Francuska, Njemačka i Velika Britanija osuđuju iransku proizvodnju metala uranija zbog toga što je on ”ključni korak” potreban za proizvodnju nuklearnih bombi

Iran-nuklearna opasnost
55 komentara

Vlade Francuske, Njemačke i Velike Britanije zajednički su osudile iransku proizvodnju metala uranija, označavajući to velikim korakom na putu izgradnje atomskih bombi, navodi se u zajedničkoj izjavi koju su predstavnici tih vlada objavili u petak.

U srijedu je UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila da je Iran proizveo 3,6 g metala uranija u svom pogonu za proizvodnju gorivih ploča, u središnjem gradu Isfahanu.

Takozvana skupina europskih država E3 izrazila je “ozbiljnu zabrinutost” zbog tog poteza, kojim je Iran, kako su rekli, prekršio nuklearni sporazum iz 2015. godine. Nedugo nakon toga, E3 su odmah pozvale Iran na hitno prekidanje svoje nuklearne razvojne aktivnosti.

“Iran nema vjerodostojno ni autentično opravdanje za ove aktivnosti, aktivnosti koje su ključni korak u razvoju nuklearnog oružja”, navodi se u izjavi.

Zapadni trio rekao je da su iranske aktivnosti “potkopale” tekuće napore prema povratku nuklearnom sporazumu; perspektivi čije su temelje posljednjih tjedana postavili i Teheran i američki predsjednik Joe Biden.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif uzvratio je, pitajući jesu li zemlje E3 “ikad pročitale” stavak 36. JCPOA-a, koji pokriva rješavanje sporova i načine na koje Iran i drugi potpisnici mogu izaći iz sporazuma. „Na temelju koje logike Iran mora zaustaviti svoje nuklearne aktivnosti i zbog čega Iran podliježe sankcijama i upozorenjima, ako je prošlo dvije godine otkako su se SAD povukle iz JCPOA-a i još ga uvijek nastavljaju kršiti? Što su E3 zemlje učinile kako bi ispunile svoje dužnosti po tim pitanjima?” Napisao je Zarif u tvitu u petak.

Izvještaj od srijede, kao i onaj prethodni, kaže da je Iran planirao provesti istraživanje o proizvodnji metala uranija korištenjem prirodnog urana, prije nego što prijeđe na stvaranje metala uranija obogaćenog na 20 posto; razine koju je sada dostigao. To je 70 posto manje od razine potrebne za izgradnju oružja.

Iran planira obogatiti svoj uranij samo do razine na kojoj je sada; ne na onu razinu od 90 posto koja bi bila potrebna za razvoj oružja, navodi Reuters, pozivajući se na izvješće IAEA iz srijede i prethodna otkrića nuklearnog nadzornika.

Teheran je počeo kršiti svoje obveze iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana za 2015. (JCPOA), nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz sporazuma 2018. godine.

Ovo povlačenje bilo je na snazi iako su regulatori u to vrijeme govorili da se Iran pridržavao odredbi.

SAD su unatoč tome pokrenuli kampanju maksimalnog pritiska sankcija protiv zemlje.

iranNuklearna bombauranijum
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
noman
3 godine prije

Svijet je puno sigurnije mjesto bez irana.

burt
3 godine prije

kad je došao na vlast Obamu su dočekali ratovi u Iraku i Afganistanu a iza toga i Libiji i Siriji i kad se tada postavilo pitanje Irana Obama, Biden i Hilary su ponudili dogovor Netanyahu da Izrael ne napadne iranske nuklearna postrojenja a zauzvrat će mu SAD dostaviti nevidljive avione F-35 i bombe GBU-39 i BLU-109, i Netanyahu i Obama, Biden i Hilaryi su ispoštivali dogovor a s Iranom je 2015 postignut nuklearni sporazum jer Obama nije htio izvesti zračne napade na Iran, to pokazuje da Biden, Hilary i Blinken već odavno surađuju s Netanyahuom, iako bi na prvi pogled bilo logično da se Biden, Blinken i Hilary sada nakon Trumpa vrate u sporazum s Iranom jer su bili dio Obaminog tima upravo je logično da se ne vrate u sporazum jer računica iz 2015 više nije aktualna jer je sada vrijeme globalne recesije i pandemije a i zato jer… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio burt
Weteran
3 godine prije

Iran nikako ne sme doći u posed nuklearnog oružja!

nekoime
3 godine prije

Zakaj se onda Francuska i Velika Britanija ne odreknu svojih nuklearnih arsenala ?

tenkić por grubera
3 godine prije

Što je INSTEXT ? Pitam za punicu.

Dokurčilomi
3 godine prije

Tko to i tko je taj ima pravo odlučivati da li će netko nešto proizvoditi ili ne? Može, unutar svojih granica.

tenkić por grubera
3 godine prije

“Kolumnistica Forbesa Frances Coppola piše da je Evropa pronašla način da zaobiđe sankcije nametnute Iranu, pojasnivši da su vlade Velike Britanije, Francuske i Njemačke uspostavile i aktivirale Sistem posebne namjene – SPV, poznat kao INSTEX, kako bi se evropskim kompanijama omogućilo da nastave trgovati s Iranom kroz ugovore u kojima se ne koristi dolar i bez kršenja američkih sankcija. “Tri vlade su najavile uspješnu provedbu INSTEX-a na sastanku Zajedničke komisje Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja – JCPOA 28. juna 2019. godine. Sastankom je predsjedavala generalna sekretarka Evropske službe za vanjsko djelovanje – EEAS Helga Schmid, a prisustvovali su predstavnici Kine, Francuske, Njemačke, Rusije, Velike Britanije i Irana”, piše Coppola u svom tekstu objavljenom u magazinu Forbes pod naslovom “Evropa zaobilazi američke sankcije nametnute Iranu”. Francuska, Njemačka i Velika Britanija izvijestile su sudionike da je INSTEX postao operativan i dostupan svim državama članicama Evropske unije te da se prve transakcije obrađuju, navodi se u članku. Jesu li ovi licemjeri držali dogovora i nastavili trgovati… Čitaj više »

Teheranac
3 godine prije

“Teheran je počeo kršiti svoje obveze iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana za 2015. (JCPOA), nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz sporazuma 2018. godine.” …. Netačno. Iran je čekao godinu dana da Evropljani (koji sada opet nešto prijete) ispune svoje obećanje da će formirati mehanizam za postizanje ekonomske, bankarske i trgovinske saradnje koji bi zaobišao američke ilegalne jednostrane sankcije koje krše rezoluciju 2231 Vijeća sigurnosti (čiji su potpisnici bili svi ranije pomenuti). Stoga, Iran još uvijek nije prekršio nuklearni sporazum – vjerovatno jedini se još uvijek ponaša prema sadržaju sporazuma. (Stavke 26. i 36. sporazuma mu omogućuju sve ovo što danas radi). Sporazum o ograničenju nuklearnih aktivnosti u zamjenu za ukidanje sankcija. Sankcije nikada nisu ukinute, tako da Iran – opet u skladu sa sporazumom – ima pravo na razvoj i istraživačke aktivnosti svog civilnog nuklearnog programa. Da podsjetim ….. Iran je od samog početka znao… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Mogu biti zabrinuti koliko god hoće. Iranci će činiti što je u njihovom interesu.

Sule
3 godine prije

Pozivam službu Mosad da istraži vehabiju KONSPIRATORA jer prijet ubijanjem i osjecanjem glava Izraelcima…

Reis
3 godine prije

Neka se Francuska i Velika Britanija odreknu i unište svoj nuklearni arsenal,ako su tako velike demokrate i pobornici demokratije.

Dux De Lux
3 godine prije

Iran – prava država za početak WW3 (naravno u scenariju gdje USA spašava svijet, ali ne i ovaj put)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI