fbpx

Haranga impotentnih hrvatskih stručnjaka na uglednog profesora Krešimira Pavelića

Krešimir Pavletić

Upravo je pokrenuta organizirana medijska haranga na profesora Krešimira Pavelića, koji se “usudio” prenijeti znanstvene informacije i statističke podatke o Covidu i nuspojavama cjepiva. Nije ih izmišljao, nego ih je prenosio, što je po nekima veliki grijeh. Želeći zaštiti instituciju kojoj je posvetio veliki dio svoje znanstvene karijere, dao je ostavku. Profesora Krešimira Pavelića često citiramo i s njime razgovaramo. Kao urednik i osnivač portala Logično, dužan sam stati u zaštitu, ne samo profesora Pavelića, nego konstruktivne znanstvene rasprave, prijeko potrebne za napredak društva. Što se dogodilo?

Prof. dr Krešimir Pavelić, dekan Medicinskog fakulteta u Puli, nastupio je putem video linka na okruglom stolu pod nazivom “Godišnjica korona krize. Vrijeme je za istinu”, kojeg je organizirala politička stranka Promijenimo Hrvatsku 17. lipnja 2021. U svom 15-minutnom izlaganju, prof dr Pavelić je rekao i ovo: “Problemi su sa znanstvenog i medicinskog stajališta zastrašujući. Na današnji dan Pfizerova cjepiva su, po službenim podacima, polučila 223.600 registriranih i priznatih slučajeva komplikacija, od onih lokaliziranih na mjestu uboda, pa sve do ozbiljnih, sistemskih. Europska medicinska agencija na dan 10. 5. spominje 10.000 smrtnih slučajeva i preko 400.000 štetnih posljedica cijepljenja.“ Prof dr Pavelić je još govorio i o tome kako je više umrlih od covid cjepiva nego ukupno umrlih od svih cjepiva od 1990. godine.

To bi samo po sebi trebao biti dovoljan razlog da se cjepiva hitno maknu, a protagonisti propagande privedu pravdi. Izrael se u medijima vezuje uz visoku procijepljenost, ali njihovo državno vijeće za covid krizu šalje otvoreno pismo Ministarstvu zdravstva u kojem taži hitnu zabranu cijepljenja osoba mlađih od 30 godina. Službeni podaci za mlade od 20-24 godine pokazuju dramatičan rast smrtnosti“, dao je svoje mišljenje prof. dr Krešimir Pavelić.

Sljedećih dvanaest dana je u hrvatskom medijskom i političkom prostoru nastupio muk, ignoriranje spomenutog okruglog stola i izlaganja na njemu. PR službe Vlade RH, njenog političkog stožera kojeg vodi ministar unutarnjih poslova su procijenile kako je o okruglom stolu najbolje šutjeti pa su to sve medijske kuće, inače nezainteresirane za bilo što, a da ne dolazi od Vlade RH, službenih politika i PR agencija koja rade za faramaceutsku industriju, revno provodile. Šutjele.

Tako bi i ostalo da ne bijaše društvenih mreža. Video film s nastupom dr Pavelića u proteklih dvanaest dana su pogledale stotine tisuća ljudi, točnije – Facebook je gorio! Jedan neupitni stručnjak je rekao javno o Covidu sve ono što se dotad nije čulo ni od jednog stručnjaka kojeg kontrolira Vlada RH. Ne može to tako! Dok Capak prijeti kako će do jeseni naći model po kojem će cijepiti djecu po školama, dok Pfizerovo cjepivo koje se do jučer moralo držati na temperaturi od -70 C može držati u svakom zadružnom frižideru na +5 C, dok se od cijepljenja stvara lakrdija s nagradama, toplicama i ulaznicama za nešto – da netko proturječi toj politici!?

Čak ni Jugoslavija nije primjenjivala verbalni delikt na stručne i znanstvene rasprave

Hrvatska nema na raspolaganju članak 133. Kaznenog zakona kakvog je imala Jugoslavija, što ne znači da je više demokratska od Jugoslavije. Da podsjetimo kako glasi čl 133:

 1. Tko natpisom, letkom, crtežom, govorom ili na drugi način poziva ili potiče na obaranje vlasti radničke klase i radnih ljudi, na protuustavnu promjenu socijalističkog samoupravnog društvenog uređenja, na razbijanje bratstva i jedinstva i ravnopravnosti naroda i narodnosti, na svrgavanje organa društvenog samoupravljanja i vlasti ili njihovih izvršnih organa, na otpor prema odlukama nadležnih organa vlasti i samoupravljanja koje su od značaja za zaštitu i razvoj socijalističkih samoupravnih odnosa, sigurnost i obranu zemlje, ili zlonamjerno i neistinito prikazuje društveno-političke prilike u zemlji, kaznit će se zatvorom od jedne do deset godina.
 2. Tko djelo iz stava 1. ovog člana učini uz pomoć ili pod utjecajem iz inozemstva, kaznit će se zatvorom najmanje od tri godine.

Po tom članku je mnogi počinitelj verbalnog delikta završio u zatvoru. No, sasvim sigurno se u Jugoslaviji nikad nije verbalni delikt primjenjivao na stručne, znanstvene rasprave. Dok je u Jugoslaviji taj članak kaznenog zakona aktiviran tek u političkim pitanjima kao zaštita države od nepoćudnih mišljenja, ovdje, u suvremenoj Hrvatskoj, zemlji članici EU se prirepci vlasti, medijski odredi uključuju u zatiranje slobode mišljenja, no ovog puta ne političkog mišljenja, već znanstvenog.

Iz tog proizlaze slijedeće konotacije: totalitarna narav države uronjene u EU, pa time i EU, reagira na verbalni delikt na isti način na koji je reagirala totalitarna partija u Jugoslaviji. I u jednom i u drugom slučaju je riječ o političkom progonu neistomišljenika radi zaštite totalitarizma.

U Jugoslaviji je partije držala primat nad politikom, a u EU politika drži primat nad svim aspektima ljudskog života, što uključuje i kontrolu nad znanosti i znanstvenicima. Otud poziv suspektnom liku iz politike, nekom županu da docira znanstveniku koji je nekoliko kopalja iznad njega u ljudskom smislu, onaj znanstveni nije potrebno ni spominjati? Svaku prijetnju njihovom planu uklanjaju bez milosti, ovog puta prof. dr. sc. Pavelića.

Ostavka, a ne smjena, prof. dr. Krešimira Pavelića

Što se onda dogodilo dvanaestog dana od profesorovog istupa? “Inkubacija” je trajala 11 dana i dvanaestog dana se iskazala kao podmukla bolest hrvatskog društva i njegovih medija? Prof. dr. Pavelić daje ostavku, kako su tvrdili mainstream naslovi, a u medijski linč se uključuju svi mediji koji drže do Vladinog i korporacijskog novca. U bitku s prof. dr. Pavelićem pozivaju župana kojeg su do jučer sumnjičili za drogiranje, a danas su ga promovirali u Covid stručnjaka kako bi argumentirao o koristima cijepljenja eksperimentalnim mRNA cjepivima. Njegova struka je inače turizam i ekonomija. Novinari se nisu potrudili pronaći protuargumente, dokazati da prof dr. Pavelić laže, izmišlja. Eto, naveo je da je do 5. lipnja 2021. u Europskoj medicinskoj agenciji prijavljeno 223 600 nuspojava i komplikacija nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom. Mogli su otići na stranice spomenute agencije i vidjeti da je na dan 29. 6. 2021. prijavljeno 225 715 komplikacija za Pfizer, 303 763 za Astra Zeneca cjepivo, ukupno preko 600 000. (Izvor: EudraVigilance)

“Mnoge znanstvenike osobito zabrinjava cenzura znanstvene misli i slobode govora koja je na snazi u čitavom svijetu. To predstavlja jedan od prvih koraka u uspostavi diktature koju smo već jednom prošli”, rekao je prof dr Pavelić, a onda se ta diktatura obrušila na njega. Metode su partijske. U nedostatku argumenata, partijski novinari će posegnuti za pravnim statusom Medicinskog fakulteta, spominjat će troškove, dozvole, skretati s teme kako bi barem na taj način prokazali svog Covid protivnika kao nepouzdanog, neuvjerljivog. Osobno ne želim analizirati i ad hominem napadati liječnike, stručnjake i novinare koji ne biraju riječi difamirajući uglednog, hrabrog i meni dragog profesora Pavelića koji se usudio progovoriti o stvarnim, a ne friziranim znanstvenim činjenicama o cijepljenju Covid cjepivima.

Ad hominem napadi uvijek kriju laž

Osobni napadi su samo razultat intelektualne impotencije i nevjerodostojnosti, što najćešće služi za pokriće neistine. Pošteni pojedinci nemaju potrebe za etiketama kako bi se izborili za istinu. Jer onaj koji se bori za istinu u stanju je disktutirati s bilo kime i toliko dugo dok istina ne ispliva na površinu. U jednoj takvoj raspravi, osobe koje diskusiju pretvore u osobne napade, treba smatrati lažljivcima, sve dok ne dokažu suprotno.

Saznao sam kako je prof. Pavelić podnio ostavku, a ne da je smjenjen, kako bi zaštitio ustanovu u kojoj radi i kojoj je posvetio svoju karijeru. Radi se o osobi koja ulaže svoju karijeru i reputaciju za malog čovjeka – o rijetkosti, priznat ćete. Žrtvu za druge podnose samo veliki ljudi s velikim srcem  i poštenjem.

Impresivna biografija prof. dr. sc. Krešimira Pavelića?

Zahvaljujući vrijednim aktivistima portala Cijepljenje.info i autorici Ani, prenosim vam impresivnu biografiju profesora Pavelića.

Prof. dr. sc. Krešimir Pavelić uvaženi je znanstvenik s područja molekularne medicine i redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Rijeci. Osnivač je i dugogodišnji pročelnik Odjela za molekularnu medicinu Instituta “Ruđer Bošković” te osnivač i pročelnik Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.

Redoviti je član European Academy for Sciences and Arts, Redoviti član European Molecular Biology Organization (EMBO akademije) gdje je obnašao dužnost glavnog tajnika Europske organizacije za molekularnu biologiju. Dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te redovni član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. Član je upravnog vijeća European Molecular Biology Laboratory (EMBL) a obnašao je i funkciju člana stalnog odbora European Medical Research Council, Europske znanstvene zaklade. Obnašao je dužnost predsjednika Nacionalnog vijeća za znanost Republike Hrvatske i člana Saborskog odbora za državne nagrade za znanost te predsjednika Odbora za državne nagrade iz prirodnih znanosti RH.

Obnašao je i funkciju eksperta za molekularnu medicinu pri parlamentarnim raspravama Europskog parlamenta na inicijativu Transradikalne stranke.

Završio je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 1975. godine, magistrirao 1977. a doktorirao 1979. Znanstveni savjetnik postao je 1985. a redovni profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu 1990. godine. Do sada je objavio 300 znanstvenih radova u uglednim međunarodnim časopisima. Sudjelovao je na preko 200 međunarodnih znanstvenih skupova kao pozvani ili plenarni predavač. Vodio je brojne domaće i međunarodne znanstvene projekte. Odgojio je stručnjake od kojih su neki sada direktori medicinskih i/ili znanstvenih ustanova. Vodio je preko 50 doktorata i magisterija.

Nagrađivan je dvjema nagradama Rektora Sveučilišta u Zagrebu (1973. i 1974.), nagradom Drage Perovića (1973), federalnom nagradom za mlade znanstvenike ispod 30 godina starosti (1978) te nagradom “Vuk Vrhovac” (1980). Godine 1993. dobio je nagradu Yamagiwa-Yoshida koju dodjeljuje International Union Against Cancer, 1997. Nagradu Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, a 1998. godine nagrađen je Godišnjom državnom nagradom za znanost. Dobitnik je Fulbrightove stipendije vlade SAD. Najveće međunarodno priznanje za svoj znanstveni rad dobio je postavši redovni član EMBO godine 2002. najjače svjetske akademije znanosti o životu koja broji oko 60 nobelovaca. Dao je značajan doprinos problematici prirode transformiranih stanica te razvoja novih prolijekova i medicinskih sredstava.

Rukovodeće i izdvojene administrativne funkcije

Međunarodne

 • Generalni tajnik European Molecular Biology Conference (EMBC) 2008-2013.
 • Član European Science Foundation College of review panel members 2016-sada
 • Član, European Science Foundation College of Review Panel Members, 2016-present
 • Član panela i recenzent za European Science Foundation, 2015-sada
 • Član Strateging Working Party EMBC, 2004-2013.
 • Dopredsjednik European Molecular Biology Conference (EMBC), 2004-2008.
 • Član Ex officio, EMBO Council-a, 2008-2013.
 • Član, Standing Committee, European Medical Research Council, European Science Foundation, 2004-2012.
 • Član, Council, European Molecular Biology Laboratory, 2006-sada
 • Član, Executive Committee, European Association for Cancer Research 1999-2003
 • Delegat Republike Hrvatske u EMBC (European Molecular Biology Conference), 2002-sada
 • Član znanstvenog odbora Nahrstoff Akademie Salzburg, 2003-sada

Domaće

 • Pomoćnik rektora Sveučilita Juraj Dobrila u Puli, 2018-sada
 • Savjetnik rektorice Sveučilišta u Rijeci, 2017-sada
 • Član Senata Sveučilišta u Rijeci, 2016-2018.
 • Pročelnik Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, 2008-sada
 • Predsjednik Nacionalnog vijeća za znanost Republike Hrvatske, 2007-2012.
 • Predsjednik Upravnog vijeća Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada 2005-2011.
 • Predsjednik Matičnog odbora za polja temeljnih medicinskih znanosti, kliničkih medicinskih znanosti, javnog zdravstva i zdravstvene zaštite, stomatologije i farmacije 2005-2013.
 • Član Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje MZOŠ, 2005-2012.
 • Član Nacionalnog vijeća za znanost 2004 – 2012.
 • Predsjednik Stručnog povjerenstva za dodjelu državnih nagrada za prirodne znanosti 2004-2012.
 • Član Odbora za državne nagrade Sabora RH 2004 –2012.
 • Direktor Nacionalnog programa “Istraživanje raka”, Ministarstvo znanosti i tehnologije RH, 1996 -2002.
 • Predsjednik Sekcije za molekularnu genetiku, Hrvatsko društvo za humanu genetiku, 1995-1997.
 • Član Znanstvenog vijeća za biomedicinu, Ministarstvo znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, 1995 do 2005. te od 2005. Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.
 • Predstojnik Zavoda za molekularnu medicinu Instituta “Ruđer Bošković”, 1993 do 2007.
 • Voditelj Laboratorija za molekularnu onkologiju, Zavoda za molekularnu medicinu, Instituta “Ruđer Bošković”, 1991-1997.
 • Član Vijeća Medicinskog fakulteta, Sveučilište u Zagrebu, 1991-1992.
 • Član Republičke komisije za znanstvene nagrade, Republike Hrvatske, 1988.
 • Član Senata Sveučilišta u Zagrebu, 1987-1992.
 • Predsjednik Znanstvenog vijeća Instituta “Ruđer Bošković”, 1987-1992.
 • Član Znanstvenog vijeća Sveučilišta u Zagrebu (Vijeće dekana) 1987-1992
 • Predsjednik Znanstvenog vijeća, Odjel za eksperimentalnu biologiju i medicinu, Institut “Ruđer Bošković”, 1986-1988.
 • Predsjednik Izvršnog odbora radničkog savjeta, Institut “Ruđer Bošković”, 1981-1982.

Članstva u znanstvenim udruženjima

 • Hrvatsko bioetičko društvo
 • Hrvatsko imunološko društvo
 • Hrvatsko kancerološko društvo
 • Hrvatsko genetičko društvo
 • Hrvatsko fiziološko društvo
 • Hrvatsko društvo za humanu genetiku
 • Hrvatsko endokrinološko društvo
 • Europsko društvo za istraživanje raka
 • Međunarodno društvo za stres
 • Europsko društvo za humanu genetiku
 • Hrvatsko društvo za proteomiku

Članstva u uredništvu i časopisima i recenziranje za znanstvene časopise i projekte

 • Advances in Genetic Engineering and Biotechnology, Boston, MA, USA member of editorial board since July 2014
 • MD-Medical Data, MOST ART, član uredničkog odbora , Serbia, 2011
 • Journal of Oncology, Hindawi publishing Group, član uredničkog odbora, 2008.
 • Medical Science Monitor, član uredništva od 2002.
 • Balcan Journal of Medical Genetics, član uredništva od 2002.
 • Medicus, PLIVA d.o.o., član uredničkog odbora od 1996.
 • Pathology Oncology Research, Budimpešta, Mađarska, član uredništva, od 1996.
 • Libri Oncologici, Zagreb, Hrvatska, član uredničkog odbora, od 1992.
 • Povremeni recenzent za međunarodne znanstvene časopise (British Journal of Cancer, Cancer Research, European Journal od Cancer, Journal of Cancer Research and Clinical Oncology, Oncogene itd,) od 1989.

Recenzent za međunarodne institucije

 • European Science Foundation
 • ESF-EMBO Symposia Review Panel

Hvala portalu Cijepljenje.info i Ani na fantastičkom biografskom članku profesora Pavelića, kojeg sam s uživanjem i fascinacijom pročitao. Iako bih volio pogledati biografije osoba koje ad hominem napadaju profesora Pavelića, one ipak nisu predmet mog interesovanja, a putevi nam se sigurno neće nikada ukrstiti.

U svijetu više ne postoji javna znanstvena rasprava

Bez znanstvene rasprave i propitivanja, nema znanosti. Sve je uništeno u temelju, ali to običan čovjek još ne vidi. Konstruktivno raspravljati i polemizirati nije jednostavan posao. Na prvom mjestu morate biti čovjek, a tek onda znanstvenik. U protivnom znanost podređujete partikularnim interesima, što je pogubno za društvo. Tako je nastao i portal Logično. Trebalo je riješiti etičnost, a tek onda sadržaj.

Cilj javne konstruktivne znanstvene rasprave nije individualna pobjeda, već zajednički napredak i znanstvena istina. Rasprava je suvišna ako ne izrodi konkretne aktivnosti koje će poboljšati život kolektiva. Koliko je opasan nedostatak znanstvene rasprave, još je opasnija i pogubnija rasprava istomišljenika, jer gotovo stopostotno vodi u krivi smjer. Svaka konstruktinva znanstvena rasprava kreće s dobrom namjerom, bez obzira tko je u pravu. Dobra namjera nas približava istini.

Aktualna kriza je mnoge osvjestila, ali put do istine je još vrlo daleko. Politika i mainstream mediji često predstavljaju istomišljenike kojima su, svjesno ili nesvjesno, partikularni interesi na prvom mjestu. Umjesto zdrave znanstvene rasprave na nacionalnoj televiziji, svjedočili smo razgovoru istomišljenika. Rezultate takvog ponašanja trpimo svakodnevno. Političke i znanstvene odluke su vrlo upitne, što je prouzrokovalo gospodarsku i društvenu krizu.

Zaključak

Umjesto difamcije kojom se želi eliminirati ugledni profesor Pavelić, a ne ono što prenosi, puno bolje i konstruktivnije bi bilo vidjeti profesora Pavelića i druge naše zanstvenika na nacionalnoj televiziji, gdje bi se u jednoj fer i intelektualno poštenoj znanstvenoj raspravi, približilo puku aktualnu krizu, njene uzroke i posljedice.

Dragi naši čitatelji, ne smijete nikada zaboraviti osobe poput profesora Pavelića, koji se svojim izlaganjem zalažu za vaše bolje sutra. Portal Logično će uvijek biti na strani koja propituje i analizira, a na kojoj se nalaze Pavelić, Gajski, Sladoljev, Demirović i mnogi drugi.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
338 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik