Gruzijska predsjednica želi ograničenja za ruske migrante

SaloméZourabichvili
11 komentara

Gruzijska predsjednica Salome Zurabishvili pozvala je vladu da usvoji “poštene propise” i prati “aktivnosti” ruskih državljana nakon nastavka bezviznog i direktnog zračnog putovanja između dvije države.

“Nezavisnost koju danas slavimo znači i zaštitu naših građana od države. Državnost je kada se zemljom upravlja po pravilima i zakonima”, rekao je Zurabišvili  okupljenima tokom govora povodom Dana nezavisnosti na Trgu slobode u Tbilisiju u petak. Državni praznik se obilježava svake godine 26. maja, obilježavajući dan kada je Gruzija polagala pravo na suverenitet u haotičnom periodu između raspada Ruskog carstva i stvaranja Sovjetskog Saveza.

“Stoga nije jasno zašto nisu donesene mjere i pravični propisi za masovne dolaske iz Rusije i njihove aktivnosti, posebno u oblastima zdravstva i obrazovanja. Ili čak da kupujete nekretninu i ne plaćate porez”, navela je ona.

Zurabišvili je odbacila optužbe za “ksenofobiju” zbog njenih prijedloga i prethodnih izjava protiv Rusije, tvrdeći da smo “bez riječi prihvatili okupatora iz zemlje i živjet ćemo sa oko 80.000 imigranata”.

Ranije ovog mjeseca, predsjednik Vladimir Putin ukinuo je zabranu zračnog putovanja i vizni režim s Gruzijom, a oba su uvedena 2019. godine nakon antiruskih protesta u Tbilisiju. Zurabišvili je taj potez opisao kao “još jednu provokaciju” i “neprihvatljiv sve dok Rusija nastavlja agresiju na Ukrajinu i okupira našu teritoriju”. Otišla je toliko daleko da je proglasila lični bojkot nacionalnog avioprevoznika Georgian Airways i pozvala svoje sugrađane da slijede njihov primjer.

“Neshvatljivo je i uvredljivo kada danas računamo koliko miliona će nam donijeti ‘poklon letova’. Prodaje li se naše dostojanstvo za 200 ili 300 miliona?!  rekla je predsjednica u svom obraćanju u petak. “Vlada je odgovorna za zaštitu teritorije i upravljanje granicom. Morate znati ko ulazi, a ko izlazi iz zemlje.”

Međutim, brojni visoki gruzijski zvaničnici ne dijele Zurabišvilijevo mišljenje o obnavljanju letova sa Rusijom. Ministar vanjskih poslova zemlje Ilia Darchiashvili rekao je da bi tu odluku “pozdravila svaka odgovorna vlada”,  napominjući da značajan broj Gruzijaca trenutno živi u Rusiji.

Gruzijski premijer Irakli Garibashvili također je pozdravio ovaj potez, rekavši da su “sve odluke koje će našim građanima olakšati život, kretanje i poslovanje, naravno, pozitivne”.

Gruzija je parlamentarna republika u kojoj premijer i vlada imaju izvršnu vlast, dok je uloga predsjednika ceremonijalna. Uprkos Zurabišvilijevom proukrajinskom stavu, vlada te zemlje je do sada odbijala da se pridruži zapadnim sankcijama uvedenim Rusiji i više puta je odbijala napore Kijeva da je učini neprijateljskijom prema Moskvi.

Zurabišvili je u svom govoru optužila vladu da odvodi zemlju od njene svetle evropske budućnosti, insistirajući da se “sankcije koje su uveli partneri ne mogu zanemariti”.

„Danas je naše društvo i vlada na raskrsnici… Gruzija mora da nastavi putem jačanja nezavisnosti, uspostavljanja evropske demokratije i pridruživanja evropskoj porodici“, rekao je predsednik.

GruzijarusijaSalome Zurabishvili
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Da ne bi .. Japance ?! Koza od koze kozije …

Dux
10 mjeseci prije

Još jedan US instalat.

TomRy
10 mjeseci prije

Sva sreća da nema izvršnu vlast. Saakašvilijev kadar, rođena u Parizu, dobila gruzijsko državljanstvo 2002 godine, produžena ruka američke ambasadorice Kelly Degnan

Max
10 mjeseci prije

Naredila je da ljude prate i špijuniraju.

eks
10 mjeseci prije

Još jedna ćurka iz menija USA-NATO-VB .

Nekoime
10 mjeseci prije

Allahu akbar, ali i Sibir je velik.

Jomla
10 mjeseci prije

 “Gruzija mora da nastavi putem jačanja nezavisnosti, uspostavljanja evropske demokratije i pridruživanja evropskoj porodici“
Kontradikcijo, kontradikcijo, gdje te sve imbecili trpaju… 😛 😛

jupiter
10 mjeseci prije

ove sumanute zene u politici(gruzija,nemacka, litvanija,italija, moldavija ,eu…) stvarno bi mogle da izazovu nevolju

MNK
10 mjeseci prije

Zasto rusomongolici bjeze iz velike rusije? Zasto sin Soloviova i ruskih oligarha zive u propaloj lgbt+ europi i americi a ne u velikoj rusi? Zasto srbima draze raditi u gayropi nego negdje tamo u ruskom miru? 😀

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI