Gallup: Četiri NATO zemlje bi u slučaju rata zvale Rusiju!

Potencijalni saveznici
23 komentara

Kako prenosi Bloomberg, četiri zemlje članice NATO pakta bi u slučaju prijetnje tražile zaštitu Rusije.

Koga ćete odabrati? Građani četiri zemlje NATO pakta su na pitanje koju bi vojnu silu, ako budu napadnute, htjeli imati na svojoj strani, odgovorili – Rusiju.

To je jedan od zaključaka sveobuhvatne ankete koju je proveo Gallup, objavljene neposredno prije godišnjeg okupljanja transatlantske sigurnosne zajednice u Njemačkoj, a upućuje na promjene percepcije o sigurnosnim pitanjima unutar NATO pakta nakon Hladnog rata. Jedan od uzroka je i predsjedništvo Donalda Trumpa i zahtjevi povećanja troškova za obranu.

Daleko najveći broj zemalja u kojima je Gallup proveo anketu je izabrao za glavnom obrambenog partnera odabrao SAD, što sugerira da je Amerika i dalje jedina vojna sila u svijetu globalnog razmjera, piše Bloomberg.

Zanimljivo, Kinezi i Rusi su kao saveznike u ratu odabrali jedni druge, a četiri zemlje Sjevernoatlantskog saveza koje bi za saveznika voljele imati Rusiju su Bugarska, Grčka, Slovenija i Turska.

Iako američki ministar obrane James Mattis obilazi Europu s porukom vječne ljubavi NATO saveznika, on traži i povećanje potrošnje ili će saveznici vidjeti “umjereniju” američku podršku.

“Anketa pokazuje da se postupnu političku reorganizaciju u svijetu oko različitih sigurnosnih polova”, tvrdi Kančo Stojčev, potpredsjednik Gallupa International.

“Ne čudi da su Rusi i Kinezi izabrali jedni druge, ali je i to novost i pokazuje nešto vrlo važno, odnosno da je američka politika u zadnjih 20 godina Rusiju gurnula u naručje Kine, što je prilično čudno, jer Rusija je u biti dio Europe”, rekao je Kančo Stojčev.

”Istovremeno, neki od rezultata ispitivanja u europskim zemljama NATO pakta su pokazali kako bi njihov sigurnosni izbor bio izvan Sjevernoatlantskog saveza. Bugarska i Grčka, na primjer, najveću sigurnosnu prijetnju vide u Turskoj. Iako je Turska je također članica NATO saveza, i teoretski su saveznici, turska invazija i okupacija Sjevernog Cipra 1974. godine govori da se ove zemlje u zaštiti ne mogu osloniti na NATO, tako da one gledaju u Rusiju”, nastavlja Stojčev.

”Slično tome, u zapadnoj Europi neke članice NATO pakta se u smislu sigurnosti okreću za drugim Europljanima. Iako je 30 posto Belgijanaca izabralo SAD, puno ih je izabralo europske partnere – 25 posto Francusku i 12 posto Ujedinjeno Kraljevstvo. Dok je 29% Šveđana za saveznika odabralo Veliku Britaniju, za SAD se odlučilo njih 31%”, kaže Stojčev.

Kancelarka Angela Merkel je upozorila da je protiv toga da SAD izgube svoju globalnu ulogu i inzistira na tome da NATO bude izvor američke snage. Obraćajući se novinarima u Berlinu, rekla je da se Njemačka zalaže da na kraju opak dođe do potrebnih 2 posto izdvajanja od bruto domaćeg proizvoda za obranu, ali i da su “pitanja kao pomoć za razvoj, prevencija krize i druga jednako važna”.

U trenutnim političkim i ekonomskim okolnostima će većina NATO saveznika trebati godine da ispuniti cilj od dva posto, koliko zahtjeva Mattis.

”Europljani se boje smrti i mogućnosti da se NATO može raspasti u vrijeme kada Rusija postaje sve upornija”, rekao je na konferenciji u Münchenu James Davis, dekan škole ekonomije i znanosti na švicarskom Sveučilištu St. Gallen.

“Ako znate išta o europskoj povijesti o zadnjih 200 godina, vijest da su ovaj tjedan Rumunji i Česi stavili kopnene vojne jedinice pod njemačku komandu je šokantna”, rekao je Davis.

”Ipak, strahovi članica NATO saveza nisu isti i postoji mnogo različitih prijetnji i percepcija”, rekao je Davis.

James Davis je naveo da anketa Gallupa široko odražava jaz između pravoslavnog kršćanskog svijeta i zapadnog kršćanstva, jer su se pravoslavna Grčka i Bugarska opredijelile za Rusiju, dok su Ukrajina i Bosna i Hercegovina, koje su vjerski mješovite, podijeljene po sredini.

”Katolička Slovenija, koja u velikoj mjeri uspjela izbjeći brutalne ratove u Jugoslaviji 1990. godine, bila je iznimka i usko se opredijelila za Rusiju. S druge strane je Rumunjska, koja je većinski pravoslavna, odabrala SAD, ali su ti pomaci i prijelomi dobro poznati i izvan Balkana”, tvrdi Davis.

 

Zaštitnici u slučaju rata
Koga bi zvali u slučaju ratne ugroze? Izvor Bloomberg / Gallup
GallupKančo StojčevNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
7 godine prije

Slovenci ,ne bojte se..Melanija vas cuva…

7 godine prije

Amerikanci traže više novaca od članica NATO, kako bi ih bolje branili. imam nekoliko pitanja:
1. Kda je to NATO branio neku od svojih članica koja je bila napadnuta?
2. Koja zemlja je napala neku članicu NATO?
3. Koliko je ta obrana koštala?
Koliko je meni poznato, NATO samo napada, on nikoga ne brani?

mars
7 godine prije

Preciznosti radi, možda to želi stanovništvo tih zemalja, tj država, ali pitanje je koliko je to istinito kada je riječ o samim državama. S obzirom da danas samo stanovništvo nije relevantan politički faktor ni u jednoj državi Evrope a kamoli u ove četiri države, osim kada se njegovo stajalište podudara sa stajalištem vlasti, a pošto je vlast odavno faktički prestala biti odraz izbora i volje stanovništva već izbora i volje vanjskih naddržavnih centara moći, to ništa ne govori da bi tako bilo i u stvarnosti kada bi do takve potrebe zaista i došlo.

Weteran
7 godine prije

Dva procenta?!
Ni dvesta posto!!
Samo naivni “potrošač” i “poreski obveznik” sa mestom boravka u Impotentnoj EUniji može da veruje kako je njegova država skuplja od Albukerkija!?

zlatan
7 godine prije

Po čemu je to Ukrajina “vjerski” mješovita? Gledano kulturološki i povijesno, Ukrajina je dominantno pravoslavno-kršćanska, sa manjinama katoličkim (grko-katolici, njih su poljski vladari prisilili na katolicizam), nešto protestanata, malo judaista, te nešto malo muslimana-sunita. Daleko je šarolikija Rusija. Osim dominatne kršćansko-pravoslavne većine, ima i tamo protestanata i katolika, muslimana i to i šijita i sunita, judaisti, zatim tu su i budisti-lamaisti. Ne zaboravimo i plemenske narode i etničke skupine u polarnim i blizu polarnim područjima na dalekom sjeveru. Ima ih i u području srednjeg Povolžja. Dakle, Rusija je po tome pitanju šarolikija od Ukrajine. Zašto bi nekoga čudilo da su se mnogi Slovenci opredijelili za Rusiju? Kakve veze ima navodna religija? Slovenci jesu katolici, a Rusi pravoslavni, ali to su sve kršćani. Ipak, mislim da je važnije to, da se ti Slovenci opredjeljuju zbog slavenstva. Jer biti Slaven ako si neki od pripadnika slavenskih naroda ne možeš promijenti, ali tu… Čitaj više »

Arkaj
7 godine prije

Meni je karta u mnogo čemu nelogična. Prvo pitanje vojne ugroženosti ne može biti hipotetsko, svaku državu ipak mogu ugroziti samo one države koje za takav napad opet moraju imati neku logiku. Recimo države zapadne evrope mogle su osjećati potencijalnu opasnost od napada Varšavskog pakta i obrnuto pa je normalno da su USA držali za zaštitnika koga mogu pozvat. Kako današnju Rusiju mogu doživljavati kao prijetnju kad ova nema apsolutno nikakvog ideološkog razloga za neprijateljstvo, niti joj je u interesu vojna okupacija zapadne evrope? U neku ruku još i mogu razumjeti baltičke patuljke ali za sve ostale evropske države apsolutno je iracionalno shvaćat rusiju kao prijetnju umjesto kao partnera. Umjesto vojnog napada koji je malo vjerojatan puno bolje bi bilo pitanje koja se strana država najviše mijenja u unutrašnje političke prilike evropskih država, onda bi boja puno bolje odgovarala realnosti.

marshal
7 godine prije

U slucaju rata a i naravno mira, najpametniji potez koji bi nas narod mogao napraviti je da zatvori sve granice od triglava do vardara. Da se narodi koji zive tu ujedine i da zajedno idu protiv bilo kakvog neprijatelja koji pokusava da udari po teritorijalnom integritetu. Svi moguci resursi potrebni za prezivljanje se nalaze u toj zoni, jedino fali mozak. I to par tisuca tona mozga.

Brainstorm
7 godine prije

na jednom portalu clanak kako amerika trazi da se 2% bdp-a izdvoji za obranu. jedan od kometarora napisa: mozda rusi nude zastitu jeftinije. pa … kad je trziste … jel’.

krivA
7 godine prije

…ok.., da NATO ima zadacu braniti svoje clanice od agresije…, ali lukavo se ogradivsi, te reknu od “neke tzv. trece strane”…, kako bi se taj NATO ponasao da Njemacka izvrsi agresijuna Francusku ili…recimo..Italija na Poljsku…, cisto hipoteticki..! Koga bi NATO, ako bi se odlucio nekoga braniti…, koga bi branio?! Po kojim kriterijima bi donio odluku da se prema nekome postavi kao zastitnik, na kakav nacin…silom ili nekako drugacije, te kako bi se ponasao prema drugoj svojoj clanici koja ne bi zasluzila “zastitnicku pomoc”. Ali…zato se i “forsira neka treca strana”…pa makar to bili jastog ili hlap!

Nevena
7 godine prije

Kako vec duzi niz godina zivim u Belgiji ne cudi me da gradjani Belgije biraju SAD. Jer svi gradjani su izlozeni propagandi, cak i oni u Belgiji tako kad im se spomenu Rusi u njima to ime izaziva strah i nelagodu. Na naciste ne reagiraju, ne podizu ni obrvu….

kobescak
7 godine prije

Zasto ne reci Nato je fasisticka organizacija i samo zatucane neznalice ne znaju ili ne zele da vide koje zlocine radi natovi fasisti…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI