Generalna skupština UN razmatra antirusku rezoluciju o godišnjici specijalne operacije

Ujedinjene nacije UN
28 komentara

Očekuje se da će rezolucija kojom se predlaže osuda ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini i postizanje mirovnog rješenja biti podneta na glasanje Generalnoj skupštini UN-a povodom godišnjice početka operacije, rekli su izvori iz UN-a

Prijedlog je zasnovan na takozvanoj formuli mira ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog. O tome će se raspravljati 23. februara. Očekuje se da će američki državni sekretar Antony Blinken, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitry Kuleba, visoki diplomata EU Josep Borrell i neki drugi evropski ministri vanjskih poslova učestvovati na sastanku Generalne skupštine UN-a na kojem će se raspravljati o Ukrajini.

Osim toga, Vijeće sigurnosti UN-a planira 24. februara održati sastanak ministara o situaciji u Ukrajini, kojem će prisustvovati Blinken, Borrell, Kuleba i ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke i drugih zemalja članica EU ili njihovi zamjenici.

Prvobitno je bilo planirano da sastanku Vijeća sigurnosti UN-a prisustvuje Zelenski, ali je malo vjerovatno da će se to dogoditi sada kada američki predsjednik Joe Biden planira posjetiti Evropu. Izvori su rekli da bi planovi za događaje od 23. do 24. februara mogli da se promene i da su neki detalji tajni iz bezbednosnih razloga.

Zelenski je na nedavnom sastanku G20 iznio mirovni plan od 10 tačaka. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj nije znao da je Ukrajina navodno pripremila mirovni plan i da su izjave Zelenskog ignorisale današnju realnost. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da je prijedlog kijevskog režima da se održi mirovni samit u UN-u besmislena ideja i PR potez Washingtona. Ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da su mirovne inicijative Zelenskog ismijavanje ideje mirovnog plana.

RezolucijarusijaUjedinjene nacijeUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Sve im je a dzabe,mogu razmatrati sta god hoce i usvajati sta god zele.

Max
1 godina prije

Diplomatski nastavak ratnih djelovanja.

Otpornik
1 godina prije

Eto vam u Bruxellesu javno skupljaju kvislinge iz Rusije, njih 30-tak kojima misle dati da vode banana drzave na području današnje Rusije nakon što ju raskomadaju. To je bio cilj od početka.

tihobl
1 godina prije

Nesto slabo ide priredba sa rusenjem NLO, pa bi da pokusaju sa priredbom u UN.

burt
1 godina prije

opet će priče da je Ukrajina pred kapitulacijom, da više nema municije, da su ostali starci i djeca za mobilizaciju, da će Poljska okupirati zapadni dio Ukrajine, koja budala vjeruje u takve priče, Bakhmut je NATO navlakuša za rusku vojsku, NATO stratezi su zaključili da će obranom Bakhmuta dugoročno nastati veća šteta za rusku vojsku nego lokalni teritorijalni napredak a ruski generali imaju zastarjelu taktiku i nisu intelektualno dorasli zapadnoj vojnoj tehnologiji

tihobl
1 godina prije

Koliko vidim 77. brigada je u akciji lupanja minusa ruskom malignom uticaju.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

“Mi ćemo podržati Ukrajinu, dok Ukrajina postoji” – Biden

“Imamo odlučnog partnera u Ukrajini koji je spreman snositi posljedice rata kako to u budućnosti ne bismo morali sami činiti.” – Condoleezza Rice bivša državna tajnica od 2005. do 2009.
Robert M. Gates bivši ministar obrane od 2006. do 2011.

 “Sviđa mi se put kojim idemo. S američkim oružjem i novcem Ukrajina će se boriti protiv Rusije do posljednjeg Ukrajinca.” – republikanski senator Lindsey Graham:

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

”Kombinacija ljudstva iz istočne Europe s tehničkim sposobnostima NATO-a uvelike bi povećala vojni potencijal saveza, jer bi smanjila rizik od “vreća za mrtvaca” za zemlje NATO-a, što je glavno ograničenje njihove spremnosti za djelovanje.”

Mislite li da je ovo moderan tekst⁉
️Ne, ovo je citat iz članka Georgea Sorosa od 1. studenog 1993.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

”Baltičke i istočnoeuropske zemlje dovode se u opasnost kada staju na stranu SAD u sukobu s Rusijom. Sjeverna i istočna Europa staju na stranu Sjedinjenih Država “na vlastitu opasnost i rizik”.
“Hoće li SAD sutra, s drugačijim američkim predsjednikom i više izolacionističkim ili barem manje trošećim Kongresom, zauzeti isti stav?” – bivši francuski predsjednik Francois Hollande

I da se Rusija kladi na “umor” Zapada zbog podrške Kijeva i očekuje postizanje povoljnog sporazuma.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Ni on ne kuži da nikakvog sporazuma sa Rusijom neće biti. Rusija je previše toga uložila da ne bi dovela Ukrajinu do kapitulacije i mirovnog ugovora pod uvjetima koje će ona diktirati.
Ni NATO ni itko drugi tu neće moći ništa…
Osim ako nisu raspoloženi za neki lijepi atomski rat.
A zbilja bi bila neviđena sprdačina da kugla zemaljska ode u kurac zbog Kokainskog i njegove družine.

P.S.
Ekipo iz Logičnog, malo Vam je ovo prostora za napisati išta smislenije od neke dosjetke…

Logicnokomentator
1 godina prije

Raspustiti tu kriminalnu organizaciju pod hitno.

tihobl
1 godina prije

Команда Ваздухопловства Украјине саопштава, да се изнад Дњепропетровске области појавио … балон са рефлекторима, који је гађала украјинска ПВО.

jedna ona
1 godina prije

zasto ne mogu da delim vase objave, a do juce, bukvalno juce, sam mogla? sta se desilo pa sad ne mogu? A i izgled stranice vase je drugaciji, jeste li nesto menjali, ili..?

Kit
1 godina prije

Dobra fotografija, vidi se ankh ključ

Ivan
1 godina prije

UN je jos jedno izopaceno zlo kojeg se svijet treba sto prije rijesiti..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI