Glasači očekuju da će republikanci opozvati Bidena

Joe Biden
22 komentara

Većina glasača očekuje da će se američki predsjednik Joe Biden suočiti s postupkom opoziva ako republikanci povrate kontrolu nad Kongresom na izborima na sredini mandata sljedeće sedmice, pokazala je nova anketa.

Anketa Rasmussen Reportsa, koja je objavljena u četvrtak, pokazala je da 54 posto vjerovatnih glasača vjeruje da bi Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca opozvao Bidena. Više od jednog u pet, ili 22 % birača, taj ishod vidi kao „veoma vjerovatan“. Poređenja radi, 32 % ispitanika reklo je da ne misli da je impičment vjerovatan, uključujući 12 % koji to vidi kao “uopšte nije vjerovatan”. Oko 13 % birača nije sigurno.

Zaključci dolaze manje od nedjelju dana prije srednjih izbora 8. novembra, na kojima se predviđa da će Bajdenova Demokratska stranka izgubiti kontrolu nad Domom, a možda i Senatom. Republikanci su daleko više entuzijastični od demokrata u pogledu glasanja na srednjim izborima – sa razlikom od 38 % do 24 % – i GOP ima prednost od 51-47 kada se glasači pitaju za kandidata koje stranke će podržati u svom kongresnom okrugu, prema Anketa CNN-a objavljena u srijedu.

Dok je najnovija anketa Rasmussena pokazala da birači uglavnom očekuju da će Biden biti opozvan, ranije istraživanje istraživača pokazalo je da većina Amerikanaca također želi da se predsjednik smijeni. Rasmussenova anketa sprovedena u septembru pokazala je da 52 % glasača vjeruje da bi Biden trebao biti opozvan, u poređenju sa 42 % koji se protivi opozivu.

Čak i kada bi Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca glasao za opoziv Bidena, predsjednik vjerovatno ne bi bio primoran sa funkcije. Ustav zahtijeva da najmanje dvotrećinska većina Senata glasa za osudu za smjenu predsjednika.

Međutim, postupak opoziva bi vjerovatno potkopao Bajdenovu političku agendu i dao bi republikancima priliku da osvoje političke poene. Ako bude pobjednik u srednjem mandatu, GOP bi također mogao tvrditi da ima mandat da nastavi s opozivom jer, kako je pokazala anketa Rasmussena, to su Amerikanci očekivali da će dobiti kada su glasali za republikanske kandidate.

Tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa dva puta je opozivao Dom pod kontrolom demokrata tokom njegovog mandata. Senat je glasao 52-48 za njegovo oslobađanje 2020. godine. Tužioci Predstavničkog doma izgubili su deset glasova u Senatu od dvotrećinske većine potrebne da se Trump osudi 2021. godine.

anketajoe bidenrepublikanciSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
1 godina prije

Ražanj se sprema, a zec izgubljen baulja po livadi. Silna je vjera američanskih birača.

Lucija, prva
1 godina prije

Samo 42% se protivi opozivu Bidnog Bidona Sleepy Joe’s Pampersa? 😄 Teško. “…jeste li čuli da je nadareni, bistri J. Bidon izjavio u posljednjem biseru da je upoznao čovjeka koji je izumio inzulin? Ništa čudno, upoznao je on mnogo važnih ljudi… Ali, čovjek umro prije nego se ovaj Metuzalem rodio! 🙂 Vođa slobodnog svijeta. Ne zna ni koliko država ima Amerika. Rekao da je u kampanji obišao 54!? Zalutao malo Meksiko, Kanada, Kuba i Bosna. Čovjek ne zna izići sa pozornice (2 puta). Nedavno se izgubio na travnjaku Bijele Kuće . Čita s telepromptera, pa čita i navode u zagradama, sve on čita. Nosi ”šalabahter” na kojem mu YOU/TI piše podebljano, gdje piše: TI uđeš u prostoriju, TI pozdraviš, TI sjedneš, TI pitaš to i to, TI ustaješ, TI pozdravljaš, TI izlaziš i slično… zaspao u pola razgovora sa izraelskim premijerom, zaspao u pola intervjua s novinarom. Rekao da mu… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da je vidljiv “alarmantan broj republikanskih zvaničnika koji sugerišu da neće priznati rezultate ovih izbora”, da “ovo nije regularan momenat” i da će Bajden “sve to prozvati”.”

tihobl
1 godina prije

Nece njega niko smijeniti, jer nemaju zamjenu. Vidjeli ste sta je bilo kad su englezi smijenili ludog Borisa. Liz je genije za ludu Kamilu.

petar schroder
1 godina prije

Cecam 8 novembar da ide u mirovinu ,jer on je stvarno senilan.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Nece ga opozvat , niti ce GOP , uzjet Congress . Zivi bili – pa vidjeli 😆 .

gigi pinna
1 godina prije

Koja idila vlada između tobožnjih “neprijatelja”, demokrata i republikanaca – tkogod da je na vlasti izraelski, vojno-industrijski, farmaceutski lobiji su na konju.
Inače, zar ne postoji u Americi institut “prijevremenih izbora”? Kad su se zadnji put dogodili? Njima se izborna pravila nisu mijenjala 240 godina…
Ali zato su prvi kada treba drugima kenjati kako živjeti…

Herc
1 godina prije

Prema prognozama GOP uzima ubjedljivo dom a vjerojatno senat 53 :47. Za opoziv treba min 60:40 u senatu . Dom će tražiti od njega da obavi psiho sistematski pregled koji je Trump lakoćom prošao a od kojeg pelena bježi ko đavo od tamjana.

tuf
1 godina prije

Hitno im je potrebna šok terapija za javnost, moćni i jedinstveni false flag. Vjerojatno su se nadali eskalaciji s NATO brodovima u Crnom moru nakon napada dronovima i privremenog povlačenja Rusije iz sporazuma o žitu. Rusi radije progutali go*no nego im pružili taj užitak. Sad moraju realizirati neki drugi scenarij CIA-e – a tako je malo vremena.

Max
1 godina prije

Sa stajališta zdravog razuma opasno je da neizliječivo bolestan čovjek upravlja nuklearnom silom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI