Gdje je gotovina?

Trgovina drogom
10 komentara

Afganistanska vlada koju su podržavale SAD bila je najveći svjetski proizvođač i izvoznik opijuma, morfija i krajnjeg proizvoda, heroina.

Kao i nakon prvog preuzimanja vlasti sredinom 1990-ih, talibani, islamski pokret protiv droga i antikomunista, zatvaraju afganistansku trgovinu drogom. Milijarde heroina, opijuma i morfija koji su se slijevali u Centralnu Aziju, Rusiju, Iran, Tursku, Pakistan i jugoistočnu Aziju bit će naglo smanjene. Afganistanska ekonomija zasnovana na drogama sada je u velikoj opasnosti.

Ali ovo ne biste znali da pratite pristrasnu zapadnu štampu, posebno velike američke TV mreže, društvene mreže i BBC koji misle da je to stara britanska kolonijalna kancelarija. Zapadni mediji fokusirali su se gotovo isključivo na navodno stanje dobrostojećih zapadnjačkih Afganistanki u Kabulu. To je sve što vidite na TV.

To što te razmažene dame ne mogu lako srediti nokte nije najveći problem Afganistana. Nije ni zatvaranje plesnih studija ili modnih butika.

Ono što je zaista važno je da afganistanske svatove i sela više ne napadaju američki ratni avioni ili teški bombarderi B-1 i B-52, niti to mučenje širokih razmjera od strane komunističke tajne policije, čiji je šef Amrullah Saleh bio ključni saveznik SAD i pravih moćnika nacije, to su okončali Talibani.

U međuvremenu, zapadni mediji jednostavno ignorišu nevolje žena u Zaljevu i Saudijskoj Arabiji. Sjećam se da sam dva puta uhapšen u Džedi u Saudijskoj Arabiji od strane vjerske policije zbog šetnje s atraktivnom damom (savjetnicom za ljepotu Estee Lauder).

Uhapšen sam u Kuvajtu pod sličnom sumnjom. Udarala me je saudijska aerodromska policija. Pa ipak, sve što čujemo ili vidimo su snimci zlih talibanskih vojnika koji maltretiraju afganistanske žene.

Ono što zaista želim znati je šta se dogodilo sa svim milijardama novca od droge koje su ubrali režim podržan od SAD u Kabulu i njegove savezničke vojskovođe? Gdje su gomile svježih novčanica od 100 USD donešene iz Washingtona za financiranje režima u Kabulu? Vidjeli smo iste pojave u Iraku koji su okupirale SAD. Ove planine gotovine su jednostavno otišle, kako kažu Australci. Amerikanci i američki arapski saveznici prigrabili su većinu ovih nedostajućih sredstava.

Irak i Afganistan predstavljaju jednu od najvećih krađa novca u modernoj istoriji. Veći dio ove prljave priče dokumentovala je vlastita agencija za borbu protiv korupcije američke vlade, SIGAR, koja je vodila hrabru bitku u borbi protiv kriminala u Afganistanu tokom dvodnevnog rata vrijednog 2 biliona dolara.

Mnogi kriminalci koji se bave trgovinom drogom već su pobjegli iz Afganistana američkim/britanskim/francuskim zračnim putem. Drugi, protivnici talibana, uglavnom šefovi Tadžikistana i Uzbekistana, uspjeli su se skloniti u susjedni Uzbekistan i Tadžikistan.

Najizrazitije protivljenje Talibanima došlo je od Tadžikistanskog sjevernog saveza u dolini Panjshir sjeverno od Kabula. Ova američka saveznička grupa dominirala je trgovinom drogom sve dok je Talibani nisu ostavili bez posla. Sada se pokušava okupiti uz tajnu podršku Francuske, Indije i SAD.

Kina igra opreznu igru ​​u Afganistanu. Kineska vojna obavještajna služba me pozvala u Peking 1981. godine da me pita treba li Peking početi isporučivati ​​oružje afganistanskom islamskom antisovjetskom otporu, poznatom i kao ”mudžahedin”. Ovo je bio najvažniji čin u rastućem raskolu Kine i Sovjeta. Činilo se da to niko u Washingtonu nije vidio ili razumio.

Četrdeset godina kasnije, Kina se i dalje bori s ovim problemom. Peking želi dobre odnose s talibanima, ali ga je ozbiljno uplašio pojam islamskih divljih ljudi koji podržavaju slobodu i nezavisnost ujgurskih muslimana iz Xinjianga (istočni Turkestan) pod kineskom vlašću.

U međuvremenu, velika američko-afganistanska mašina za novac stala je s radom jer se njeni proizvodi prelivaju u američke nekretnine i švicarske banke.

Autor: Eric Margolis

AfganistandrogaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
2 godine prije

Taj novac se plasira u lokalne ekonomije diljem svijeta kroz programe korupcije i destabilizacije.

Lucija, prva
2 godine prije

Sad je potpuno jasno da je @Kajzer soze u pravu.

Ovi novotalibani su proamerički.
Gle tko ih brani.
A koga se napada: Sjeverni savez. Oni su kao dileri.
Kina. Koja je kao htjela financirati mudžahedine. Ma da.
E, u to vrijeme Kina nije imala nikakvih sredstava. Osamdesete.
I onda “Istočni Turkmenistan”.

Talibani će vjerojatno nastojati zavarati svijet time što neće ženama davati pravo da rade i idu na fakultete.
Kao da to nekoga zavarava. Isto radi i SA. Veliki američki prijatelj.

Bilo kakva organizacija sa tolikom podrškom, navodnom, spriječila bi onog predsjednika da odleti sa lovom.
A što se tiče love od droge, ta nikad nije niti ulazila u Afganistan, osim minimuma za uzgajivače.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Setao sam se mnogim zemljama blistog istoka s ljepoticama i niko me nije hapsio…
Mora da sam imao srece…

Dunafer
2 godine prije

Uzgaja tune kod Biograda

Max
2 godine prije

Kod drrugih

2 godine prije

“… Gdje je gotovina?….”
Vjerovatno ovdje:
https://www.dab.gov.af/

Clanak kao da je pisala Crvenkapica “geopolitike”…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI