je da Sjedinjene Države i druge zemlje NATO-a/EU nastavljaju razgovore o “ograničavanju ruskih energetskih prihoda” “nametanjem gornje granice cijena” na naftu zemlje.

“Nastavljamo voditi produktivne razgovore, danas i s našim partnerima i saveznicima diljem svijeta o tome kako dodatno ograničiti prihode od energije Rusiji, a istovremeno spriječiti učinke prelijevanja na globalno gospodarstvo”, rekla je Yellen na konferenciji za novinare. “Govorimo o ograničenjima cijena ili o iznimkama cijena”.

SAD, Kanada, Velika Britanija i druge satelitske države zabranile su uvoz ruske nafte, dok je EU, koja i dalje jako ovisi o ruskim opskrbama energentima, dogovorila djelomičnu zabranu do kraja godine. Zemlje G7, najveće zapadne i zapadne ekonomije, složile su se “proučiti moguće granice cijena” ruske nafte i plina kako bi pokušale “ograničiti sposobnost Moskve da financira svoju invaziju na Ukrajinu”, rekli su dužnosnici G7 u utorak. Promjena formulacije prilično je upečatljiva, jer je samo tjedan dana ranije zapadno političko vodstvo govorilo o gornjoj granici cijena kao da je to već gotova stvar. Međutim, na sastanku G7 dužnosnici su govorili o “sporazumu o proučavanju gornje granice ruske cijene nafte i plina”. Dužnosnici, opet, uključujući američku ministricu financija Janet Yellen, tvrde da će taj potez smanjiti prihode koje Rusija ostvaruje prodajom energije, dok će zapadnim potrošačima omogućiti nastavak dobivanja opskrbe naftom i plinom.

Ova tvrdnja je u najmanju ruku krajnje nategnuta. Sama ideja ograničenja u međunarodnoj trgovini protivi se najosnovnijim načelima slobodne trgovine i tržišne ekonomije, a oba su (ili su barem službeno bila) sveti kalež ekonomskog sustava političkog Zapada. SAD i njihovi saveznici, s brojnim državama klijentima, čak su krenuli u rat s izgovorima da uspostave “slobodnu trgovinu” i “tržišno gospodarstvo” u određenim zemljama, uključujući bivšu SFRJ, koja je imala mješovito (tržišno i plansko) gospodarstvo. Osim što je politički Zapad doslovno uništio i demontirao zemlju, on je također natjerao razbijene ostatke Jugoslavije da se odreknu cijelih sektora svoje ekonomije i efektivno je predaju zapadnim oligarsima. U osnovi, uvođenjem gornje granice cijena nafte i plina politički Zapad pokušava provesti istu ekonomsku politiku, koju je koristio kao izgovor za bombardiranje i uništavanje brojnih drugih zemalja.

Još jedna važna napomena je da su ovi nemoćni pokušaji još uvijek daleko od pompozno najavljene sveopće ruske zabrane izvoza od prije otprilike 4 mjeseca. Da je politički Zapad uspio ograničiti ili zaustaviti ruske prihode od nafte, plina, hrane i brojnih drugih roba koje su najbitnije moguće, odavno bi to učinili. Međutim, politički Zapad shvaća da bi bilo kakvi ozbiljni poremećaji u ruskoj robi koja stiže u vlastite zemlje imali katastrofalan učinak na stabilnost njihovih gospodarstava. Istodobno, politički Zapad je frustriran što mora platiti za tu robu. To rezultira nizom shizofrenih poteza ili komično arogantnih proklamacija budućih poteza koji se zapravo nikada ne dogode.

Deklarirani cilj je “potaknuti prodaju ruske nafte na razinama malo iznad troškova proizvodnje kako bi se osiguralo da se zarada Rusije smanji dok ona održava proizvodnju”. Tamas Varga iz naftnog brokera PVM izjavio je da je ideja o gornjoj granici cijena plina i nafte dokaz da su izravne zabrane ruske robe bile “kontraproduktivne jer su ruski prihodi porasli”. I doista, ruski prihodi od prodaje plina i nafte eksponencijalno su porasli u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Stoga Varga smatra da je “stvaranje kartela kupaca koji će Rusiji izgladnjivati petrodolare uz ublažavanje inflatornog pritiska cijena nafte izazov”.

“Velika nepoznanica je reakcija Vladimira Putina”, rekao je Varga. “Ako ruski predsjednik Vladimir Putin odluči smanjiti izvoz nafte ili plina, plan će se izjaloviti i dovesti do daljnjeg rasta cijena. To je scenarij iz noćne more”, dodao je Varga.

Prema Reutersu, ruski proizvodni troškovi iznose 3-4 dolara po barelu, a ruske tvrtke vjerojatno bi mogle profitirati čak i kada bi cijene nafte bile 25-30 dolara po barelu. Cilj ovog zapadnog “kartela kupaca” je nametnuti gornju granicu cijena koja bi bila malo iznad cijene proizvodnje, što bi omogućilo naftnim tvrtkama da nastave s radom, što bi trebalo spriječiti rusku vladu da ostvari bilo kakav profit. Richard Mallinson iz Energy Aspects potvrdio je da je to bio cilj u svojoj izjavi za Reuters.

“Zemlje G7 žele smanjiti prihode ruske nafte, a to implicira gornju granicu cijena znatno ispod onoga što kupci trenutno plaćaju. Neki se aktivisti zalažu za vrlo agresivno smanjenje, ukazujući na niske proizvodne troškove Rusije i tvrdeći da će nastaviti prodavati naftu po bilo kojoj cijeni iznad ove razine”, rekao je Mallinson.

Postoji samo jedan “mali” problem s ovim planom. Rusija može jednostavno smanjiti opskrbu plinom i naftom svim zemljama koje pokušavaju nametnuti ovu ilegalnu zapadnu gornju granicu cijena. To bi gurnulo globalna tržišta u još jedno ludilo. Budući da zemlje OPEC-a otvoreno izjavljuju da ne mogu zamijeniti ruski udio na tržištu nafte i plina, cijene bi krenule u orbitu, uzrokujući kaskadni učinak povećanja cijena u svim drugim industrijama, eksponencijalno povećavajući inflaciju, dok bi se stagnacija pretvorila u recesiju u mnogim zemlje. Stoga, svaki pokušaj nametanja cjenovnih ograničenja nije samo protuzakonit, već bi se lako mogao vratiti i uništiti zapadna gospodarstva. Čini se da politički Zapad ništa nije naučio iz posljednja 4 mjeseca neuspjele ekonomske opsade Rusije.

NaftarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giovani
1 godina prije

Ovi stvarno umislili da mugu radit što hoće, e neće ići, razbojnici.

eks
1 godina prije

Zapadna “demokratija” otišla u cu.ac .

tuf
1 godina prije

Predlažem da se gornja granica cijene prije svega odredi za američki LNG kako bi se ograničilo hranjenje najveće tvornice smrti na svijetu.

V.V.
1 godina prije

Da, super članak. Bravo.

Sardelino
1 godina prije

Dakle priznaju da je nemoguće naći zamjenu za ruske energente. Sad se samo trude da ublaže cijenu svoje ovisnosti od istih kad ih već ne mogu posjedovati.
To su znali odavno ali su lagali jer laž jedna od zapadnih vrijednosti koju treba sačuvati kao način života.

mrdo
1 godina prije

Pored bumerang “sankcija”, koje jačaju Rusiju, a slabe EU, zapadnjaci hoće da bače još jedan bumerang. Bumerang “ograničenje” cijene ruske nafte.Nema dvojbe da su EU politikanti u stvarnosti američki agenti i petokolonaši. Isto, dakle, kao i politikanti u bivšoj Ukrajini. Ne mogu da tvrde da im nije jasno da “mjere” protiv Rusije imaju kontraefekt. To je sigurno čak i Debelom Đuri, Mladenu, Ad Astri i Hiberu jasno, a, ako je njima jasno, onda je sigurno svima jasno.

nekoime
1 godina prije

Yellen se sprema ponuditi zakon po kojemu prosječna temperatura u Sibiru mora porasti za 23,41 stupanj do kraja godine. Istovremeno, zapadni će se saveznici dogovoriti o općem smanjenju gravitacije za 50% u svojim zemljama, što će donijeti značajne uštede u transportu i graditeljstvu.

Just
1 godina prije

NATO kabala zeli ukrasti Rusima naftu i plin

tihobl
1 godina prije

“Velika nepoznanica je reakcija Vladimira Putina”, rekao je Varga.

Uopste nije nepoznata reakcija – ako mu uvedu jos jedne sankcije neprijateljske drzave ce moci kupovati rusku naftu i plin samo za zlato.

Max
1 godina prije

Ostali će ograničiti američke cijene.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI