fbpx

Rusija šalje prvu pošiljku arktičke nafte prema Kini

Nafta

Ruski energetski div Gazprom Neft počeo je slati sirovu naftu, iz naftnog polja Novy Port Arctic, u Kinu. Prva pošiljka u vrijednosti od 144.000 tona sirove nafte isporučena je u luku Yantai, objavila je tvrtka.

Ruta tankera od Murmanska do Yantaija prelazi arktička mora i tri oceana, a traje 47 dana.

„Uspješno iskustvo u prodaji arktičke nafte na europskom tržištu i dubinski uvid u azijsko-tihooceanska tržišta omogućuju Gazprom Neftu da ponudi azijskim partnerima naftu s Novy Porta kao i jedinstvenu cjelogodišnju logističku shemu“, rekao je zamjenik generalnog direktora Gazproma Neft za logistiku, obradu i prodaju, Anatoly Cherner.

“Uzimajući u obzir planove kompanije za širenje geografije zaliha arktičke nafte, razvoj suradnje s kupcima u Kini i drugim zemljama azijsko-tihooceanske regije za nas je od strateškog značaja”, dodao je.

Gazprom Neft počeo je izvoziti naftu proizvedenu na ruskom Arktiku 2013. godine, isporučivši više od 40 milijuna tona u europske zemlje. Vrste mješavine uključuju ARCO (Prirazlomnoye polje) i Novy Port (Novoportovskoye polje).

Sa svojih 250 milijuna tona rezervi, naftno polje Novy Port jedno je od najvećih nalazišta nafte i plina za kondenzat na ruskom Arktiku. Nalazi se na poluotoku Yamal. Na polju se proizvodi nova vrsta sirove nafte pod nazivom Novy Port.

Za isporuku nafte s arktičkih polja Gazprom Neft koristi jedinstveni transportni i logistički program koji osigurava izvoz tijekom cijele godine uz minimalne troškove. Program uključuje platformu za proizvodnju nafte Prirazlomnaya, naftni terminal Arctic Gates u Oborskom zaljevu, ojačanu flotu ledolomaca, uključujući posude s LNG-gorivom, leteće pratitelje i ”offshore” terminal za isporuku nafte u Murmansku. Učinkovitost i sigurnost osigurava prvi svjetski digitalni sustav upravljanja logistikom Arktika, zvan „Kapetan“.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
jadran
Gost
jadran
3 mjeseci prije

od 2013 g 40 milijuna tona otislo u europu.sa zalihama od 250 milijuna tona moze se napajati europu jos cca 50 godina ako sad ide i u kinu onda jos i manje cca 20 -30 godina.
meni ko da je bilo jucer razdoblje od prije 20 godina.
Dokle cemo s tom naftom,moze nas spasit jedino ako je potrosimo prije nego se uništimo…

Emi
Gost
Emi
3 mjeseci prije

Neka izvoze i neka se bogate. kakva je kvaliteta ove tri vrste ruske nafte u odnosu na brent, libijsku i saudijsku naftu, kolika je cijena eksplatacije?

Mijo
Gost
Mijo
3 mjeseci prije

Kolika je cijena te nafte i kakva joj je kvaliteta?

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije

Samo da ne dođe zahlađenje pa da se putevi ne smrznu na debljinu gdje meće biti pomoći ni od ledolomaca

aiefbvipaufviuaqbrbaewvauwedvawedv
Gost
aiefbvipaufviuaqbrbaewvauwedvawedv
3 mjeseci prije

Ako se gleda vojni sukob između jedne strane tame ciozapada i ove druge strane koja glumi suverenost onda je Kina bez energetske strateške konekcije sa Rusijom i zaštitom njenog nuklearnog potencijala izgubljena. Kad bi razmišljali da ne upravlja isti stvor svima savez Rusije, Kine i Indije bi dugoročno osigurao neki drugi pogled na svijet. Jučer gledam Hamneia nabio si brnjicu, vidi se da se klanja bogu kojeg su mu uvalili thinks čildrensi, hebala ga korocioona kazališna kabala predstava planetarna.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
5
0
()
x