Francuska ne želi povući postrojbe iz Nigera

Francuska vojska
45 komentara

Francuska se obvezala podržati vojne sporazume sklopljene s ‘legitimnim vlastima’ Nigera

Francuska je inzistirala na ispunjavanju pet sporazuma o vojnoj suradnji s Nigerom, jer su sporazumi potpisani s ‘legitimnim vlastima’ zapadnoafričke države, unatoč tome što je novopostavljena hunta bivše kolonije pozivala na opoziv sporazuma. “Francuska podsjeća da se pravni okvir za njezinu suradnju s Nigerom u području obrane temelji na sporazumima koji su sklopljeni s legitimnim vlastima Nigera”, stoji u priopćenju francuskog ministarstva vanjskih poslova u petak. “Ovo su jedini koje Francuska i cijela međunarodna zajednica priznaju.” Izjava slijedi nakon izjave Amadoua Abdramanea, glasnogovornika vojnih pučista koji su svrgnuli demokratski izabranog predsjednika Nigera Mohammada Bazouma prošli tjedan, da je hunta jednostrano raskidala vojne sporazume sa svojim bivšim kolonijalnim vladarima.

Abdourahmane Tchiani, bivši šef predsjedničke garde Nigera, proglasio se šefom prijelazne vlade dva dana nakon što su njegove snage svrgnule Bazoumovu administraciju. Prekid vojnih sporazuma zahtijevao bi od Francuske da ukloni 1.000 do 1.500 vojnika koje je stacionirala u toj afričkoj zemlji. Mali broj vojnika Sjedinjenih Država također je raspoređen u Nigeru, na teritoriju za koji se smatra da je geopolitički značajan zbog svojih bogatih mineralnih resursa i granica sa sedam zemalja, uključujući Libiju, Čad i Nigeriju.

Niger, jedna od najsiromašnijih nacija svijeta, prima oko 500 milijuna američkih dolara vojne pomoći od 2012. godine, što je najveća takva brojka od bilo koje zemlje u regiji. Nakon državnog udara prošlog tjedna, nekoliko zapadnih dobrotvora Nigera obustavilo je programe pomoći. Inozemna pomoć čini oko polovicu godišnjeg proračuna Nigera. U petak je Nizozemska postala posljednja zapadna nacija koja je odustala od sporazuma sklopljenih s prethodnom administracijom Nigera, rekavši u izjavi da ne želi pružiti potporu počiniteljima državnog udara. Haag je rekao da će umjesto toga preusmjeriti pomoć Nigeru kroz humanitarne operacije koje dirigiraju Ujedinjeni narodi ili druge međunarodne organizacije.

Pariz je u međuvremenu rekao u četvrtak da “najoštrije moguće” osuđuje Nigerovu suspenziju francuskih novinskih agencija France 24 i RFI. U priopćenju objavljenom na web stranici ministarstva vanjskih poslova, dodaje se da potez hunte da ograniči francuske medije u zemlji predstavlja “autoritarnu represiju”.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova dodalo je u subotu da će pružiti potporu zapadnoafričkom bloku, Ekonomskoj zajednici zapadnoafričkih država (ECOWAS), kako bi se osiguralo da vojni udar neće uspjeti. Ministrica Europe i vanjskih poslova Catherine Colonna rekla je da vođe državnog udara imaju rok do nedjelje da vrate vlast, inače se prijetnja vojne intervencije ECOWAS-a u Nigeru mora shvatiti “vrlo ozbiljno”.

francuskaNigerSporazumi
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
8 mjeseci prije

Niger nema svoju valutu vec franak. Niger nema svoje medije vec francuske. Niger ima obradivo zemljiste, a nema hrane. Niger ima velika rudna bogatstva, a najsiromasniji su. Niger ima politicare skolovane na zapadu.

tihobl
8 mjeseci prije

Транспортни авион Ил-76 виђен је како слеће на аеродром главног града Нигера, Нијамеј.

tihobl
8 mjeseci prije

Извори повезани са Вагнеровим ПМЦ-ом извештавају да је донета одлука да се борбене јединице групе распореде уи око главног града Нигера у светлу тренутне безбедносне ситуације и спољних претњи.

tihobl
8 mjeseci prije

Вагнерова обавештајна служба, контролне групе и део инструктора из Малија већ су у Нигеру. Сутра ће пребацити први део истурених одреда и консолидовати се. До 10. августа Вагнер група ће бити потпуно спремна за рад у Нигеру.

tihobl
8 mjeseci prije

Француској је дато 30 дана да у потпуности напусти Нигер, на основу споразума између две земље из 1977. године.

Nekoime
8 mjeseci prije

Izabran je demokratskije od Zelenskog…

Nekoime
8 mjeseci prije

Nije li Francuska (i cijela EU) ograničila rad ruskih novinskih agencija i time značajno pridonijela šitenju slobode govora? Al neka, neka, Wagner vas čeka.

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Nova vlada Niger , jučer , prije ponoći i oficijelno zatražila pomoć PMC Wagner , Ugovor je prihvaćen od strane Wagner Group 🤳 …. Jutros je 9 cargo planes odletjelo iz Belarus prema Africi 😁 🤳 …. Zamijećeno na satellite images , silni pokreti Alžirskih trupa ka granicama …. Hajmo Francuzke , hajmo NATO da.se konačno vidi od čega ste napravljeni – ako – od ičega 🤣 … Hajmo sise usmrđene !!!! Lock’n’ load “ićka vam materina hovnjiva 😈 👹 😈 !!!

Mrčikola
8 mjeseci prije

Zeleno, što volim zeleno…vjerojatno se užurbano “traže” pobunjenici među pobunjenicima…ljubitelji Lorkine poezije.😁

Zvone
8 mjeseci prije

Pa normalno, francuzi još uvek kradu u Africi i ne žele ostaviti bivše kolonije u miru.

Alex Keller
8 mjeseci prije

Ima mjesta u Nigeru za sahranit Francuza do mile volje.

Dux
8 mjeseci prije

Sad će Wagner u Niger, a Legija iz Nigera.

Max
8 mjeseci prije

Izbit će rat.

Mrdomir
8 mjeseci prije

nekoliko zapadnih dobrotvora Nigera obustavilo je programe pomoći
——————-

Zapadni kapitalisti/imperijalisti te prvo opljačkaju, pa ti onda vrate mrvice, i kažu da su “dobrotvori”, i da je to “pomoć”.

Opljačkano ide na bankovne račune kapitalista/imperijalista, a “pomoć” se uzima iz poreza, odnosno otima se od naroda. Dupla pljačka.

Da parafraziram Karla Marksa – U kapitalizmu/klasnom društvenom uređenju, profit je privatan (ide kapitalistima u đepove) a troškovi su društveni (otimaju se od naroda, proletera, radničke klase)

nessy
8 mjeseci prije

Zasto ljudi ne razumiju da je Italiji i Francuskoj samo do demokracije i postivanja pravnih normi? Interes s tim nema nista. To sto su ubili Pukovnika (kad je zatrazio da se plate racuni) i unistili zemlju, to je bilo slucajno.

8 mjeseci prije

Bjež’mo eto Wagnera…

mrimproper
8 mjeseci prije

samo praznoglavi su u legiji kad konobari u hrvatskoj više zarađuju, svi su u legiji samo dok dobe papir kako bi poslje imali radnu knjižicu i potvrdu o zanatu, i mogli traziti puno vecu placu..

e sad tu dolazi wagner i jedan jedini, ali ogroman problem.

wagner ne sljivi papire, ni prošle akcije (specijalci…) nego odma na poligon i tjedan dana provjera. a tek nakon toga dobivaš ponudu, gdje su oni odredili raspored za što su oni procjenili da si sposoban.
pa tu sad imamo situaciju da su neki sa visokim činovima ili neki sa ratnim iskustvom dobili manju placu ili cipelu, a neki bez ratnog iskustva ali sa dobrom obukom ili neki koji nikad nisu bili u vojsci al su sposobn, dobe zapovjedna mjesta i vece pare.

tak da u slucaju sukoba wagner legija, procjenjujem da bu isti dan pol legije promjenilo poslodavca i prijavilo se u wagner

Karma
8 mjeseci prije

Izbacit kolonijalnu gamad i poslati nigerija vojsku u Pariz.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI