Fauci kaže da “nema odgovornost za trenutnu pandemiju” u oštroj razmjeni riječi sa senatorom Random Paulom

Rand Paul i Fauci
3 komentara

Najviši savjetnik Bijele kuće za Covid Entony Fauci insistira da ne snosi krivicu za epidemiju koronavirusa, uzvrativši udarac nakon što je senator GOP Rand Paul zahtijevao da prizna finansiranje potencijalno opasnih virusnih istraživanja u Wuhanu u Kini.

Tokom još jedne burne razmjene riječi na saslušanju u senatskom odboru u četvrtak, senator Paaul (R-Kentaki) je tvrdio da je Faucijeva agencija, Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti (NIAID), odobrila finansiranje rizičnih istraživanja o „pojačanju funkcije“ u Wuhan laboratoriju, i da zdravstveni savjetnik mora to da prizna i da ostavku na svoju funkciju.

„Dok ne prihvatite odgovornost, nećemo se približiti pokušaju da spriječimo još jedno laboratorijsko curenje ove opasne vrste eksperimenta“, rekao je Paul. „Nećete priznati da je to opasno, a zbog tog nedostatka rasuđivanja, mislim da je vrijeme da podnesete ostavku.“

Paul je citirao pismo koje je krajem prošlog mjeseca poslao republikanskim zakonodavcima zamjenik direktora Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) Lawrence Tabak, u kojem se tvrdi da je potvrđeno da je u kineskoj laboratoriji sprovedeno istraživanje pojačanja funkcije u okviru granta za neprofitnu organizaciju sa sjedištem u SAD, Eco Health Alliance, koji je Fauci odobrio kao šef NIAID.

Iako se u pismu navodi da patogeni istraženi u okviru granta Eco Healthu „nisu mogli biti izvor za SARS-CoV-2 i pandemiju Covid-19“, priznaje se da organizacija nije prijavila potencijalne nalaze u svom radu sa slijepim miševima. Nekoliko republikanskih poslanika istaklo je ovu poruku kao dokaz da su Fauci i drugi zdravstveni zvaničnici obmanuli javnost o istraživanju.

Fauci je, međutim, u četvrtak nedvosmisleno demantovao optužbe, rekavši da su Paulove tvrdnje „potpuno” i „izuzetno netačne”, istovremeno naglašavajući da on ne snosi nikakvu krivicu za pandemiju.

„Rekli ste da nisam spreman da preuzmem odgovornost za trenutnu pandemiju. Nemam odgovornost za trenutnu pandemiju“, rekao je on, dodajući da većina stručnjaka za viruse koji „nose kartice“ vjeruje da je epidemija Covid-19 bila potpuno „prirodna pojava“ bez veze sa istraživanjem sprovedenim u Wuhanu.

„Istorija će to sama shvatiti“, uzvratio je senator, napominjući da „niko ne tvrdi da su virusi koje su objavili Kinezi Covid. Ono što mi kažemo je da je ovo bila rizična vrsta istraživanja… I da je Covid možda nastao od virusa koji još nije otkriven.”

Saslušanje Odbora za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije održano u četvrtak u Senatu bilo je daleko od prvog javnog sparing meča između Faucija i Paula, pošto je zakonodavac više puta tražio odgovore o tome kakva su istraživanja finansirana u Kini. Fauci je tvrdio da se ništa loše nije dogodilo u laboratoriji u Wuhanu i da grant za Eco Health nije finansirao ono što bi on definisao kao rad „pojačanja funkcije“.

Zdravstveni savjetnik je takođe bio na udaru kritika zakonodavaca sa obje strane, kao i grupa za prava životinja zbog optužbi da je NIAID finansirao okrutna istraživanja na psima, uključujući procedure „kordektomije“, u kojima se glasne žice životinje presijecaju da bi ih „spriječili da laju, zavijaju ili cvile“ tokom testiranja finansiranog od poreza. U izjavi za medije prošlog mjeseca, NIAID je priznao finansiranje eksperimenata na mladim psima za proučavanje efekata vakcine protiv parazitske bolesti, lajšmanijaze, ali je insistirao da je istraživanje, uključujući hirurške procedure, „sprovedeno humano“.

CovidFauciKoronavirusRand PaulWuhan
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Teorija istine
2 godine prije

U WW3 smo, u 3. svj.ratu trenutno,ali ovaj put ne ratuju nacije nego jedan mali kadar bogatih i moćnih ljudi protiv nas,običnih ljudi, ali istina i pravda uvijek pobjeđuju, tak će pobjedit i u ovom ratu.

davor
2 godine prije

Važan tekst. Žalosno je da živimo u svijetu u kojem nitko od Američke službene politike ili vojske nemože nikada biti optužen niti odgovoran ni za šta, osim ako prestane raditi u interesu šačice država kao što su Izrael, Britanija, Katar itd a tada postaje odgovoran za i najmanji prijestup pa makar bilo i da je ukrao igračku u djetinjstvu. Zašto se ne dozvoljava neovisna istraga Eco Health Alliance, je pitanje, jednako pitanje vjerovatno zašto se ne dozvoljava neovisna istraga rušenja MH17, istraga navodnog nuklearnog napada na Beirut i na tornjeve u New Yorku. I još zašto države kao Kina ili Rusija koje objektivno imaju kakve takve kapacitete za razotkrivanje ovog globalnog biološkog rata ne aktiviraju se.

davor
2 godine prije

Inače WHO, koji je kao naš sluga u okončaju pandemije i lažne pandemije ili koje god, angažira šefa Eco Health Alliance da kaže svijetu da nema šanse da je virus izašao iz labosa. Helllouu?? Tko je tu lud? Znači udrugu koju SAD angažira da istražuje smrtonosne aspekte uzgojenih korona virusa po ljudsku populaciju u Kini i svijetu, je udruga koju WHO angažira da kaže da nema labosa?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI