Francuska kaže da su njen ratni brod napali jemenske bespilotne letelice

Languedoc
10 komentara

Francuska vojska uspješno je odbila napad na jednu od svojih fregata s navođenim projektilima u Crvenom moru, rekao je visoki zvaničnik. Vojska je istakla da su pokušaji udara bespilotnih letjelica pokrenuti iz regije Jemena koju kontrolišu Huti.

Obraćajući se poslanicima u francuskom Senatu u ponedjeljak, ministar oružanih snaga Sebastien Lecornu iznio je najnovije informacije o neuspjelom napadu prošlog vikenda, navodeći da su svi neprijateljski avioni oboreni navođenom municijom.

“Dva drona koja su dolazila iz Jemena namerno su gađala… našu fregatu sa više misija Languedoc, koja je vršila patrolu u Crvenom moru”, rekao je on . “To su bile rakete Aster 15, koje su lansirane u samoodbrani kako bi uništile dva drona. To je učinjeno uspješno i stoga je jednako zaštitio brod i posadu.”

Iako su zvaničnici do sada prestali da navode imena pobunjeničke grupe Huti, vojska je ranije rekla da su bespilotne letjelice lansirane s obale al-Hodeide u Jemenu, područja pod kontrolom oružane frakcije, koja je formalno poznata kao Ansar Allah i vlada dijelovima bliskoistočne nacije od ustanka 2014. godine.

Huti su više puta obećavali da će napasti sve brodove za koje grupa vjeruje da pomažu Izraelu usred posljednjeg sukoba s palestinskim militantima u Gazi, nakon što su već napali, a ponekad i zaplijenili, određeni broj komercijalnih i vojnih brodova koji prolaze kroz Crveno more.

Ranije ovog mjeseca, američka vojska je saopćila da je jedan od njenih ratnih brodova bio napadnut u regiji, a uzdržavala se i od imenovanja Huta. Ipak, grupa je kasnije preuzela odgovornost za incident, obećavajući da će nastaviti takve operacije “sve dok ne prestane izraelska agresija protiv naše nepokolebljive braće u Pojasu Gaze”.

Huti su također ranije objavili dramatične snimke na kojima se vidi kako borci zauzmu teretni brod u Crvenom moru, a komandosi su viđeni kako silaze na brod iz helikoptera i drže članove posade na nišanu. Grupa je tvrdila da je letjelica povezana s Izraelom , iako je zapadni Jerusalem kasnije negirao bilo kakvu direktnu povezanost s brodom.

U saopćenju objavljenom u subotu, glasnogovornik vojske Huti Yahya Sare’e ponovio je da će grupa “spriječiti prolaz brodova koji idu prema cionističkom entitetu”, misleći na Izrael, i zatražio dodatnu pomoć Palestincima pod izraelskim bombardiranjem.

Šef izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi optužio je jemensku pobunjeničku grupu za uvođenje “pomorske opsade” i rekao da će njegova zemlja poduzeti mjere ako druge nacije to ne učine. Dodao je da je Izrael pozvao i Sjedinjene Države i Evropsku uniju da preduzmu kontramjere, iako je nejasno šta taj zahtjev podrazumijeva.

francuskafregataJemen
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
4 mjeseci prije

A što ima Francuska s Crvenim morem?

Dax
4 mjeseci prije

Francuzi, držte se Lamanša i neće bit problema.

tihobl
4 mjeseci prije

Juce e zapalio norveski tanker u Crvenom moru. Krive nekakve dronove za pozar.

vrlodrag
4 mjeseci prije

Tko sa vragom tikve sadi o glavu mu pucaju. Mislili su dovijeka će moći pljačkati i otimati.

Max
4 mjeseci prije

Slijedeći put će biti precizniji.

tabula
4 mjeseci prije

Ne mogu se “zapadne vrijednosti” nikako osloboditi sile i kolonijalne tradicije.

tuf
4 mjeseci prije

Huti su manifestacija partizana u 21-om stoljeću. Otpor i borba, bez kompromisa. Zna se tko je neprijatelj i nema pregovora, prava antifašistička gerila.

abc
4 mjeseci prije

Jemenci brane svoje more. Samo tako dalje. Treba Francuze vratiti u feudalni poljeprivredni sistem, gdje i pripadaju.

Zlovenac
4 mjeseci prije

Samo oštro. Bem ti Francuza.

dane
4 mjeseci prije

sve je to u cilju zatvaranja sueckog kanala

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI