Google viče „prekršaj“ nakon što je EU objavila nove zakone koji osporavaju nadmoć „čuvara vrata“ tehnoloških giganata

Google
4 komentara

Američka firma Google žalila se da predloženi novi zakoni EU, čiji je cilj suzbijanje dominacije tehnoloških giganata, ciljaju samo na „nekolicinu kompanija“, uključujući provajdera pretrage. Poenta je u načinu na koji to Evropa vidi.

„Pažljivo ćemo proučiti prijedloge Evropske komisije tokom sljedećih nekoliko dana. Međutim, zabrinuti smo što se čini da oni posebno ciljaju nekolicinu kompanija“, rekla je u utorak Googleova šefica vladinih poslova i javnih politika Karen Bhatia.

Evropska komisija je ranije u utorak objavila prijedloge koji zabrinjavaju Google. Dva zakona, jedan koji se odnosi na sadržaj, a drugi na tržišno ponašanje, mogla bi dramatično da obuzdaju moć Googlea i njegovih kolega iz Silicijumske doline kao što su Amazon, Netflix, Apple, Facebook i drugi.

Prvi zakon, Zakon o digitalnim uslugama (DSA), zahtijevao bi od tehnoloških kompanija sa više od 45 miliona korisnika u EU da označe i uklone ilegalni sadržaj, otkriju kako njihovi algoritmi potiskuju i pojačavaju sadržaj, podvrgnu se neovisnoj reviziji i omoguće istraživačima pristup „ključnim podacima“ za svoje platforme. Ako to ne učine, ove kompanije mogle bi biti kažnjene sa šest posto godišnjeg prihoda.

U Googleovom slučaju, šest procenata godišnjeg prihoda iznosilo bi skoro 10 milijardi dolara.

Drugi zakon, Zakon o digitalnim tržištima (DMA), sličan je antitrustovskom zakonu, koji su zakonodavci razmotrili sa obje strane prolaza u SAD, kao potencijalno rješenje za dominaciju tehnoloških giganata u onlajn sferi. DMA će odrediti ekonomski najuticajnije i najtvrđe tehnološke firme kao „čuvare vrata“ i podvrgnuti ih mnoštvu novih zahtjeva.

Ovi „čuvari vrata“ bi bili primorani da dozvole konkurentima da koriste njihove platforme i omoguće svojim poslovnim kupcima pristup ostalim podacima koje čuvaju tehnološke kompanije. Firmama poput Googlea bilo bi zabranjeno da povoljnije ističu sopstvene proizvode i usluge na rang listi pretrage, zabranjeno bi bilo sprečavanje kupaca da se povezuju sa preduzećima izvan njihovih platformi i bili bi primorani da dozvole korisnicima da deinstaliraju bilo koji unaprijed instalirani softver ili aplikacije.

Evropska komisija će takođe moći kasnije da izmijeni definiciju „čuvara vrata“ i da iznađe „lijekove“ za one koji krše predložena pravila. Trenutno DMA dozvoljava Komisiji da novčano kazni zbog kršenja ove firme do 10 procenata njihovog globalnog prometa – u Googleovom slučaju to je 16 milijardi dolara.

Štaviše, ponovljena kršenja mogla bi da uzrokuju oštrije „strukturne lijekove“, potencijalno čak i da preduzeća budu primorana da prodaju cjelokupno ili dio svog poslovanja.

Ta dva zakona još neko vrijeme neće biti usvojena, a 27 članica EU možda će se teško složiti u njihovom sadašnjem obliku. Na primjer, u Irskoj se nalazi evropsko sjedište Applea, Facebooka i Googlea i očigledno ne bi voljela da kažnjava ove kompanije. Tamošnji regulatori izrekli su prvu sankciju EU u vezi sa GDPR ove nedjelje, kaznivši Twitter sa 450.000 EUR (547.000 USD) jer nije pružio blagovremeni izvještaj o kršenju zbog kojeg su neki privatni tvitovi postali javni. Irske vlasti su u početku željele da izreknu blažu kaznu, ali popustile su slijedeći argumente svojih njemačkih, austrijskih i italijanskih kolega.

Tehnološka industrija takođe će sigurno lobirati protiv novih zakona, s tim što Google navodno planira da svoje „saveznike“ u akademskim krugovima okrene protiv zakona i da pozove američke zakonodavce da argumentiraju svoj slučaj Evropi.

euGooglenovi zakon
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tucker carlson
3 godine prije

eu zakoni protiv kriminalnog googlea su mazanje ociju.eu je patuljak,google je div.

bauštelac
3 godine prije

kužiš ono mi smo face bem mu mater šta su se svi umislili mrš vam materina više svima kako smo mogli bez vas prije ljudi kužite da ste u kurcu kad vam ekran upravlja razumom nestane struje i šta onda i dalje će te buljit u ekran da vidite zašto je nestalo e to će biti neformalne formacije novonormalnih uhljeba koji rade od kuće

bauštelac
3 godine prije

mrš

tuf
3 godine prije

“…i da pozove američke zakonodavce da argumentiraju svoj slučaj Evropi” – je, znamo kako ameri “argumentiraju” – golom silom, ucjenama, prijetnjama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI