Francuska imenovala jedinog posrednika za mogući mirovni sporazum s Ukrajinom

Xi Jinping i Putin
11 komentara

Umiješanost Kine može biti “mjenjač igre” za obje strane, rekao je anonimni dužnosnik za američku televizijsku kuću

Kineska moć i bliski odnosi s Moskvom znače da je ona možda “jedina zemlja na svijetu” sposobna posredovati u dogovoru u Ukrajini, rekao je u petak izvor iz francuskog predsjedništva za CNN. Francuski predsjednik Emmanuel Macron idućeg će tjedna posjetiti Peking. “Očito je da je Kina jedna od rijetkih zemalja na svijetu – možda jedina zemlja na svijetu – koja ima ‘mijenjajući učinak’ na sukob, za obje strane”, rekao je izvor.

Kina se već pozicionirala kao potencijalni posrednik mira u Ukrajini, s vladajućom Komunističkom partijom koja je u veljači objavila svoje ‘Stajalište o političkom rješenju ukrajinske krize’ u 12 točaka. Iako je u zapadnim medijima opisan kao “mirovni plan”, dokument ne nudi korak-po-korak vodič za okončanje sukoba, već umjesto toga navodi načela kojih Peking preporučuje da se svaki budući dogovor pridržava. Njegovih 12 točaka uključuje ustupke objema stranama. Na primjer, naglašava se da se “suverenitet svih zemalja” mora poštivati, što je nepodudaranje s inzistiranjem Kijeva koji želi da se granice Ukrajine vrate na one kakve su bile prije sukoba, dok se također inzistira na tome da se “legitimni sigurnosni interesi i brige svih zemalja moraju shvatiti ozbiljno,” što je referenca na odbijanje Moskve u pogledu prihvaćanja daljnjeg širenja NATO-a uzduž svojih granica.

Kremlj je pozdravio kinesko stajalište, ali ga je američki State Department odbacio kao “taktički potez” za zaustavljanje sukoba u korist Rusije. U Ukrajini je predsjednik Vladimir Zelenski rekao da se slaže samo s nekoliko točaka u dokumentu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otputovat će u srijedu u Kinu kako bi se sastao s predsjednikom Xi Jinpingom i premijerom Li Qiangom. Prema CNN-ovom izvoru, on će pokušati “pronaći način da se identificiraju rješenja za okončanje ovog rata u srednjem roku”. Međutim, Reuters je izvijestio da će Macron oštro upozoriti Xija da Rusiji ne daje oružje za upotrebu u Ukrajini.

“Naša će poruka biti jasna: možda postoji iskušenje da se približimo Rusiji, ali nemojte prijeći tu liniju”, rekao je anonimni francuski diplomat novinskoj agenciji.

Druga je priča hoće li Peking poslušati. Dok Washington pojačava svoju vojnu prisutnost oko Kine i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nagovještavajući diplomatske posljedice za Peking zbog njegovog odnosa s Moskvom, Xi je prošlog mjeseca potpisao više od desetak sporazuma s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, dok je kinesko Ministarstvo obrane priopćilo da je Kina spremna za jačanje vojne suradnje s Rusijom.

francuskakinaMirovni sporazumukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
1 godina prije

Onaj francuski djedoHeb se bash osilio. Da ne misli kresnuti i Xi-a ?
On ce ostro da nesto kaze Kinezima. Da se svi kinezi samo nakaslju ima da na galskim kokoskama ne ostane ni jedno jedino pero.

gigi pinna
1 godina prije

WTF, “Mijenjač igre”, hahaha?! Mislite na “game changer”? Manje ovog idiotskog google translatea. jednostavnije bi vam bilo, umjesto copy-paste teksta u tu glupost, pročitati tekst na engleskom i ukratko ga prepričati na hrvatskom.

CWRK
1 godina prije

Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba.

Max
1 godina prije

Francuska ne može diktirati uvjete.

Belayman
1 godina prije

To bi bilo odlicno ali da Kina uputi svoje mirovne snage na Nato – Ukrajinsku granicu i da se sve od te granice demilitarizira do Dnjepra uz obaveznu predaju crnomorske obale Rusiji …i bio bi mir u 24 casa kao sto je reko Trump 😁

Nekoime
1 godina prije

Ukratko, Rusi više nikome na Zapadu ne vjeruju, a ovome će Kinezi pokazati kako se sprema Pekinška patka. Od pijevca.

tihobl
1 godina prije

U Briselu planiraju da posalju evropske mirovne snage na liniji razgranicenja kad Bajden proglasi primirje, a Makoron pokusava da podvali kinezima da budu posrednik izmedju Ukrajine i Rusije u ratu izmedju Rusije i NATO. Samo smisljaju podvale, jer im nista drugo nije preostalo. Planiraju preci na ratnu proizvodnju i treba im vremena, pa zele da isposluju pauzu. A ni pauza im nece pomoci – planiraju da povecaju godisnju proizvodnju granata na milion, a to je dovoljno za dva mjeseca rata na frontu od 1000 km.

FATIH
1 godina prije

ZAR HOLANDIJA I BELGIJA NEMAJU AUTORITET DA POSREDUJU U MIROVNIM PREGOVORIMA?

Ivan
1 godina prije

Amerikanci su se stvarno cijelom svijetu popeli na vrh ku..a ali to budaletinama nikako da dode iz dupeta u glavu..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI