Google dobio kritike zbog “prisilne instalacije” podmukle aplikacije za praćenje Covida na Android uređajima u Massachusettsu bez pristanka korisnika

COVID pracenje preko aplikacije
9 komentara

Tijekom proteklog tjedna, sve veći broj korisnika Androida u državi Massachusetts optužio je Google za skriveno instaliranje “špijunskog softvera” na svoje uređaje pod krinkom aplikacije za praćenje kontakata zbog Covida.

Odobren od strane države 15. lipnja, Mass Notify omogućuje korisnicima koji su uključili dobrovoljnu značajku “Obavijesti o izloženosti Covidu-19″ na postavkama svojih uređaja da budu upozoreni putem Bluetootha ako su potencijalno bili izloženi virusu.

Nakon omogućavanja značajke korisnici mogu odabrati državu iz koje žele primati upozorenja, a aplikacija određenog stanja instalirat će se na uređaj. Međutim, deseci ljudi tvrde da su primili prijavu unatoč tome što se nisu odlučili za tu značajku.

“Automatski se instalira bez pristanka. Nema ikonu, nema načina da ovo otvori i vidi što uopće radi, što je ogromna crvena zastava… Mislim da je to špijunski softver, krađa identiteta kao DPH (Odjel za javno zdravstvo)”, primijetila je korisnica Callie M. u recenziji na stranici trgovine Google Play za aplikaciju.

Korisnik Frank L. rekao je, nazivajući to „neetičkom povredom privatnosti i prisilnim prisvajanjem osobne imovine“, „Stupanj do kojeg se moji podaci prikupljaju ili distribuiraju putem njega nije otkriven ni u aktivnom ni u neaktivnom obliku … Mogu samo zaključiti i upozoriti druge da aplikacija otkriva vaše mjesto boravka i socijalne kontakte bez vašeg dopuštenja.”

Na stranici aplikacije opisuje se kao “usmjerena na privatnost”. Primjećuje da DPH vrlo ozbiljno shvaća korisnika “privatnost i povjerljivost” i izjavio je da aplikacija “nikada neće prikupljati ili koristiti podatke koje dijele s uređaja”.

U izjavi za 9to5Google vijest, Google je potvrdio da je sustav obavijesti o ekspoziciji “ugrađen” u postavke uređaja i da ga Google Play trgovina “automatski distribuira”, tako da “korisnici ne moraju preuzimati zasebnu aplikaciju”.

Međutim, u izjavi se napominje da je funkcija obavijesti omogućena samo ako je korisnik “proaktivno uključi” nakon što je odlučio podijeliti svoje zdravstvene podatke putem sustava kako bi upozorio druge ljude na moguću izloženost.

U međuvremenu, služba za pomoć aplikacijama navodno je čitatelju Hackeru Newsu rekla da je do “zabune” došlo zbog “Googleova ažuriranja zbog kojeg su neki korisnici vidjeli kako se Mass Notify pojavljuje na njihovom popisu aplikacija u Trgovini Google Play”.

Napominjući da „pojava Mass Notifyja na popisu aplikacija“ ne znači da je aplikacija omogućena na čitaču telefona, odgovor službe za pomoć tvrdio je da „samo znači da je Mass Notify dostupan kao opcija u postavkama vašeg telefona ako to želite omogućiti.”

Prema 9to5Googleu, međutim, ostaju pitanja kako je aplikacija instalirana na korisničke uređaje, bez obzira na to je li Google “slučajno istisnuo aplikaciju na telefone zbog greške u sustavu”.

Ako se pak radi o namjernom predstavljanju, ono “postavlja pitanja o tome tko je odobrio tu radnju”, napomenuo je outlet.

U potopu recenzija s jednom zvjezdicom na stranici aplikacije, nekoliko pogođenih korisnika pokazalo je prstom na državnu vladu, jer je podržava Massachusetts DPH, kao i Google, koji je s Appleom razvio tehnologiju koja pokreće aplikaciju.

“Prisilno instalirana bez odobrenja ili dopuštenja. Aplikacija je skrivena na uređaju kako bi se spriječilo deinstaliranje. Nikad se ne smiju tolerirati vladin nadražaj i korporativno sudioništvo”, dodao je korisnik Jeramiah.

Android verzija Googlea i Appleovog zajednički stvorenog “ExposureNotifications System” ranije je bila u vijestima zbog pogreške u privatnosti koja je drugim aplikacijama instaliranim ranije omogućila potencijalni prikaz osjetljivih podataka.

CovidGoogleSpyware
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
2 godine prije

To se s Huaweiem ne može dogoditi.

Google vohuni za vam
2 godine prije

Nikoli se ne vpišite v račun v mobitelu. Naj Google voha in ugotavlja, kdo sploh ste. Potem se odklikajte v zavihek lokacija in tam izključite lokacijo. Vse tudi tisto za nujne primere in tisto o operaterju.
Onemogočite aplikacijama Google in Google play storitve dostop do podatkov o uporabi.
Namesto Chrome uporabljajte aplikacijo Brave in Duckduckgo. Na apkpure najdite aplikacijo croatian keyboard. Takrat boste končno videli, da je gboard precej prevelika, da ne bi vohunila.

Bosanac
2 godine prije

Da to uradim ja, dobio bih doživotnu robiju a Google dobije kritike.

2 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Umpah Pah
2 godine prije

Izlazi iz grma !

Neću, imam Kakid !

RENEW
2 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI