Hamas najavio dogovor sa Izraelom o smirivanju tenzija u pojasu Gaze dok područje očekuje izbijanje Covida-19

pojas Gaza
14 komentara

Militantna grupa koja kontroliše palestinsku enklavu izjavila je da je postigla „sporazum“ sa Tel Avivom koji bi pomogao da se ublaže tenzije u Gazi nakon sedmica neprijateljstava dok se region bori protiv izbijanja Covida-19.

Postignut je sporazum da se „zaustavi eskalacija“ i zaustavi izraelska „agresija“, navodi se u saopštenju grupe u ponedjeljak, dodajući da je u sporazumu posredovao katarski izaslanik Mohammed al-Emadi. Hamas nije pružio tačne detalje sporazuma, ali je rekao da su se obje strane složile da “vrate mir”, dodajući da će sporazum takođe omogućiti “niz projekata” koji će biti od koristi za Gazu, a posebno će pomoći da se izbori sa izbijanjem koronavirusa.

Do ovog događaja dolazi manje od sedmicu dana nakon što je palestinska teritorija potvrdila četiri slučaja koronavirusa u lokalnom izbjegličkom kampu i nametnula zaključavanje za obuzdavanje bolesti. Situacija u gusto naseljenoj palestinskoj enklavi mogla bi biti posebno pogubna budući da krhki zdravstveni sistem Gaze već godinama pati pod faktičkom izraelskom blokadom, a jedina elektrana ugašena je prije dvije sedmice nakon što je Tel Aviv smanjio protok goriva usred naleta prekograničnih okršaja.

Napetosti oko pojasa porasle su posljednjih sedmica zbog zaoštravanja neprijateljstava između Izraela i Hamasa. Palestinski militanti lansirali su zapaljive balone na izraelsku teritoriju stvarajući požare, a povremeno su lansirali i neke rakete.

Izraelske odbrambene snage (IDF) uzvratile su vazdušnim udarima i upotrebile tenkove da bi pogodile Hamasove ciljeve u enklavi. Izrael je takođe ostavio Gazu praktično bez zaliha nakon što je zaustavio protok goriva u enklavu od sredine avgusta i blokirao prenos robe preko prelaza Kerem Shalom otprilike u isto vrijeme. Zatvorena je i ribolovna zona Gaze.

Sada je koordinator vladinih aktivnosti na teritorijama (COGAT) – jedinica izraelskog Ministarstva odbrane koja koordinira civilnim pitanjima između Tel Aviva i palestinskih vlasti – potvrdio da će neka od ograničenja biti ukinuta kao dio dogovora.

“Nakon napora da se situacija smiri i u svjetlu bezbjednosnih konsultacija koje je vodio ministar odbrane Benny Gantz, donijeta je odluka da se sutra, u utorak, nastavi rutinska aktivnost prelaza Kerem Shalom, uključujući protok goriva,” COGAT je rekao da će i ribolovna zona biti otvorena u okviru 15 nautičkih milja.

Neki izvještaji medija takođe sugerišu da bi sporazum mogao uključiti Izrael u olakšavanje ulaska medicinske robe u pojas Gaze za pomoć u borbi protiv Covida-19, kao i omogućavanje Kataru da pošalje enklavi 30 miliona dolara finansijske pomoći.

Ipak, čini se da Tel Aviv nije posebno željan ukidanja ograničenja, jer je COGAT rekao da će odluka i dalje biti “testirana na terenu”, a ako Hamas ne bude poštovao svoje obaveze, Izrael će “postupiti u skladu s tim”.

Gantz je takođe primijetio da će se izraelska politika nulte tolerancije prema onome što je nazvao „kršenjem bezbjednosti“ nastaviti i da Tel Aviv smatra „balone jednako neprihvatljivim kao i rakete“. Takođe je krivicu za zdravstvenu krizu u Gazi prebacio na lidera Hamasa Yahya Sinwara, izrazivši nadu da će Hamas nekako „smanjiti bezbjednosni aspekt u korist borbi protiv korona virusa“.

COVID-19gazaIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
oaefnvjnewgtrnwergiwerigfwer
3 godine prije

Aha, i palci o “virusu”, vidi se da za istog rade.

Max
3 godine prije

Hamas je ovime kapitulirao ali će se oporaviti.

Lokot
3 godine prije

Konačno se pojavljuje razum u dugogodišnjem sukobu. Svaki rat završava diplomacijom. Bilo kakav vid agresije donosi obostranu štetu. Pozdravljam pametnu i razumnu odluku i nadam se da će se naći prihvatljivo rješenje za obje strane.

3 godine prije zadnji put uredio Lokot
Stara kuka
3 godine prije

“…dok područje očekuje izbijanje Covida-19”
Interesantno kako je taj novi virus o kojem se s jedne strane tako malo zna s druge strane toliko predvidljiv da svi unaprijed znaju gdje i kada će izbiti epidemija.

Šule
3 godine prije

Normalno da Hamas traži primirje jer su ih izraelci dobrano izbombardirali ovih dana te im zatvorili prilaze za hranu,gorivo itd..sad im jedino preostaje urlikanje po ulicama i paradiranje sa puškama-možda koji kamen bacit i zapalit zastavu.Nikad oni neće ugrozit izrael jer im je rukovodstvo totalno korumpirano.

Zlo
3 godine prije

Sprema se teren za Dažala…..

Herman
3 godine prije

Krivo.
Nema dogovora s neprijateljima Palestinskog naroda, svaki dogovor je oblik izdaje.
Izdrži Palestinski narode cijela Hrvatska je s tobom, mi znamo kako vam je i mi smo bili dugo godina kao i vi u robstvu. Svakom zlu dođe kraj pa će i njima.
FREEDOM FOR PALESTINE

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI