Francuska senatorica priprema prijedlog za priznanje Republike Nagorno-Karabah

Nagorno-Karabah
57 komentara

Francuska zastupnica Valerie Boyer kaže da će podnijeti prijedlog Senatu za priznavanje samoproglašene Republike Nagorno-Karabah (Republika Artsakh), gdje sukob Azerbajdžana i Armenije traje od kraja prošlog mjeseca.

“Protiviti se napredovanju Azerbajdžana u Nagorno-Karabahu znači i protiviti se širenju turskog islama širom Europe. Ovaj tjedan u Senat će se podnijeti tekst o priznavanju Nagorno-Karabaha i osuđivanju postupaka Turske i Azerbajdžana”, napisala je Boyer na Twitteru.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je prošli tjedan za Le Figaro kako bi Francuska trebala zauzeti uravnotežen stav u vezi sa sukobom oko Nagorno-Karabaha.

Turska je obećala potporu Azerbajdžanu, otkako su krajem rujna nastavljena neprijateljstva u Nagorno-Karabahu. Nepriznata Republika Nagorno-Karabah proglasila je neovisnost od Bakua nakon raspada Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih.

U Moskvi su 09. listopada održani razgovori ministara vanjskih poslova Armenije, Azerbajdžana i Rusije, s ciljem postizanja sporazuma o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu. Sastanak u Moskvi rezultirao je humanitarnim prekidom vatre koji je stupio na snagu 10. listopada, ali bez obzira na to, on nije uspio. Od tada je dogovoreno novo primirje. Na snagu je primirje stupilo u subotu, 17. listopada u 20:00 GMT, ali obje strane prijavljuju kršenja.

Ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzia rekao je novinarima u ponedjeljak da je potreban mehanizam provjere, kako bi se osiguralo poštivanje primirja u regiji Nagorno-Karabakh, a o tom pitanju se trenutno razgovara.

U nedjelju je Stephane Dujarric, glasnogovornica glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa, rekla kako šef UN-a očekuje da se sukobljene strane u Nagorno-Karabahu u potpunosti pridržavaju obveza iz uspostave humanitarnog primirja i da se odmah nastave sadržajni pregovori pod pokroviteljstvom OESS-a (Organizacije za europsku sigurnost i suradnju) Minske skupine, kojom predsjedaju Francuska, Rusija i Sjedinjene Države.

ArmenijaAzerbajdžanfrancuskaNagorno-KarabahValerie Boyer
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
3 godine prije

Rezolucija priznanja N.K je poslata u Kongres USA.
Erđo sotonjara napada samo slabije od sebe, gad dvolicni.
U Libiji je nesto stalo turcadima, strah od Egipta.
U Siriji se povlace sa svojih pozicija, strah je vrag.
Lira pada li ga pada, ima turci da glođu kundure ove zime.
Bravo za erđu.😂😂😂😂😂

Kometa
3 godine prije

Ni ta Jermenija nije priznala NK a traže od drugih da to urade.
PS: Bilo bi lepo da svi oni koji su protestovali i tražili smenu Serža Sagarsjana i doveli na vlast Pašinjana da preuzmu odgovornost za svoje postupke i odu u rat.

3 godine prije zadnji put uredio Kometa
Tajfun
3 godine prije

Ako se Turke ne obuzdaju u NK i ako napacenim Jermenima ne pomogne citav Krscaski svjet eto nam Turaka opet pred vratia Peste i Beca.

nekoime
3 godine prije

Nekome je došlo iz guzice u glavu da Sultangan obnavlja Otomansko carstvo.

Dokurčilomi
3 godine prije

Sve mi se čini da će uskoro i konačno Baskija biti priznata.

Zoran
3 godine prije

Dok ona pripremi Azeri će osvojiti sve. Armenci razbijeni na jugu, Azeri još malo pa na granici Armenije. Eto rusima osmanlija na granici.

Novi Balow
3 godine prije

Dobro je ovo…danas NK sutra Kosovo…Istra….Rs….Katalinija….Irska….Kalifornija….Dagestan….Sandjak i Vojvodina….itd brate nek svako organizira referendum kako hoce!demokracija je!Inace ti Azeri su stoka sta ce im NK…itd sta ce Jatalonija Spaniji itd i sta ce Turskoj vojna moc … za muslimse je najbolje da budu samo Avganistanci itd…..itd ….zna se Evropa je demokratija sekularna ali i krscanska……nama ne trebaju muslimi osim zlata i nafte jos po mogucnosti djaba….Gospodosvijet od 1.1.20g. Vise nije onaj koje ste znali!

Željko
3 godine prije

OFF TOPIC ADMIN čemu brisanje komentara?

Nil 1
3 godine prije

Prekučer smo odbili napad s naše uzvisine
Lupali su nas granatama njihov juriš bahat i samopuzdan
Artiljerija i snajperi su vratili ih ni mrtve nisu pokupili gamad azerska

3 godine prije zadnji put uredio Nil 1
Max
3 godine prije

Tu se vide dvije stvari prva suparništvo prema Turskoj zbog njezinih ambicija u Sredozemnom moru ovime se direktno zabija klin u Turske teznje a 2 je da se widi utjezaj Arnenske dijaspore lobija koji je jak i brojan u Francuskoj.

Max
3 godine prije

I vama.

Kekan
3 godine prije

Korzikanci bi jedva docekali,,Turska i sve KAVKASKE drzave bi to podrzale.Korzika bi bila samostalna republika.Makaron bi posandrco.

gigi pinna
3 godine prije

Armenijom kruži vic – žale se rusima zašto im ovi ne daju još svog oružja, a Rusi im odgovaraju – pa otmite Azerima rusko oružje.
Sada Ameri pokrenuli inicijativu, o tobože mirovnom sporazumu. Možda su čak i strana, za ne vjerovati ali tako je, kojoj je u ovom slučaju najviše stalo do primirja. Osima ako en igraju za Aškenaze, čiji su mali od kužine Azeri.

Jan Kruger
3 godine prije

Tz, ante, zmukleru, kah si se razvlekel.
Si ponovno zaboravil zeti propisanu terapiju…?!

Alex
3 godine prije

Ovo je posljedica zločina koje zagovornici ekstremnog islama čine po Francuskoj. Trebalo im je vremena,ali se ipak bude.

Venator
3 godine prije

To je kao kad bi Rusija priznala pobunjeničkoj skupini Tanzanije, da je cijela Francuska dio Tanzanije. Što si daju za pravo, koja debilana, di ja živim.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI