Generalni direktor operatora novog ruskog kosmodroma uhapšen pod optužbom za zloupotrebu položaja i falsifikovanje

Uhapšen
12 komentara

Visoki zvaničnik na čelu nove najsavremenije svemirske luke Vostočni uhapšen je pod optužbom za prevaru u skandalu visokog profila. Šema je državu navodno koštala više od 6,5 miliona dolara.

Roman Bobkov, šef svemirskog centra, državnog entiteta koji upravlja kosmodromom, lokalni sud je na dva meseca stavio u istražni pritvor i suočava se sa nekoliko optužbi, uključujući prevaru, zloupotrebu službenog položaja i podsticanje na zloupotrebu kancelarija i falsifikat. Preuzeo je ulogu direktora u Vostočnom u martu 2019.

Bobkov je optužen za primanje mita da bi privukao višeg inspektora Ministarstva odbrane Dmitrija Fominceva da podnese lažne izveštaje o puštanju u rad nekoliko glavnih objekata za vodosnabdevanje svemirske luke. Lažni dokumenti su navodno sastavljeni da bi prikrili Bobkovo lično ponašanje tokom njihove izgradnje, zbog čega su bili nedovršeni.

Mahinacije zvaničnika koštale su ruske vlasti oko 500 miliona rubalja (6,56 miliona dolara), izvestio je dnevni list Kommersant. Takođe su predstavljali potencijalnu opasnost za bezbednost, jer su dotični objekti za vodosnabdevanje trebali da obezbede vodu kako za pogon za proizvodnju raketnog goriva, tako i za sisteme za skladištenje i zaštitu od požara u susednom gradu Tsiolkovski, u Amurskoj oblasti, u Daleki istok Rusije.

Fomincev je uhapšen početkom ove nedelje. Prema ruskim medijima, pristao je da falsifikuje izveštaje u zamenu za unosnu ponudu za posao koju je Bobkov produžio. Direktor je ponudio i inspektoru i njegovoj supruzi položaje u njegovom domenu, sa platom od 500.000 rubalja (6.560 dolara) mesečno.

Skandal je potresao i rusku svemirsku agenciju Roskosmos. Njegov šef Dmitrij Rogozin otpustio je drugog višeg menadžera koji upravlja kosmodromom Vostočni i izrekao ukor Andreju Ohlopkovu, koji nadgleda upravljanje kosmodromima Vostočni i Bajkonur.

Dizajniran kao najsavremenija svemirska luka i za koji se očekuje da postane okosnica budućeg ruskog istraživanja svemira, Vostočni su tokom čitavog perioda izgradnje mučili skandali i slučajevi prevara. Ovi problemi dostigli su takav obim da je predsednik Vladimir Putin proyivao vladu o tom pitanju u novembru 2019. godine, nakon nekoliko drugih velikih pronevera.

Kosmodrom bi i dalje mogao igrati glavnu ulogu u ruskom svemirskom programu. Prošle godine Roskosmos je rekao da je razvio način da svemirske letelice Sojuz putuju do Međunarodne svemirske stanice (ISS) tri puta brže nego sada. Takvim letovima je potrebno samo dva sata da stignu do ISS-a, štedeći resurse u tom procesu, zahvaljujući smanjenom broju orbita koje bi svemirska letelica trebala da napravi oko Zemlje pre nego što stigne do stanice.

Šema, za koju se očekuje da će biti primenjena u praksi za oko dve godine, mogla bi se dalje koristiti u ruskom programu istraživanja Meseca. Kosmodrom Vostočni bio bi mnogo pogodniji za „brza lansiranja“ od trenutno korišćenog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, smatraju ruski naučnici.

kosmodromRoman BobkovrusijaVostočni
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dulebg
3 godine prije

Šes ipo miliona doca? Sića, sramota prljati ruke za toliko!
Ovi naši uznapredovali – samo na melearde računjaju.

Mikojan
3 godine prije

Za promjenu umjesto Sibira na Goli Otok s njim !!
Evo ideja za državno poduzetništvo, obnovit infrastrukturu i smještati goste iz inozemstva da tucaju kamen !

Emiliano Zapata
3 godine prije

Nije ro nista, Nasa drmne dnevno preko 50mil.dolara i tako svaki dan a jos nisu do sada ponudili sliku zemlje iako vide sto se dogada u crnoj rupi udaljenoj milijardama svijetlosnih godina.

cibo
3 godine prije

Trebao je pobjeci u London, pa sebe proglasiti politickim i dobio bi britansku putovnicu.

Bosanac
3 godine prije

Kazna treba bit dozivotna robija i oduzimanej sve i ovine, za pronevjere novaca od poreskih obveznika…i to se da suzbit vrlo brzo

Dokurčilomi
3 godine prije

A kod nas i nakon dvije milijarde duga Milan Bandić i dalje transparentan.

Max
3 godine prije

Svuda ima korupcije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI