Francuska isporučuje Ukrajini rakete dugog dometa

Emmanuel Macron
42 komentara

Predsjednik Emmanuel Macron ispunio je svoje obećanje da će Kijev opskrbiti francuskom varijantom projektila Storm Shadow, prema snimku ukrajinskog ministarstva odbrane na kojem se vidi kako predsjednik Vladimir Zelenski pozira za fotografisanje s raketom označenom kao SCALP-EG.

Makron je u maju prvobitno najavio svoju odluku da Ukrajini obezbedi “rakete dugog dometa” , a udvostručio je obećanje na samitu NATO-a u Vilnjusu u julu, ali do sada nije bilo poznato kada će one biti isporučene.

Na snimku bez datuma koji su ukrajinske vlasti podijelile u nedjelju, Zelenski se vidi kako potpisuje projektil pričvršćen za avion Su-24. Projektil je označen kao SCALP-EG u bojama francuske zastave i mješavinom ukrajinskog grba s Ajfelovom kulom unutra. Ostaje nejasno koliko je francuskih projektila isporučeno i kada.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane nazvalo je projektile britanskim imenom Storm Shadow jer je nagovijestilo da je projektil s potpisom Zelenskog korišten u nedavnom napadu na dva mosta koji povezuju poluostrvo Krim i rusku oblast Herson.

Britansko-francuska Storm Shadow / SCALP-EG je krstareća raketa velikog dometa sa zračnim lansiranjem s dometom paljenja od oko 250 kilometara (155 milja). Razvijen je 1990-ih i korišten u brojnim zapadnim vojnim operacijama, uključujući NATO intervenciju u Libiji i napad u Siriji koje su SAD, UK i Francuska zajedno izvele 2018.

Kijev je u više navrata koristio projektile za gađanje civilnih objekata, otkako je primio neodređeni broj Sjenki oluje iz Velike Britanije. Prema ruskim zvaničnicima, na njih je u maju pucano na dva civilna postrojenja u ruskom gradu Lugansku, pri čemu je ranjeno nekoliko ljudi, uključujući šestoro djece.

Ukrajina je u subotu lansirala oko 12 Storm Shadows / SCALP-EG na mostove koji povezuju Krim i Hersonsku oblast. Najmanje tri rakete su prošle kroz rusko-vazdušnu odbranu, prema lokalnim vlastima, oštetivši dva mosta preko Čongarskog i Tonkijevog moreuza.

Napad je takođe oštetio seosku školu i pokidao lokalni gasovod, ostavljajući obližnji grad Geničesk bez snabdevanja, rekao je vršilac dužnosti guvernera oblasti Herson Vladimir Saldo. Oštećeni mostovi takođe skoro da nisu korišćeni za vojne potrebe i predstavljaju isključivo civilne infrastrukturne instalacije, naglasio je on.

francuskaSCALP-EGukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
istina
8 mjeseci prije

I što očekivat od metar i panina lika koji ima Edipov kompleks i usto preferira muški rod mlađahne dobi tamnije boje kože. Čas se kurči, čas plače, sve kako mu paše. A narod mu na cesti bijesan i nervozan.

Mrčikola
8 mjeseci prije

Igra mečka kako cigo svira…sve se nekako čini da ni ruski medo nije iznimka…ne razumijem ja geopolitiku..?…a, valjda, bit će da je to.😁

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Rusija će sada biti vojno prisiljena ući u Ukrajinu 250 kilometara od svoje granice koliki je domet ovih raketa da iste ne padaju po Rusiji.

Što znači da će uz Krim, Lugansk, Donjeck, Zaporižje i Herson, vojne mete Rusije postaju pokrajine Mikolajiv i Odesa (čime bi Ukrajina u potpunosti izgubila izlaz na Crno more), kao i Harkov, Sumi, Poltava i Černihiv u istočnoj Ukrajini te Dnjepropetrovsk u središnjoj Ukrajini.
Ukrajina bi na takav način mogla izgubiti više od 50% svojih teritorija.

Ovakvi vazali izuzetnih poput Macrona služe kao piromani da još više rasplamsaju buktinju rata na europskom tlu, umjesto da budu vatrogasci koji će istu gasiti.

Ivan
8 mjeseci prije

Mozda ih Pariz dobije zracnom postom bez naknade natrag 🙂

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“…neće eu vojna industrija pokrenuti ni jednu novu tvornicu, ni jednu tokarilicu, za naoružanje, ako ne bude imala dugoročne ugovore. i tu staje svaka daljna maštanja o eu obrambenoj industriji. drugo, svaki euro više za naoružanje je 1 euro manje za obrazovanje, infrastrukturu, zdravstvo. ova inflacija i visoke cijene svega su smanjile neto standard eu-a. eu je puna dugova, kredita, natiskanog novca, iza kojeg ne stoji povećanje proizvodnje, realne vrijednosti. već obično tiskanje novca iz zraka, ničega. mislite da će svijet samo tako nastaviti primati za svoj realni proizvod, bila to riža, metal, nafta, plin, da će primati svježe natiskani papir sa oznakom eura, dolara..? malo bolje pogledajte pa ćete vidjeti da se od dolara i eura miče sve više zemalja u međusobnoj trgovini. eu vojna industrija… aj me prosvijetli, tko su ti? i njihovi kapaciteti. dal mogu svi zajedno godišnje napraviti 100 tenkova? 25 haubica? 1 milijun topničkih granata… Čitaj više »

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“Prema navodima njemačke platforme za statistiku Statista, samo EU od početka rata do svibnja ove godine dodijelio Ukrajini više od 25 milijardi financijske pomoći, a SAD više od 24 milijarde.
A tu je onda još niz zemalja koje su pružile bilateralnu pomoć – samo Njemačka, primjerice, 1,3 milijardi eura.

Pritom u te iznose nisu uračunate humanitarna i vojna pomoć”

Jednostavno receno
8 mjeseci prije

I rusisu njima isporučili cipelu na stražnjici u nigeru.

hiber
8 mjeseci prije

Francuzi su isprucili 50 raketa. U isporuci je dodatnih 50. Novost je domet 290 km. Ako su Ukrainci ispalili 12 Stormova onda je operativni broj SU24M oko 6.

Japanac
8 mjeseci prije

Projekat razoružanja Europe se nastavlja.

nepoželjni
8 mjeseci prije

Hm, znakovito je da je prije više od mjesec dana ta ista raketa pala u polje žita i neeksplodirana došla Rusima u ruke….(!) Siguran sam da im je mjesec dana bilo dovoljno da pročešljaju elektroniku i pronađu crne točke koje će im dobro doći da pronađu način kako da se od tih raketa obrane… …i baš sada je Gerontofil odlučio poslati te rakete Ukrima !? … koje su to igrice !! Evo kratkog scenarija: “Makron je u maju prvobitno najavio svoju odluku da Ukrajini obezbedi “rakete dugog dometa” (onda su 04. jula u polje Rusima spustili jednu da je mogu proučiti) ...a udvostručio je obećanje na samitu NATO-a u Vilnjusu 10 jula (kada je znao da je “paket” stigao neoštećen) Čekao je dojavu od Rusa da može konačno ispuniti svoje obećanje i eto, sada on Ukrajincima velikodušno šalje rakete kako bi Rusi u realnim uvjetima potvrdili da su im otkrili “lijek” i… Čitaj više »

MladenSt
8 mjeseci prije

Šta bi reka kolega Maks@ – Očekivano .

Njokar
8 mjeseci prije

Najgore je u svemu što, poput ishlapjelog Bidena i ovaj po(d)stavljeni lik ne odlučuje o ničemu!
Još jedan razlog za Wagnerovce u Nigeru, ali i drugdje gdje zatrebaju.

Miro
8 mjeseci prije

Zanimljivo kako su Jevreji svi iste visine. Vrlo lako ih prepoznati.

Ziv je Geza
8 mjeseci prije

Rusi ako ovako nastave morati ce posegnuti za nukleusom, umjesto da su kod prve isporuke zapadnog oruzja ukrajini, u sibiru detonirali tzara, tako da gljivu vide iz pariza, londona i berlina i da ih pri tome protrese potres.

Nasilnika i psihopatu nemozes zaustaviti pregovorima i prihetnjama vec konkretnim cinjenjem.

U svakom slucaju Rusi imaju jos malo vremena da izazovu respekt kod zapadnih psihopata u suprotnom ce morati upotrjebiti nuklearno oruzje i na taj nacin pokrenuti nuklearni holokaust.

Karma
8 mjeseci prije

Baciti tzar nuke 50 MT na elizejsku palacu i sprzit okot sotone masonske. Amen

vanja
8 mjeseci prije

E,al zato su ugašeni demonštrancjuni…

Alex Keller
8 mjeseci prije

Dugi domet? Stignu od Ukrajine do Francuske? Ako ne,dodat će Rusi.😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI