Globalni sport ne može da se razvija bez Rusije

Sport
5 komentara

Ruski ministar sporta Oleg Matycin upozorio je “lukave” spoljašne snage da ne pokušavaju izolirati njegovu zemlju, ističući da se globalni sport ne može nadati uspješnom razvoju bez ruskog učešća.

Brojni savezi u raznim sportovima uveli su zabrane ruskih i bjeloruskih sportista nakon vojne operacije Moskve u Ukrajini, preuzimajući vodstvo od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Ruski zvaničnici osudili su zabrane kao diskriminatorne i dopuštajući politici da podriva sport.

Matytsin je u četvrtak upozorio da bi iskrivljavanje tradicionalnih olimpijskih principa radi isključivanja Rusije na kraju bilo na štetu svjetskog sporta.

„Olimpijske vrednosti se nisu promenile, promenilo se njihovo tumačenje od strane ljudi koji svoje mišljenje objavljuju kao vrednosti“, rekao je Matycin za TASS.

“Oni su lukavi, koriste sport kao sredstvo političkog pritiska. Pojmovi dobrote, ljubavi, poštenja, poštovanja nisu privremeni, ali da li su to principi konkretnih organizacija veliko je pitanje…

“Siguran sam da bi cjelokupna sportska zajednica trebala shvatiti da sportisti ne mogu biti taoci političke situacije.”

Ministar je naglasio da Rusija neće nastojati da se otuđi uprkos tome što vidi da njene sportske zvijezde isključuju savezi kao što su fudbalska upravljačka tijela FIFA i UEFA.

„Rusija sama određuje svoje principe i u velikoj meri naša zemlja treba da utiče na formiranje budućeg olimpijskog pokreta“, rekao je Matycin.

“Sada ne vidimo potrebu za izolacijom. I [predsednik Putin] je to rekao. Mislim da bi bilo ispravnije tražiti načine za uspostavljanje partnerstava sa drugim zemljama kako bi se pravilno odredili pravci daljeg razvoja svjetskog sporta.

„Sigurno se neće uspješno razvijati bez Rusije“, upozorio je ministar.

“Teoretski, neke organizacije u kratkom roku to mogu učiniti. Ali sam imidž sporta, takmičarsko okruženje, sponzorstvo će patiti bez Rusije.

“Moramo nastaviti da budemo aktivan partner, jačamo interakciju sa zemljama koje imaju isti razuman pogled na formiranje stabilnog razvoja olimpijskog sporta.” Naglasio je da uprkos međunarodnim zabranama koje se kreću od karatea do kanua, Rusija se ne smije povući iz sportskih saveza, barem kratkoročno.

“Ako ovo uradimo, biće nam veoma teško vratiti se. Možda jednostavno izgubimo uticaj. To ne znači da se držimo nekih organizacija, to znači da danas nema potrebe za stvaranjem alternative.”

Matytsin je bio među onima koji kritikuju zabrane zbog kojih su ruski sportisti isključeni sa događaja kao što su Zimske paraolimpijske igre u Pekingu ranije ove godine.

Ruski savez sportista objavio je oštar napad početkom marta nakon preporuke MOK-a za zabranu, opisujući situaciju kao “sportski genocid” nad Rusijom i Bjelorusijom.

MOK je branio svoje pozive savezima da zabrane ruske i bjeloruske takmičare , a predsjednik Thomas Bach tvrdi da je “jeftin argument” reći da se sport politizira. Organizacija je optužila Rusiju da je prekršila “olimpijsko primirje” pokrenuvši ofanzivu na Ukrajinu krajem februara.

Globalni SportOleg MatycinrusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Qwrt
1 godina prije

Misli globalno, djeluj lokalno

tihobl
1 godina prije

Zabranom takmicenja ruskim sportistima i Novaku Djokovicu sport postajeono sto treba biti – igra u kojoj zapad pobjedjuje inferorne nacije. Jos Brazilu treba zabraniti fudbal, kameruncima trcanje i tako neke sitnice dotjerati.

Max
1 godina prije

Pa i ne može.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI