Google satima skrivao konzervativne i alt-media web sajtove u rezultatima pretrage

Google
9 komentara

Google je satima isključio glavne konzervativne i alt-medijske sajtove iz rezultata pretrage, skrivajući linkove za sajtove poput Breitbart i Red State čak i u potrazi po imenima sajtova – da bi se kasnije misteriozno vratili u normalu.

Konzervativni sajtovi u utorak ujutro bili su u panici, izvještavajući kako se čini da ih je Google uvrstio na crnu listu. Članci i stranice koje su objavili PJ Media, Daily Caller, The Blaze i mnoge druge web stranice bili su nedostupni čak i u pretragama po imena sajtova, zamijenjeni linkovima do Wikipedije i drugih web stranica koje govore o dotičnom sajtu – obično negativno.

Dok većina pogođenih sajtova odobrava desnu stranu političkog spektra, ljevičarski sajtovi čiji pogledi ne odgovaraju većinskoj doktrini takođe su postali žrtva čišćenja. Charlie Nash iz Mediaite objavio je sliku Googleove pretrage za „Mint Press News“ koja nije uključila nijedan link za lijevo orijentisan antiratni sajt, dok je drugi komentator napomenuo da je Occupy Democrats „nestao u akciji“.

Google je bio brz u kontroli štete, najavivši da „istražuje ove i sve potencijalno povezane probleme“. Gigant je za pretragu opisao problem kao manji problem sa jednom određenom komandom za pretragu, a ne politički specifičan problem koji je nekako izostavio samo medije prilagođene institucijama.

Nakon nekoliko sati, pretrage su ponovo normalno funkcionisale. Međutim, pogođeni su imali sopstvene sumnje zašto je ovaj izuzetno specifičan virus za pretragu odjednom pogodio sve web lokacije koje „pogrešno misle“.

Možda shvatajući da jednostavno vraćanje vijesti na njihovo pravo mjesto u rezultatima pretrage neće ućutkati kritičare, Google je kasnije objavio izjavu u kojoj je priznao da je „problem koji je uticao na neke navigacije i sajtove: pretraživač operatora.“ Međutim, oni su negirali da su ciljana određena mjesta ili političke ideologije.

Project Veritas, jedan od sajtova pogođenih prekidom pretraživanja, intervjuisao je Googleovog zviždača prošle godine koji je otkrio da kompanija ima više “crnih lista” i za YouTube i za redovnu web pretragu, a jedna od njih uključuje mnoge sajtove koji su nestali u utorak.

Uz to, interne Googleove komunikacije iz 2016. godine pokazuju da su zaposleni primijetili zakopavanje ili blokiranje rezultata pretraživanja konzervativnih sajtova poslije izborne pobjede predsjednika Donalda Trumpa, posebno imenujući Daily Caller i Breitbart – oba sajta pogođena privremenim nestankom. Iako se na kraju odlučio za uvođenje „provjere činjenica“ pored konzervativnih članaka, taj program je bio kratkotrajan, pošto je tiho ukinut nakon što su mnogi nedostaci prijavljeni od strane desničarskih sajtova na koje je uvijek ciljao.

„Provjera činjenica“ ponekad je kritikovala izjave koje originalni članci nisu ni sadržavali, a povremeno se pojavljivala pored nepovezanih članaka.

Budući da su u novembru izbori, Google i druge tehnološke firme vjerovatno će se potruditi da spriječe ponavljanje 2016. godine. Sa 88 posto u američkom tržištom udjelu pretraživača, Google rezultati će igrati važnu ulogu u upravljanju podacima kojim američki glasači mogu pristupiti u narednih nekoliko mjeseci.

američki izboriGoogleProvjera činjenica
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Iza_horizonta
3 godine prije

Godinama oni skrivaju sve ono što može ljude naučiti kako stvarno stvari funkcionišu.
A ovo iz teksta je … Farsa.

Stara kuka
3 godine prije

Nije to prvi put. Već sam nekoliko puta primjetio da Goolag s vremena na vrijeme sakrije neke desne stranice, čak i kad u tražilicu ukucaš punu adresu. Alii onda odem na DuckDuckGo, Startpage ili Yandex i problem riješen.

neznanje
3 godine prije

Ukoliko netko zna kako izbječi google bio bih zahvalan za informaciju. Pokušao sam preko raznih tražilica no one se sve oslanjaju na google premda pružaju razne zaštite od praćenja.

Max
3 godine prije

Nije to bio nikakav kvar već ccenzura i manipulacija . Trump je imao pravo na tu temu.

Becko
3 godine prije

Neko je testirao uzivo :-)))

Bosanac
3 godine prije

Ljude redovno manipulisu zadnjih 2000 godina, a od pojave tinterneta i ovih elektronskih smart stvai sve se to pojačalo x puta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI