Haaretz: U znanstvenom istraživanju i proizvodnji je Iran pretekao Izrael

labaratorija iran
30 komentara

Kroz posljednja dva desetljeća se Iran dramatično promijenio i postao znanstvena velesila koja dramatično povećava svoju produktivnost, nadmašivši izraelski režim u smislu znanstvenih istraživanja i proizvodnje.

Ovu vijest nije objavio iranski Fars News ili Press TV, ne umanjujući pri tom profesionalnost iranskih medija, nego  izraelski dnevni list Haaretz, koji se osvrnuo i na televizijski igrokaz izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji je pokušao “dokazati” da Iran i dalje radi na stvaranju nuklearnog oružja.

“Ali u jednom području je Iran pretekao  Izrael, i to s velikom razlikom. U posljednja dva desetljeća je Iran uložio velike napore da postane znanstvena supersila i eksponencijalno je povećao razvoj i produktivnost istraživanja, ostavljajući Izrael daleko iza sebe i u smislu znanstvenih istraživanja i proizvodnje”, kaže izraelski list.

Haaretz također objašnjava da je 1996. Iran objavio samo 960 znanstvenih članaka, a Izrael oko 10 000. Od tada je broj objavljenih radova iranskih znanstvenika porastao na 41 000 godišnje, iako Izrael i dalje objavljuje najviše znanstvenih radova u regiji.

Svake godine akademski istraživački portal Scopus katalogizira akademske dokumente iz svih svjetskih zemalja, nakon čega na temelju rezultata objavljuje klasifikacije.

Od 2013. godine je Iran po pitanju opće istraživačke proizvodnje na 17. mjestu u svijetu.

Haaretz je objektivno naveo “kako je Iran, usprkos teškim međunarodnim sankcija, posljednjih nekoliko godina ostvario znatan znanstveni napredak, što uspjeh Irana čini još više iznenađujućim”.

Osim toga, izraelski list navodi da će, ako se Islamska Republika uspije probiti u svjetsko gospodarstvo, iranska znanstvena industrija još više napredovati.

Dodajmo da je moć Irana porasla čak i na polju obrane. Istraživanje koje je nedavno proveo Global Firepower pokazuje povećanje vojne moći Irana, dok je, prema analizi, vojna moć Izraela i Saudijske Arabije ove godine pala.

Na Bliskom istoku je prva vojska Turske, potom Egipta, a Iran se popeo na treće mjesto. Izrael je na četvrtom, a Saudijska Arabija na petom mjestu. Istraživanje navodi i kako jedino Iran i Irak imaju sve bolje oružane snage, dok su sve ostale zemlje regije Bliskog istoka u opadanju.

Global Firepower

 

bliski istokHaaretz
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zgvaca
5 godine prije

Saudis u opadanju? Ma daj. Oni kupuju za 100 MIA. Oruzje a moć in opada? I Izrael koji od USA može uzet šta želi neće nikad padat u vojnoj moći.

stefina
5 godine prije

Medijan (najčešća vrijednost) starosti stanovništva u Iranu je 30g. Zemlja je 2016. imala preko 80mil. stanovnika. Prema podacima iz 2013. te godine je bilo upisano 4.5 mil. studenata. Plan do 2025 je da se 7% GDP-a troši na edukaciju (trenutno je oko 2,5%). Nije čudno da su susjedi “nervozni”.

Riddick
5 godine prije

Zato što Izrael izdvaja oko 5% GDP na vojsku a Iran oko 2%, pa im ostane više novca u budžetu za naučna istraživanja.
Globalfirepower vam nije relevantan izvor , i mislim da se vojna sila ne treba i ne može meriti i porediti , jednostavno u ratu svaka matematika prestaje .

otpisani
5 godine prije

“…usprkos teškim međunarodnim sankcija, posljednjih nekoliko godina (Iran) ostvario znatan znanstveni napredak…”

Može se zaključiti da sankcije i izolacija neke zemlje nisu pretjerano zlo (Rusija je primjer), jer se u takvom slučaju te zemlje potpuno oslanjaju na vlastitu pamet i snage a najvažnije, izolacija djeluje dvosmjerno, pa je takva zemlja u neku ruku i zaštićena od vanjskih negativnih utjecaja (miješanje u unutarnju politiku, otimačina, korupcija…).
Što se Irana tiče, prijateljstvo i suradnja sa Rusijom i Kinom im je i više nego dovoljno za brz i siguran napredak.

Krkan
5 godine prije

Iran i Izrael je smijesno poredit, jer Iran ima 80 miliona stanovnika, a Izrael 8 miliona. Dakle, Iran ima tacno deset puta vise stanovnika. Logicnije bi bilo porediti koliko se naucnih radova objavi po stanovniku, jer bi se iz toga mogla izvuci relevantna i objektivna slika stanja u drustvu. Da se racuna po broju stanovnika, Izrael bi ubjedljivo bio prvi, obzirom na njegov broj stanovnika.
Bez obzira na izraelsku vanjsku politiku, kao i neke ustavom propisane diskriminatorske zakone s kojima se ne slazem, Izraelu se mora odati priznanje da njihov tehnoloski i naucni napredak fascinira.

Drugim rijecima, ovaj clanak je totalno los i neobjektivan.

Nemanja2.1
5 godine prije

jos da se rijese Ajatolaha i ekipe, bili bi prava regionalna sila i zivjeli u miru s Izraelom. A, da se jos odreknu islama i vrate u potpunosti starim perzijskim vrijednostima/vjeri, di bi im bio kraj.

Savio
5 godine prije

Оvaj sajt Global Fire Power ne uzima u obzir nuklearna oruzja, samo konvencionalna, te je stoga Izrael na 4 mjestu. Samo zbog “brojnosti”.
Ali u realnosti nije to bas tako. Nisam fan Izraela. Ali Izrael je jak finansijski i u oblasti nauke, vojne industrije, zahvaljujuci svojim vezama i uticaju u SADu.
Global Fire Power moze biti zanimljiv za amayere, isto kao sto nominalni GDP moze bii zanimljiv za ekonomske laike, ali realnost je ipak nesto drugacija.
Global Fire Power cesto izostavi ne samo nuklearna pruzja, vec i orudja za elektronsko ratovanje, oruzja posebne namjene, itd.

Galus 92
5 godine prije

Mule i Ajatole su mlinski kamen o vratu Irana! Da oni nisu na vlasti, gdje bi Iranu bio kraj? Oni koče svaki napredak osim onog, koji koristi izravno njima u održavanju vlasti nad potlačenim narodom. Da njihov narod nije pretjerano oduševljen njihovim načinom vladanja može se jasno vidjeti iz čestih masovnih pobuna širokih krugova narodnih masa i njihovi “čuvari revolucije” tek naj brutalnijim metodama uspijevaju obuzdati takve sve češće pobune! Mislim, da će u primjeru, ako ova vlast u Iranu bude ozbiljno uzdrmana možda vanjskim napadom ili nečim sličnim, ta pobuna narodnih masa biti tako opsežna i jaka, da će zasigurno zauvjek promjeniti poitičku sliku Irana! Mule i Ajatole to znaju i stoga je jasan njihov strah, da se takva mogućnost ne ostvari!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI