General Šojgu: “Neutralizirali smo američku raketnu prijetnju!”

General Šojgu
10 komentara

Rusija je neutralizirala potencijalnu prijetnju američkih krstarećih projektila u blizini svojih granica.

U svom obraćanju novinarima prije dva dana je ruski ministar obrane govorio o raspoređivanju američkog proturaketnog sustava u Europi i drugim aktivnostima NATO pakta u blizini ruskih granica.

Posebno važno je izjava generala Sergeja Šojgua da je ruska obrana neutralizirala potencijalnu prijetnju od američkih krstarećih projektila Tomahawk u blizini granica Rusije.

Ruski ministar obrane je izrazio žaljenje što je, umjesto da udruže snage u borbi protiv “zajedničkog zla u svijetu” –  terorizma, NATO proglasio Rusiju za svoju glavnu prijetnju, zbog čega i dalje gomila vojne potencijale u blizini ruskih granica i povećao je vojni proračun za 26 milijardi, koji trenutno iznosi 918  milijardi dolara.

Između ostalih aktivnosti, general Šojgu je naglasio da je NATO pojačao svoje obavještajne misije na granicama Rusije. Naime, proteklih 10 godina se ukupan broj letova izviđačkih zrakoplova NATO pakta u blizini granica Rusije gotovo utrostručio, dok je u jugozapadnom dijelu Rusije porastao za osam puta.

Također je povećan pomorski nadzor u blizini ruskih teritorijalnih voda, a udvostručio se intenzitet vojnih vježbi NATO pakta, od kojih većina ima antiruski karakter.

Prijetnja od projektila Tomahawk

Ministar obrane je govorio i o američkom proturaketnom obrambenom sustavu u Europi i Japanu, kao i planovima za njegovo postavljanje u Južnoj Koreji.

U tom smislu je upozorio da američki sustavi za lansiranje MK-41 u tajnosti vrlo lako mogu biti opremljeni krstarećim projektilima Tomahawk, tako da broj takvih raketa, dometa od 2 400 kilometara, oko ruskih granica može iznositi između 150 i 300 jedinica. Vrijeme leta projektila do zapadnih granica Rusije će biti manje od 10 minuta.

“Odlučili smo neutralizirati tu prijetnju i to je napravljeno, kao što je odobrio predsjednik Vladimir Putin”, rekao je general Šojgu, bez da je naveo kako je to postignuto.

General Šojgu nije naveo kako točno je uklonjena ova prijetnja, ali su stručnjaci koje je kontaktirao ruski list Pogled ponudili neke hipoteze.

Kao što smo rekli, pojašnjeno je da upozorio da lansirni sustavi MK-41 vrlo lako mogu biti modificirani i, umjesto obrambenih, mogu koristiti krstareće projektile Tomahawk.

Odakle se mogu lansirati ovi projektili?

Prema pisanju lista Pogled, većina projektila može doći iz dvije baze, od kojih se jedna nalazi u Poljskoj, a druga i Rumunjskoj. U tom smislu treba podsjetiti da je na dan najave postavljanja složenih sustava proturaketne obrane u Rumunjskoj ruski predsjednik Vladimir Putin rekao “kako je svjestan da to nije obrambeni sustav, nego se njime jača američki nuklearni potencijal”.

Kako ih neutralizirati?

Aleksandar Maslov, bivši čelnik osoblja protuzračne obrane ruske vojske, smatra da takvoj prijetnji može suprotstaviti samo sustavima protuzračne obrane kratkog dometa, postavljenim na kopnu ili moru. Na primjer, mogu se koristiti sustavi “Pancir“, “Šilka“, “Tunguska” ili “Tor“, kao i njihove pomorske verzije.

U međuvremenu, Jurij Melkonov, glavni urednik vojnog i povijesnog časopisa BaltFort, koji izlazi u Rigi, u Latviji, također sugerira kako baze u Poljskoj i Rumunjskoj predstavljaju “stvarnu prijetnju“, jer iz sustava za lansiranje u tim bazama mogu biti lansirani “gotovo svi projektili, uključujući i Tomahawk”.

“Taktički sustavi Iskander-M djeluju uspješno i mogu uništiti “neprijatelja” na više od 100 kilometara. Stoga, kako bi neutralizirala ove prijetnje, Rusija bi mogla koristiti složene taktičke raketne sustave Iskander”, kaže Melkonov, koji je istaknuo “da bi riječi Šojgua mogle značiti da su ti kompleksi raspoređeni na mjestima s kojih se baze u Poljskoj i Rumunjsku mogu napasti u kratkom vremenu i napadom ih jednostavno zbrisati s lica zemlje”.

“Druga mogućnost bi bio uobičajen način, kao što je napad krstarećim projektilima Kalibar, kojeg je gotovo nemoguće osujetiti”, kaže analitičar.

Ukratko, Melkonov smatra da Rusija “ima dovoljno odgovora na prijetnju, a zadatak političara koji brinu o budućnosti mira u Europi je da se sukob te vrste izbjegne”.

NATOpancirraketni štitšilkatortunguska
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Ruse samo nuks spašava od ove aždaje, dakle štancajte nuks rakete ih ko kekse. Budale su ako se uvuku u konvencionalni rat, trebaju spržiti ciokaubojgusare i kraj je njihovim mukama.

jale
7 godine prije

Ukratko, sjećam se osamdesetih, vremena sloma SSSR-a, perestrojke, rock pjesama koje su nam dolazile sa zapada, u kojima su Bono Vox i ostali bardovi neoliberalizma obećavali svijet bez oružja, svijet bez granica, svijet mira, svijet napretka… Danas smo na pragu 2017. godine i mogu jedino zaključiti da su nas Bono Vox i ostali voxovi grdno namagarčili, slagali, smuljali, prevarili… Danas je oružja više, neprijateljstava više, mržnje više, straha više, a sve zbog jebene želje svakog prosječnog amerikanca da im država bude glavni šerif na planeti. Ukratko, danas mrzim sve što ima prizvuk rocka, s tri akorda i distorzijama koje smatram kulturnom agresijom i okupacijom. Da Bog da umro rock ‘n roll jednom zauvijek!

N
7 godine prije

Neutralisali su oni tu prijetnju mnogo ranije. A ovo je Šojgu samo dao upozorenje usijanim glavama da će biti spaljeni ako pokušaju kakvu glupost prije dolaska Trampa na vlast.

ZE
7 godine prije

Ova najava S. Sojgu se poklapa s izjavom Putina jucer na Q&A da je Rusija jaca od bilo kojeg agresora i da Rusija moze probiti bilo koji stit.
Novinar clanka je dobro ukazao da proracun NATO pakta koji je skoro jedan trilion Dolara.
Nikad se nesmi uzimati samo vojni proracun sad-isata nego cijelog nato pakta.
Sojgu je isto proglasio nato pakt neprijatelj broj jedan, tako da natovci znaju da Rusi znaju. Neprijatelj broj dva za Rusiju su terorizam, normalno i taj terorizam koji ide na Rusiju je sponziran od natovaca kao u Siriji.

Anonimac
7 godine prije

B

7 godine prije

@jale Nisu te Bono Vox i mnogi drugi rokeri (i nerokeri) prevarili: oni su bili stvarno naivni i vjerovali da će to biti tako. Kisinger je u to vrijeme rekao da će ljudi još plakati za bipolarnim svijetom. Unipolarni svijet je slično kao kad u lokalnoj birtiji imaš jednog nasilnika kojemu nitko ne može ništa: nitko nije siguran, svakoga može isprašiti. Ali, ako postoje dvojica, već je bolje, jer se boje jedan drugoga…

Andrej
7 godine prije

Zvecka se oružjem. Mjeri se čija je čuna veća. Predsjednica RH preuzima od USA jos helikoptera, a premijer RS paradira sa ruskim migovima. Blagajničarka u Konzumu na sve to veli, da nju boli briga za politiku i da gleda svoja posla, jer se u firmi opako radi, ali zato svaki mjesec gurne 3000Kn u džep. Radi se, može se.

Georgij Žukov
7 godine prije

Nato banksterksa ratna masinerija u srazu sa Ruskom Crvenom armijom nema nikakve sanse kada je u pitanju mozebitini sraz u konvencionalnom ratu a pogotovo nemaju sanse direktnim sudarom kopnenih snaga na Ruskom teritoriju . Dakle , Ruski vojni i politicki vrh jako dobro zna da nato fasisti vjezbajuci hrabrost , postavljaju lansirne rampe oko Rusije ,pokusavajusi Rusiji zaprijetiti prvin nuklearnim udarom ,Naime Putin kada je krenuo u rat protiv bankstera kalkulirao je i tu opciju , jer zna da su ti fasisti na svasta spremni , medjutim fasisticka nato vojska je upoznata sa moderniziranim nuklearnim potencijalima Rusike armije i svjesni su da cak i nuklearnim udarom ne mogu neutraliziratii Ruske nuklearne kapacitete , i da ce cak i u takvom horor scenariju dobiti po zubima , kao sto je to jednom Putin slikovito izrekao , dakle mirno spavajte , nista od napada na Rusiju.

Eee
7 godine prije

Ne jebu novci nego momci

gogo
7 godine prije

Sada samo da zapad uspije neutralizirati rusku raketnu prijetnju. I onda su ruski susjedi, bliži i daljnje, sretni

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI