Haaretz: Izrael planira svrgnuti kralja Abdullaha II i Jordan „pretvoriti u Državu Palestinu“

Jordan
39 komentara

Izrael planira svrgnuti jordanskog kralja Abdullaha II s ciljem proglašenja Jordana državom Palestinaca i naknadne aneksije cijele okupirane Zapadne obale.

U članku objavljenom u ponedjeljak izraelski list Haaretz objavio je “velike planove” koje izraelski ultradesničari imaju za Jordan, među kojima se ističe “raskidanje mirovnog ugovora s Jordanom”.

“Čini se da je aneksija doline Jordana taktički manevar s ciljem ubijanja dvije ptice jednim kamenom, obje da se omogući aneksija Zapadne obale i dovede do poništenja mirovnog sporazuma s Jordanom. Strateški cilj je srušiti hašemitsku dinastiju i ispuniti san Izraela da Jordan postane Palestina“, navodi se u izvješću kojeg je pripremio Rogel Alpher.

Prema Haaretzu, izraelski ultradesničari “mrze jordanskog monarha i njegovu vladavinu, zbog suprotstavljanja ekspanzionističkoj politici Tel Aviva, nazivaju „ilegalnom”.

„Jordan ovisi o Izraelu i njegovoj  dobroj volji. Ako se usudi otvoriti usta o dolini Jordana, Izrael će im prekinuti opskrbu vodom. Cilj je poniziti Abdulaha II, napraviti ga budalom, sve dok on sam ne suspendira ili opozove mirovni sporazum, a tada će biti moguće djelovati kako bi ga se svrgnulo s vlasti”, rekao je Rogel Alpher.

U stvari, izraelska desnica očekuje “Jordansko proljeće”, ustanak Palestinaca koji će preplaviti ulice Kraljevine Jordan, dok ne uspiju svrgnuti kralja. Kada se Abdullah II svrgne i Palestinci zavladaju Jordanom, bit će izvediva aneksija Zapadne obale, ali i uspostava “konfederacije” između Palestinske nacionalne uprave (PNA) i “Palestinskog Jordana”.

Abdullah II i mirovni ugovor Jordana s Izraelom predstavljaju smetnju za ovaj projekt, stoga se jordanskog monarha mora eliminirati, dodali su izraelski mediji.

Da ovo nisu samo maštarije radikalne desnice u Izraelu potvrđuje činjenica da su aneksija okupirane Zapadne obale i doline Jordana dio izbornih obećanja premijera izraelskog režima, Benjamina Netanyahua. Izraelski pokušaji uzurpiranja još više palestinskog teritorija pokrenuli su val osuda i odbacivanja u svijetu.

Ranije je o projektu destabilizacije Jordana za Haaretz opširno pisao dopisnik lista iz Washingtona Ori Nir, a kao odgovor na ove prijetnje je jordanska vojska početkom ovog mjeseca provela velike vojne vježbe.

Tijekom opsežnih vojnih vježbi, čiji je dio bio dio scenarij invazije na kraljevstvo sa zapada, bilo je uvježbavanje miniranja mostova preko rijeke Jordan. Vježbe su pratili predstavnici kraljevske palače, a dio je emitiran i na državnoj televiziji.

Haaretz se tada pitao koja to misteriozna i neimenovana zemlja prijeti Jordanu sa zapada? Autor članka se požalio „kako su vježbe u skladu s jasnom anti-izraelskom retorikom koja se čula u jordanskim medijima“. Kralj Abdullah II je bio bijesan na premijera Benjamina Netanyahua kada je prije izbora u rujnu proglasio izraelski plan za aneksiju doline Jordana.

Režim iz Tel Aviva okupirao je Zapadnu obalu, Al-Quds ili Jeruzalem, Pojas Gaze i Golansku visoravan u ratu 1967. godine 1980. je proglasio aneksiju Istočnog Jeruzalema, a 1981. Golanske visoravni. Nijedan od tih pokreta nije međunarodno priznat.

Haaretz 1 / Haaretz 2

Haaretz
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
4 godine prije

Budimo realni, pa tko voli Izrael.

Sir Oliver
4 godine prije

Naj omraženija nacija na svijetu.Sa razlogom.

Mercury
4 godine prije

To se već 2-3 godine priča… Budemo vidjeli, rekli su slijepci…

Tony
4 godine prije

Iranci su potpuno upravi sa svojim tezama svaki dan je to sve ociglednije…

nessy
4 godine prije

Pa, ima li kraja aroganciji, agresivnosti i samovolji, tog karcinoma na planeti? Umjesto da rade na razvijanju dobrosusjedskih odnosa, i na rjesavanju medjusobnih nesuglasica, sada dok su u dobrom polozaju, oni kao da se trude, da budu i ostanu, najomrazenija nacija na svijetu. Njihova je velika sreca da su arapi razjedinjeni (cemu oni svesrdno pomazu), jer, ako se jednog dana arapi ujedine, nece ih spasiti ni Mossad, ni IDF (izraelske obrambene snage, ha-ha), ni nuklearno oruzje.

סיירת מטכ"ל Soldaat
4 godine prije

Puno mašte u gornjem tekstu!

Zvrk
4 godine prije

Suvremeni Jordan je ništa drugo nego britanska novokolonijalna tvorevina. Dvije petine do dvije trećine današnjih Jordanaca imaju nekakvo palestinsko podrijetlo. Čak im zastava neodoljivo podsjeća na palestinsku. Jordanski kralj nema nikakve krvne veze s Jordanom već potječe iz Hidžaza odakle je njegovu obitelj istjerao otac današnjeg saudijskog kralja s engleskom potporom. U bliskim rodbinskim odnosima su bili s iračkom kraljevskom obitelji dok nisu isti uklonjeni s vlasti. Nakon prvog svjetskog rata Britancima je pripalo mandatno područje Palestine. Po inicijalnim planovima Jordan ili tada Transjordan je trebala biti “zamjenska” država za Palestince dok bi židovima pripao pojas uz obalu koji je kasnije postao država Izrael. Na neki način Jordan je i danas palestinska država zbog golemog upliva istih u jordansko društvo. Iako tamo i dalje ima gomila naselja koja nisu gradovi već službeno palestinski kampovi i oni su eksteritorijalne jedinice pod palestinskom samoupravom. Pa su tu i potomci izbjeglica iz Sirije,… Čitaj više »

FATIH
4 godine prije

HAZARSKI SMRADOVI!!

imalijosnade
4 godine prije

ehhh zionisti i njihovi apetiti nikad kraja otimanju

Alex
4 godine prije

Nije loša ideja,tako će svi vrlo brzo u pm.

Sion
4 godine prije

Kolika netrpeljivost i mržnja. Inače, istine radi, teritorija koja se danas naziva Palestinom i jest bila dio Jordana.

Nikada ranije u povjesti, do iza Drugog svjetskog rata, se tu teritoriju i te ljude nije spominjalo u kontekstu države i nacije. Dio Jordana jest odvojen da bi se na toj teritoriji iznova uspostavila država Izrarel, ali Jordan više ne potražuje prava na taj dio svoje nekadašnje teritorije.

Voljeti nekog ne znači voljeti nečije pogreške i grijehe kojih Izrael svakako ima. Kao što čovjek može i treba voljeti svoje prijatelje i braću unatoč njihovim slabostima i promašajima. Ja volim Izrael i Izraelce.

Neka su blagoslovljeni u ime Isusa Krista. Neka se odmaknu od svojih opačina i neka se vrate svome Bogu. Neka su čuvani i sačuvani u ovim vremenima.

Alex
4 godine prije

Nije loša ideja…da čim prije sve ode u…p…m…

ad astra
4 godine prije

Čitam komentare i ne mogu vjerovati da još uvijek postoje ljudi s toliko mržnje i s toliko malo obrazovanja. Čak je ovo drugo poraznije. Pretpostavljam da velika večina kritičara ne zna baš puno o povijesti BI. Predlažem svim tim kritičarima da pročitaju koju povijesnu knjigu da bi bar malo otškrinuli vrata znanja. Evo za prvu ruku im predlažem knjigu Borisa Havela “Arapsko-izraelski sukob: religija, politika i povijest Svete zemlje”. I jedno retoričko pitanje. Kolika je privatna biblioteka pojedinih kritičara na ovom portalu? Nije da sam zločest ali mi se čini da večina tih komentatora svoj stav formira čitajući dnevni tisak, i to pretežno naslove.

Savovic Danilo
4 godine prije

U Jordanu sam zivio godinu dana,tacnije u Aqabi.Jordanci ne vole Izraelce a kralj vodi mudru politiku(imao je od koga uciti,njegov otac je vladao Jordanom preko 50 godina i bio postovan u muslimanskom svijetu iako je dobar sa Amerima ali nikad nije dao da se pretvore u klasicnu Americku marionetu).Znao je dobro i bivsi I sadasnji kralj da bi im protivljenje Americi u proslosti donijelo propast I Dinastije I drzave.Vladali su I zapadnim dijelom rijeke Jordan do istocnog Jerusalima(izgubili ga vojno) a snovi Izraelaca o stvaranju drzave Palestine na Jordanskoj teritoriju su bas to snovi I nista vise.O Netenjahuu I njegovoj buducnosti treba prvo da vidimo gdje ce zavrsiti. Imaju problema(I on licno) i drzava da sastavi vladu.Pitanje Palestine I palestinaca nece biti brzo rijeseno,Izrael je trenutno dovoljno jak da ce nastaviti sa sirenjem naselja na zapadnoj obali i sprecavanja bilo kakvog osamostaljenja Palestine(ogroman sigurnosni problem bi to bilo za njih… Čitaj više »

Kan Horde
4 godine prije

a šta kaže Abdulah ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI