G7 summit: Kako svjetske bogate nacije ljubomorno čuvaju ulaz poput izbacivača u snobovskom noćnom klubu

G7 Summit
4 komentara

1975. godine svjetsko je gospodarstvo bilo u previranju kao rezultat nestabilnosti na Bliskom istoku, koji je povećao cijenu nafte.

Šest najbogatijih država na planetu – Britanija, Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Sjedinjene Države i Japan – odlučilesu da se trebaju okupiti, kako bi razgovarali o tome kako mogu ostati bogati i nastaviti iskorištavati ostatak svjetskih resursa.

Sljedeće godine pozvali su Kanadu – koju je tada vodio karizmatični i dvojezični Pierre Trudeau – da se pridruži u elitni klub, koji će postupno postati poznat kao G7.

Od tada se svake godine čelnici G7 sastaju na ugodnom druženju, kako bi razgovarali o onome što ih muči.

Ove godine Britanac Boris Johnson domaćin je 46. summita u ekskluzivnom odmaralištu u zaljevu Carbis, tik ispred St Ivesa u Cornwallu.

Prošlogodišnji summit trebao je biti domaćin tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Camp Davidu, ali je otkazan zbog pandemije, koja će i dalje vjerojatno biti glavna tema razgovora ove godine.

U kolovozu 2019. francuski Emmanuel Macron bio je domaćin u Biarritzu, a vrijeme prije toga Justin Trudeau bio je domaćin u Quebecu.

Svijet se jako promijenio od 1975. godine.

Ako uzmete BDP, Italija i Kanada više nisu u prvih sedam najbogatijih država svijeta.

Kina je sada drugo najveće gospodarstvo na svijetu – neki kažu da je zapravo pretekla SAD – a još se nikada nije približila pozivu pridruživanju G7.

Indija – koja je prema Svjetskoj banci sada pretekla Kanadu, Italiju, Francusku i Britaniju – peto je najveće gospodarstvo na svijetu. Ni ona nikada nije pozvana u ekskluzivni klub.

No, ovogodišnji indijski premijer Narendra Modi jedan je od četiri posebna gosta koje je na summit pozvao Boris Johnson.

Modi je morao odbiti pozivnicu zbog ograničenja putovanja kao rezultat indijske varijante Delte, ali pridružit će se u nekoliko virtualnih sesija. Ostali su brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, australski premijer Scott Morrison i Moon Jae-in, predsjednik Južne Koreje. Najznačajnije zemlje koje nedostaju s popisa gostiju su Kina i Rusija.

Kada je G7 postavljen sedamdesetih godina, bio je kapitalistički klub i imao je izrazito protu-komunistički okus, pomalo poput NATO-a.

Kada je Sovjetski Savez propao početkom 1990-ih, G7 je počeo koketirati s novim ruskim čelnikom Borisom Jeljcinom, čije su reforme na slobodnom tržištu pomele komunistički sustav.

Do 1998. Rusija je postala punopravna članica, a skupina je bila poznata kao G8. No, 2014. Rusija je izbačena iz kluba.

Uslijedilo je ponovno pridruživanje Krima Rusiji 16. ožujka 2014. godine, nakon što je preko 95 posto birača podržalo taj potez na referendumu, koji je uslijedio nakon nasilne promjene vlasti u Ukrajini. Dva dana kasnije potpisan je sporazum o pristupanju Krima Ruskoj Federaciji.

Usprkos započinjanju reformi na slobodnom tržištu devedesetih godina, Kinom i dalje vlada Komunistička partija i zbog toga nikada nije pozvana na pridruživanje klubu.

No dok će Biden, Johnson, Macron i Angela Merkel – koji će odstupiti s funkcije kancelarke kasnije ove godine – ovog vikenda čavrljati preko kanapea, postat će sve nevažniji. Kina i Indija postat će dominantna gospodarstva 21. stoljeća, a njihove rasprave s Rusijom, Turskom i ostalim azijskim, afričkim i latinoameričkim čelnicima sve će više pomračiti ukaze G7.

G7NaftaNestašica
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Avion mu zaprašuju sa Covid vaccine spray????
Bože dragi…
Letio na 8000 metara visine brzinom od 900 km/h.
I oni ga zaprašuju, pazi naziva, Covid vaccine spray!!!
Da nisam mahnit, pomahnito bi.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Ovo su sada najzaduzenije zemlje svijeta predvode SAD, Japan, Canada…

govor
2 godine prije

Kina, Indija, Rusija, Turska i ostale azijske, afričke i latinoameričke zemle su popravile svoju ekonomiju upravo zbog milosti zemalja G7.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI