Haaretz: Izrael financira sedam “pobunjeničkih” skupina u Siriji

Izraelska vojska
20 komentara

U detaljnom izvješću kojeg je objavio izraelski Haaretz se otkriva kako izraelski režim šalje novac, oružje i streljivo za sedam “pobunjeničkih” skupina koje djeluju na Golanskoj visoravni i bore se protiv sirijske vojske.

Prema izraelskoj analitičarki Elisabeth Tsurkov, koja već godinama prati razvoj sirijskog sukoba, najmanje sedam “pobunjeničkih” skupina u Siriji redovito dobiva streljivo, oružje, ali i novac iz Tel Aviva, kako bi kupili još više oružja, piše Haaretz.

Analitičarka povezuje ovu pomoć Izraela “pobunjenicima” s vojnim uspjesima sirijskih vlasti u borbi protiv terorista u posljednjih nekoliko mjeseci, ali i iranskim vojnim savjetnicima u Siriji, koji su veliki problem za Izrael. Svemu tome treba dodati i pasivnost u Siriji izraelskog glavnog saveznika, Sjedinjenih Država.

“Pobunjenici” koje je imenovala Tsurkov primaju značajnu pomoći iz Izraela. Analitičarka također tvrdi da je u posljednjih nekoliko mjeseci Izrael počeo ciljati sirijske vojne objekte i objekte gdje su prisutni iranski ili sirijski saveznici, jer se osjeća da su sve bliže okupiranim palestinskim teritorijima.

Tel Aviv: ISIL za nas nije ni egzistencijalna ni strateška prijetnja

Izraelski vojnici s ISIL-ovcem
FOTO: Izraelski vojnici s ISIL-ovcem

Iran u Siriji je glavna briga za Izrael, što je potvrdio i izraelski ministar gospodarstva Naftali Bennett.

On priznaje da Tel Aviv nikad nije ISIL gledao kao na “egzistencijalnu ili stratešku prijetnju” i smatra kako bi uništenje ove skupine moglo ojačati položaj Irana u Siriji i u Iraku.

“Nikad nismo vidjeli ISIS kao egzistencijalnu ili stratešku prijetnju i ISIL ne treba ukloniti da bi došao Iran”, izjavio je izraelski ministar gospodarstva Naftali Bennett.

Bennett je optužio Iran da provodi sve napade koji su se dogodili na jugu i sjeveru okupiranih palestinskih teritorija, što je potpuna besmislica i opovrgnuto u službenim priopćenjima izraelske vojske, koja je rekla da ne zna tko je u razmjeni vatre pogodio okupirani Golan, ali da je za IDF uvijek kriva sirijska vojska.

Iran je glava hobotnice koja prijeti Izraelu. Njezin krak je libanonski Hezbollah. Ima krakove u Siriji pod nazivom šiitskih milicija i drugu krak u Gazi koji se zove Hamas. Oni su spremni boriti se do posljednje kapi krvi protiv Izraela”, objasnio je Bennett i pozvao na “diplomatsku, ekonomsku i obavještajnu kampanju, ali i drugim sredstvima, protiv glave hobotnice”.

Ministar je ponovio optužbe da Iran traži “trajni koridor do Mediterana”.

“Moramo smanjiti taj koridor, i to je ono što radimo. Rekli smo da nećemo dopustiti Iranu da se naseli u Siriji i to činimo”, rekao je ministar vlade izraelskog režima.

Teheran je u više navrata odbacio tvrdnje da želi uspostaviti vojne baze u Siriji i tvrdi kako je tamo poslao samo određeni broj vojnih savjetnika na zahtjev Damaska, koji daju doprinos u borbi protiv ​ terorista “Islamske države”.

Haaretz / Izvješće

 

GolanGolanska visoravanHaaretzHezbollahISILIslamska državaKalifatNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

“Moramo smanjiti taj koridor, i to je ono što radimo. Rekli smo da nećemo dopustiti Iranu da se naseli u Siriji i to činimo”, rekao je ministar vlade izraelskog režima
…..slušaj samo ovo…neće dozvoliti…OK. znači nešto što im se ne sviđa u susjednoj državi neće dozvoliti;…eto ja kao predsjednik RF neću dozvoliti prisustvo cionista u ukrajini pod zastavom USA stoga ću pokrenuti vojnu akciju na kijevsku huntu ali ovaj putu skladu s međunarodnim zakonom kojeg propisuju semiti iz FEDa i pentagona.

Stephen
6 godine prije

Ovo je otkriće tople vode, pa to je bilo jasno od 2011. nama polupismenim političarima, tko je stvoritelj ISILA i ostale terorističke gamadi, te koje zemlje ga financiraju i koje su im namjere, ali nažalost po govnare batina ima dva kraja.

Alen
6 godine prije

Zbilja se vidi iz ovoga da izrael samo zeli mir na BI…

Zaboravljeno
6 godine prije

Dobra ova analiticarka. Izgubljena u prostoru i vremenu. Bubnula baba sa marsa pa ostala ziva. To ti je isto kao da citas kako hitler place da su krivi englezi sto ih partizani mlate.

Mölltaler
6 godine prije

Dva SU-57 sletjela u Hmejmim piše sputnik.

Zadranin
6 godine prije

Ne samo da im pomažu financijski i oružano, nego ih i liječe/krpaju kad ovi popuše od sirijskih vladinih, iranskih, hezbolaških i ruskih snaga. Sankcije Izraelu, i proglasit ih državom koja podupire teroriste.

Laki Topalović
6 godine prije

Ništa novo, ali sad to piše Haaretz, a ne SANA

tuf
6 godine prije

Na sirijskom dijelu Golana (koji povrsinski tek zauzima trecinu) djeluju Al Nusra i ISIL – bez ikakve strateske logike za islamsku drzavu – pa je jasno za ciji racun tamo djeluju, a shodno tome ne treba onda ni skrivati da Izrael sluzbeno podrzava i sponzorira djelovanje bivse Al Qaede i ISIL-a koji se na Zapadu obicno vode kao teroristicke skupine. Izrael je okupirao Golan suprotno medjunarodnom pravu i Vijece sigurnosti UN-a je vec davnih godina osudilo tu agresiju na drugu drzavu. Takodjer, crpe naftu s tog podrucja. Dakle, imamo drzavu koja sluzbeno sponzorira terorizam, protivno UN-u nasilno preuzima teritorije, odrzava protuzakoniti nuklearni program i vrsi teror nad drugim narodima i drzavama u svojoj okolini. Gdje su sankcije ? Gdje su osude ? Gdje su ljevicari, neoliberali, antiratni prosvjednici ? Gdje su novinari ? Gdje je zgrazanje medjunarodne javnosti ? Gdje je izoliranje takve drzave, prekid diplomatskih odnosa, prijetnja intervencijom, sponzoriranje… Čitaj više »

mmm
6 godine prije

nema nista lose u tome sta ih zidovi podrzavaju. to podrucje ce biti zavrsni cin rata u siriji koji ce prerasti u 3 svjetski rat. kad se krene zauzimati ta podrucja isil&co nemaju izbora nego bjezati prema golanu a saa ima sva prava da ih progoni a onda zapocima spektakl

čitatelj portala
6 godine prije

Sami su priznali, istina izlazi na vidjelo.

alan ford
6 godine prije

zna se od početka, da je ISIL Frankensteinovo čudovište, stvoreno u laboratorijama CIA-e i Mosada. Cio-hazari i njihova nelegalna, aparthejdna država Izrael su glavni uzrok svih glavnih problema u svijetu. SAD su razjebale 5-6 država na Bliskom istoku, zato što to tako žele cio-hazari, da se onesposobe sve okolne države, koje bi mogle biti opasnost za Izrael i da se tako osigura trajna dominacija Izraela i napokon da se jednoga dana etnički očiste svi Palestinci i napravi veliki Izrael, a sve islamske arpske drćžave Bliskog istoka i sjeverne Afrike trebaju biti poslušne Izraelu. Puč u Ukrajini i rat u Ukrajini izazvani su jer tako žele cio-hazari, da se osvete Putinu, što im je pokvario planove u Siriji, i što je u Rusiji udario hazarske oligarhe, kao Hodorkovskoga, po njihovom lopovskim prstićima. Cio-hazari potiču i financiraju većinu islamističkih terorističkih skupina. Cio-hazari naređuju sankcije protiv Rusije. a ovo je još jedan dokaz… Čitaj više »

palermo
6 godine prije

Svi ratovi pokrenuti još od onog Prvog zaljevskog, koji su se nastavili 2003. pa naovamo su toliko ojačali Iran da sve to u Teheranu nisu mogli niti sanjati. Ne samo da im najveća prijetnja, Saddamov Irak, nije više prijetnja već je u potpunosti pod njihovom sferom utjecaja, kao i dobar dio Sirije; u Libanonu Hezbollah nikad jači; pola Jemena je pod iranskom kontrolom, Pakistan, Turska i Katar im postali, ako ne saveznici a ono barem partneri. Saudi manjak od cca 100 milijardi USD, ZA SADA, nadoknadili ucjenama i reketarenjem drugog saudijskog aristokratskog šljama. Nećete vi Izraelci nikad izbaciti Iran sa tog područja.
Eto, ako ništa drugo da i vas muče noćne more kada ste mnogim narodima i zemljama u okruženju priređivali pakao svako malo, ili ga još i dalje priređujete.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI