Francuska ne želi promjenu režima u Rusiji

Emmanuel Macron
23 komentara

SAD i njihovi saveznici ne teže promjeni režima u Rusiji, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak na zajedničkoj konferenciji za novinare s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Pariz će i dalje nastaviti da pruža pomoć Kijevu u njegovom sukobu s Moskvom onoliko dugo koliko je potrebno, dodao je francuski lider.

Macron je dočekao Sija u Jelisejskoj palati tokom posete kineskog lidera Parizu, gde se sastao i sa francuskim predsednikom i sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen. Xi i Macron su razgovarali o širokom spektru tema, uključujući sukob u Ukrajini, kao i bilateralne trgovinske i ekonomske veze.

Tokom razgovora, francuski predsjednik je pozvao kineskog lidera da se pobrine da njegova nacija Moskvi ne pruži nikakvu pomoć koja se može iskoristiti u sukobu s Kijevom. Makron je rekao da pozdravlja obavezu Pekinga da se “suzdrži od prodaje bilo kakvog oružja” ili da pruži “bilo kakvu pomoć” Rusiji u sukobu.

Von der Leyen je rekla da je “potrebno više napora kako bi se ograničila isporuka robe dvostruke namjene Rusiji koja se nalazi na bojnom polju”, napominjući da “to ne utiče na odnose EU-a i Kine”.

Macron je rekao da je važno “objasniti uticaj ovog sukoba na evropsku bezbednost i našu odlučnost da podržimo Ukrajinu koliko god je potrebno”. Istovremeno je naveo da Zapad “nema zajednički cilj da dođe do promjene režima u Moskvi”.

Šef Evropske komisije pozvao je Peking da “iskoristi sav svoj uticaj na Rusiju” da zaustavi sukob. Macron je rekao da je voljan da “održi blizak dijalog” i pozdravio Xijevu odluku da poseti Francusku kako bi “koordinirao” stavove dve nacije uoči planirane posete ruskog predsednika Vladimira Putina Kini kasnije u maju.

Sastanak s kineskim liderom “će nam omogućiti da slijedimo zajednički plan i utvrdimo postoji li ili ne volja za trajnim mirom”, rekao je on.

Xi je kritikovao Zapad zbog iskrivljavanja slike njegove nacije usred sukoba. “Kina nije stvorila ukrajinsku krizu, niti je njena strana”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare. “Odbacujemo korištenje ukrajinske krize za prebacivanje krivice na druge, blatenje trećih zemalja i pokretanje novog hladnog rata. Kao što je istorija više puta pokazala, sukobi se mogu rješavati samo pregovorima”, rekao je, dodajući da je Peking “uvijek igrao pozitivnu ulogu u uspostavljanju mira”.

Događaji su uslijedili samo nekoliko dana nakon što je Macron još jednom pokrenuo pitanje slanja NATO trupa u Ukrajinu – ideju o kojoj je otvoreno razmišljao od februara, kada je prvi put spomenuo tu mogućnost.

Moskva je kritizirala ove izjave, upozoravajući da bi slanje NATO trupa u Ukrajinu vjerovatno učinilo neizbježnim direktnu konfrontaciju između bloka predvođenog SAD-om i Rusije. Također je osudio, kako je nazvalo, “ratobornu retoriku” francuskog rukovodstva i provokativne izjave u vezi s ukrajinskim sukobom, upozoravajući da one samo vode daljnjoj eskalaciji.

francuskamacronrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
12 dana prije

Ma šta on tu ima željeti ili ne željeti – igrači su za stolom, pravila igre su dogovorena, karte su podijeljene …. a blefiranje (za publiku) je dozvoljeno.

nastran
12 dana prije

misle da xi ne kuži s kakvim šarlatanima ima posla?

Netko
12 dana prije

Pogledajte samo uplašene oči ovog bijednika i jadnika… On zna da svi znaju da je marioneta ali opet se zove predsjednikom zato što …..zašto ako svi znaju da je laž?! To je ta magija kako je zove J…..

Josip
12 dana prije

A ko BABOJEBA pita šta će se tražit a šta neće on radi šta mu se kaže zato šuti MALI i slušaj 🤷‍♂️

Suze Roni
12 dana prije

Zato francuski građanu zele promjenu rezima u Francuskoj, sto ce se uskoro i dogodit. Bye Macron bye

tihobl
12 dana prije

Пољски судија Томаш Шмит саопштио је да, у знак протеста против политике Варшаве, подноси оставку на своју функцију и да ће затражити политички азил у Белорусији.

tihobl
12 dana prije

Први пут је виђен украјински беспосадни чамац како на себи има интегрисане ракете ваздух-ваздух са термалном главом за самонавођење за уништавање хеликоптера. Овај чамац је приметила руска војска у области полуострва Крим. Беспосадни дрон-чамац је уништен.

Koja
12 dana prije

Brat Xi tek od danas kreće na važne strateške razgovore… ovo do sad je bilo samo pro-forme

12 dana prije

isprobavaju. vako bi, nako bi. ono nudili mir i pregovore, ne zapravo nego da vide da li je rusija ocajna.
prosli tjedan najavljuje slanje franc vojske u ukr, oni drugi dalekometne rakete. sve igra koliko se moze blizu primaknuti a da se ne opekne.
pitam se sto ta sva igra treba francuskoj, sto se isticu. moram misliti da proizvode zasluge da bi mogli traziti pomoc na drugoj strani. ovo sto se dogadja u africi, mora biti da se smisljaju planovi.
na afriku ce se ici kao sto se islo na libiju.

Antee
12 dana prije

Koga briga §ta ovaj bolesni jebač muşkaraca obučenih u haljine misli….isioti kiji poginu za njega su to i zaslužili

Гавран
12 dana prije

Posle izjave Kamerona, da britanskim raketama ukri mogu gađati Rusiju,

Rusi su zvanično odgovorili da će gađati vojne mete u Britaniji i van Ukrajine.

“The response to Kiev’s attacks on the Russian Federation using British weapons could be attacks on military targets in Britain and outside Ukraine,”
.
Као очигледан одговор на претње, италијанско министарство спољних послова је веома брзо изјавило да није послало оружје у Украјину за напад на руску територију, што указује да је руска претња схваћена веома озбиљно у неким западним престоницама
.
Francuska je takođe brzo promenila retoriku.

Zvone
12 dana prije

Sada kažu da ne žele promjenu režima v Rusiji, prije par dana su rekli da je promjena režima u Rusiji nužna. Sada kad rusi svuda napreduju su okrenuli ploču. Pripremaju se na pregovore.

Bruno
12 dana prije

Koliko li je dugo potrebno pmagati Ukrajinu??? Pitanje za milijun dolara.Pogledaj slike migranata i beskućnika po Danskoj, Švadskoj, Njemačkoj. Ovo je nevjerojatno, tolika se lova slila u Ukrajinu da su mogli izgraditi zemlju Dembeliju. Ali oni hoće svoje baze na Krimu i za to se mora izboriti Ukrajina. Ukrajina postoji samo kao geografski pojam, toliko je zadužena da ne postoji novac kojim bi se mogla ponovo izgraditi. Potrebna su stoljeća. Jedini spas im je da Rusija osvoji Ukrajinu i ne prizna zapadana ulaganja u izgubljenu stvar. Vaš rizik, niste trebali,niko vas nije tjerao da bacate lovu u Ukrajinu.

Max
12 dana prije

Koga briga.

abc
11 dana prije

Rusima se fučka šta misli i želi tamo neki nebitni francuski pederčič.

Voltaire
11 dana prije

Vidi ovoga kepeca !! Kao to je vazno sto si rekao, boli racku Putina sto ti mislis, savjet smiri se da ne dobijes po ckipi. .9

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI