HITNA VIJEST: Amerikanci ubili iranskog generala Qassema Sulejmanija – Osveta Donalda Trumpa

Amerikanci ubili iranskog generala Qassema Suleimanija – Osveta Donalda Trumpa

Vođa snaga Al-Qudsa nalazio se u zračnoj luci u konvoju Hachda Al-Chaabija, milicije koja je optužena za izvršenje napada na Amerikance. Pentagon potvrđuje da je operaciju izveo na zahtjev Donalda Trumpa.

Pucnjava koja je dogodila u noći s četvrtka 2. siječnja na petka 3. siječnja u blizini međunarodne zračne luke Bagdad imala je vrlo specifičan cilj: vozila koja putuju u blizini zrakoplovnog terminala.

Unutar ovog konvoja pripadnici Hachd Al-Chaabija, koalicije uglavnom proiranskih paravojnih snaga koje su sada integrirane u iračku državu  i nekoliko “gostiju”, navode službenici sigurnosnih službi koje citira agencija AFP.

Spektakularno bombardiranje, dolazi samo tri dana nakon napada na američko veleposlanstvo u Iraku. Među pet mrtvih potvrđenih u ovom novom napadu, nalaze se i istaknute ličnosti u ovom geopolitičkom obračunu. Za početak – prema informacijama iračke državne televizije, koju je upravo potvrdila Iranska revolucionarna garda –  nalazi se moćni iranski general Qassem Sulejmani.

Na Twitter računu Donalda Trumpa američka zastava

Proiranske iračke milicije Hachd Al-Chaabi, čiji je konvoj bio ciljan, također su izvjestile o smrti njihovog drugog zapovjednika Abu Mehdija Al-Muhandisa. Nekoliko sati kasnije, predsjednik Donald Trump objavio je na svom Twitter računu sliku američke zastave, a prije nego što je Pentagon potvrdio da je izveo napad, na zahtjev zapovjednika vojske Sjedinjenih država tj. Donalda Trumpa.

General Qassem Suleimani i zapovjednik iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandis
Ubijeni general Qassem Sulejmani i zapovjednik iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandis

Radi se o novoj eskalaciji sukoba koja predstavlja veliku prekretnicu za cijelu regiju. Irak, koji je godinama bio između svojih američkih i iranskih saveznika, posljednjih je tjedana poprište eskalacije koja prijeti da zemlja postane bojno polje dviju sila koje djeluju na njenom tlu. Desetak raketnih napada ciljalo je američke vojnike i diplomate od kraja listopada, ubivši američkog pregovačara prije tjedan dana.

U nedjelju navečer, Washington, koji optužuje proiranske frakcije Hashda Al-Chaabija da stoje iza ovih nenajavljenih napada, odgovorio je bombardiranjem baza blizu sirijske granice, ubivši 25 ljudi. U utorak je veliki broj proiranskih boraca napao američku ambasadu u Bagdadu, što je izazvalo povlačenje iz ultra sigurnosne Bagdadske “zelene zone”, gdje se nalazi veleposlanstvo.

Bagdad američki napad na Hashd milicije proglasio agresijom: SAD moraju otići iz zemlje

Ekskluzivni intervju s generalom Quds snaga Qassemom Suleimanijem

E. J. Magnier otkriva detalje najteže bitke generala Suleimanija i kako je Irak oteo SAD-u

CIA poslala prijeteće pismo iranskom generalu Sulemaniju, koji ga nije htio ni otvoriti

Izrael će skupo platiti račun za američku strategiju “kontroliranog kaosa”

Pretplatiti se
Obavijesti o
214 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
lekcija
4 godine prije

mislim da rusi nece moci da ubijede irance da cute na ovo. hezbollah ce da reaguje 100% majmuni vec poslali marince u bejrut. mislim da je rusija kljuc rata izmedju irana i usa koji je na vidiku. ako rusi daju snaznu podrsku iranu amerika moze da slomi zube opet i mislim da bi joj to bio ujedno i kraj ali jebiga dobra moja rodbino znacemo htjeli ili ne htjeli…

Zvrk
4 godine prije

Uh, ovo je eskalacija nakon koje nema povratka.

slagerpjevac
4 godine prije

New Year resolution: Rat sa Iranom. Check.
Vjerojatno čekaju emotivni potez Irana, raspored trupa, udar po američkim bazama da bi nakon toga oni izveli udare po njima. Ili će se Trump morati povući iz Iraka ili će ostati i boriti se i dovesti još vojske. Ne mogu vjerovati da će pobijediti.

Ovo je zapravo win-win situacija za deep state. Ili će Trump pobijediti i riješiti situaciju na BI u korist Izraela ili će se žešće izblamirati i popušiti predsjedničke izbore u 11. mjesecu. Namjestili su mu patku.

Bezuhov
4 godine prije

Dogadjaj koji podrazumeva reciprocan odgovor, takav da ubuduce SAD moraju da se zamisle kad preduzimaju ovakve akcije i sarene revolucije bilo gde u svetu. Takodje se nadam da ce kontraefekat biti porazavajuci za SAD

Mali Pas
4 godine prije

Jos jucer je general bio neuhvatljiv a danas ga vise nema… Amerikanci su pojeli dva topa sad je red na Iranu da povuce svoj potez

Arcibald Rajs
4 godine prije

Ko putuje narednih dana nek se kloni Amerikanaca, njihovih ustanova, organizacija, simbola, bice krvava i asimetricna osveta, sigurno nesto neocekivano.

pera lozac
4 godine prije

Ako je ovo istina, bice zesce sranje.

Ante
4 godine prije

Tipično za Amerikance, ubili su čovjeka koji je zapovijedao snagama koje su uništile američki ISIL Vjerojatno su ga dugo imali na ciljniku sada su izvršili svoju naum. Iran mora mudro odigrati svoju ulogu a da svoju zemlju ne uvede u rat. Ako Iran postupi kao Rusi u Siriji izaći će kao pobjednici.

igi
4 godine prije

…i tako to počinje….

Adriana
4 godine prije

Porast cijena dobro dođe amerskoj crack industriji nafte.

AJeTo
4 godine prije

Za ocekivati je brdo spavaca koji udaraju na teritoriju SAD. Unutarnji problem amerikanaca.

Petar Veliki
4 godine prije

Iran i Rusija neče ni prdnut na ovo. Ajd možda koja novogodišnja petarda tu i tamo…i to je to. 🙂

Makaki
4 godine prije

Ovo je samo dokaz da USRANCI nisu tamo da se bore protiv ISILA vec podrzavaju sve teroriste i rade pokolj nad narodima Bi. Gadi mi se vise uopce citati o tom ljudskom sljamu

Juxel
4 godine prije

Bez sumnje, osvete ce biti. Budu li Iranci pametni , a mislim da ce to i uraditi, ciljat ce glavu zmije, cioniste . Mislim da je na potezu gerila Hezbollaha.

Ico
4 godine prije

Ustaj vojsko ! Shimadinac ne spavaj

Weteran
4 godine prije

Naivno je bilo očekivati da napad na Imperiju neće proći bez brutalnog odgovora!

Siniša
4 godine prije

Dve savršene prilike za Rusiju…Turska vojska u Libiji i ovo sa Generalom,prosto savršeno. Prilika da se naplati poginuli piloti, prilika da se Amerika izbaci iz Iraka i Sirije, prilike koje traže pamet a ne emocionalne izlive bijesa.
Opušteno….naravno neka se zabrinu ako više nemaju oficira njegovog kalibra.

Drakce
4 godine prije

Za nepovjerovati da jedan general Irana ovako naivno padne u Iraku u kome rade sve bjelosvetske spijunske ekipe e stvarno sramota pa nije ovo video igrica pa sad ajde ponovo, ovo je velika sramota za iransku kontraobavjestajnu sluzbu a bogami i njihovog partnera u zadnjih nekoliko godina Rusiju…treba sada biti samo mudar i pametan a ne voditi se srcem

Sasa
4 godine prije

Šta dalje?
Prvo geostrateški Amerikanci ne stoje dobro. Moramo znati da je velika vjerojatnost da su napadi na Amere bili fals flag.
Zašto se Ameri odlučuju za eskalaciju odnosno rizik?
Trenutno je Amerika u povlačenju na svim fontovima. Unutarnjim (sve slabiji standard građana, 211 poginulih lani u masovnim pucnjavama, prestanak i propadanje proizvodnje nafte iz škriljevaca…), ekonomskim (dedolarizacija, vrtoglavo povećanje duga…), Europa (sjeverni, turski rok, Ukrajina, povećanje izdvajanja za NATO….), Bliski istok (Sirija, Jemen) , Libija, S. Koreja, Kina.
Znači Trump koji je govorio o zatvaranju Amerike (America first), zbog duboke države radi poteze koje mora. Americi u današnjoj situaciji ne preostaje ništa drugo nego izazivanje novog ratnog sukoba. Ovo je samo početak. Iranci će odgovoriti na ovaj izazov, a Amerikanci su toga svjesni. Ne brine njih koliko će Amerikanaca poginuti, njima je bitno započeti rat.

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Šteta. Najbolji odlaze. Prvo Brko u Dzoru sada Sulejmani.

Ostap Bender
4 godine prije

U celoj ovoj priči, nije najvažnija reakcija Irana, ili bilo koje druge zemlje ili organizacije.

Najvažnije je shvatiti da je ubistvo Sulejmanija politički atentat, koji je jedna d r ž a v a izvršila nad državljaninom i jednim od političkih vođa druge zemlje, sa kojom nije u ratu. Ovo je jednostavno – nezapamćeno, do sada.

Da je to uradila bilo koja druga zemlja, to bi bio povod za decenijsku vrisku “nosilaca slobode i demokratije” uz uvođenje svih mogućih sankcija.

Ovako, taj zločin nas je za jedan poveliki korak, uveo bliže trećem svetskom ratu.

jbg
4 godine prije

a šta ako je njegova smrt folirana??

hiber
4 godine prije

Sulejmanija je vrijeme pregazilo jos od odlaska Obame. Kao i Logično. Napad na teritorij USA (ambasade) proglašen je bežanijom. Sulejman je pogrešno zaigrao sa Trumpom poker i izgubio. Svi ostali sa Trumpom igraju poslovne pregovore i dobijaju. Ako ajatolasi nastave sa Trumpom igrati poker, sa sigurnošću se moze predvidjeti da će konačno sakupiti dovoljno radioaktivnog urana u Teheranu.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Nazalost sada ce narod da gine, ovce i robovi ce se istrebljavat a oni koji su sve zapoceli ce se opet izvuci…

Alen
4 godine prije

Rahmetli generalu Sulejmaniju , šehidu ,ako Bog da , neka je vječni rahmet Allahov .. Biti šehid je najveći poklon kojim Allah nagradjuje svoje robove koji se bore na njegovom ispravnom putu protiv tlačitelja i onih koji na zemlji nered čine..

shumadinac
4 godine prije

“Ne pada sneg da pokrije breg već da svaka zverka pokaže svoj trag” – e pa počeo je da pada sneg…

Davor drugi
4 godine prije

Kako ih samo Iran šamara, sve šamar za šamarom. Nakon tolikog šamaranja Iran bi mogao ostati usrane guzice.

aiowvnaniuasdviuasnudcsdcswdcsdcs
4 godine prije

Ček nešto, rekoh li je prije dva dana da će na proljeće rat dolje…………….

Fabijan
4 godine prije

ovo je klasičan atentat, nije dobro
ali,
i napad na američku ambasadu nije bio dobar
počiatje još jednom članak i komentare na taj događaj…..

5 minuta veselja jedne strane
5 minuta veselja druge strane

i novih 100.000 mrtvih
i 1.000.000 izbjeglica
OBIČNIH, MALIH DOBIH LJUDI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a vi i dalje sjedite na toplom i uz hladnu cocacolu navijajte

Z.A.
4 godine prije

To se vama samo pricinjava da je Iranski lav mrtav …

Alen
4 godine prije

Jučer sam napisao da se sprema preventivni udar na snage koje podrzava Iran u siriji i Iraku a evo danas vidimo i atentat na generalal sulejmanija.. Napisao sam i da je trampu suzen manevarski prostor radi izbora i da to predstavlja idealnu priliku da se snage usa istjeraju iz iraka a samim tim i iz sirije , pod predpostavkom a s kojom se slaze većina kolega , da usa neće napasti iran u trampovoj izbornoj godini ili da je iran velik zalogaj , svejedno…
Naravno , amerikanci su to skontali i od tud ovakva reakcija s kojim nastoje zastrašiti protivniki pokazujući da će ići u bezkompromisnu borbu pod svaku cijenu…
Naravno to je samo demonstracija ali kad krenu kamioni crnih vreća da se utovaraju za avione ka usa stvari će se malo više zakomplicirati…

Mile baraba
4 godine prije

Iran je zadnjih godina podijelio nekoliko dobrih lekcija SAD.Ovaj atentat je očajnički pokušaj SAD da se pokuša nešto napraviti iz situacije koja je za njih sve nepovoljnija.SAD ne mogu ratovati protiv Rusije i Kine i oni to jako dobro znaju.Za SAD tek slijede teške lekcije.Nema nikakve sumnje da će Rusija i Kina stati uz Iran,a još manje da će Rusi dozvoliti uporabu atomskog naoružanja protiv Irana.Ako im Rusi počnu dijeliti lekcije,te će biti puno teže od iranskih.

Miro
4 godine prije

Bas me briga i za jedne i za druge, samo sto dalje od nas!!

Mile baraba
4 godine prije

Američki rat protiv terorizma,kojeg je slavobitno objavio Bush je zapravo teror protiv svih nas.

Savovic Danilo
4 godine prije

Bio je “neuhvatljivi duh”cak I za mocni Mosad I CIA-bio je legenda medju siitskim borcima gdje god bili,postovan,sposoban I cijenjen. Odmazde ce morati biti. Samo je pitanje kako I na koga. Sve u svemu veliki gubitak za vojne postrojbe siita na BI.

Teheranac
4 godine prije

Mislim da su saradnici i Trumpovi savjetnici dobro izigrali i namagarčili predsjednika koji vjerovatno i ne zna šta je uradio a 100% ne zna kakve će posljedice ovog čina biti jer je Iran, zemlja koja raspolaže mnogim kapacitetima koje Amerikanci ne mogu ni zamisliti, ne samo u regionu već i šire. Mnogi američki zvaničnici osuđuju ovaj Trumpov potez (tvrdeći da je ilegalan i proveden bez znanja Kongresa) što je i Nensi Pelosi potvrdila a ostali već sada strahuju šta će se desiti u narednim danima. Mogućnosti iranske reakcije ili osvete su mnogobrojne ali bi najutjecajnija bila ona u nuklearnom programu gdje bi Iran mogao da istupi iz ovog sporazuma (koji praktično i ne postoji jer su ga Zapadnjaci, odnosno Amerika, minirali). I u ovom slučaju će Evropljani biti najveći gubitnici iako već sada možemo tvrditi da su upravo Evropljani odgovorni za ovaj američki atentat na iranskog zapovjednika. Odgovorni su jer… Čitaj više »

gost
4 godine prije

Pravo pitanje je zašto se svi Iračani ne pobune protiv okupacije od strane SADa. Što čekaju? Moraju tražiti da SAD smjesta napusti njihovu državu.

imalijosnade
4 godine prije

ovo je jedino oruzje cijonista i njihovih lekaja od drugog svjetskog rata pa do danas!!!to je ta demokracija koje imaju na pretek i izvoze je na sve 4 strane svjeta, a mrznja im je glavni vodilja.

Suze Roni
4 godine prije

Iran mora sfrigati par čifuta za početak

Driftwood
4 godine prije

Kakva shamarchina Iranu…nisam se nadao ovom.

Ivo
4 godine prije

Klasično američko…..general SUlejmani je bio veliki vojskovodja, kojeg su se plašili.

imalijosnade
4 godine prije

al ovo je znak da su iranci prilično naivni i glupi kad su im cijaši skinuli glavnog komadanta!!( jer gdje je god puno religijske zaostalosti tu nema trezvjenosti i pameti…)nemaju sta traziti u buducim okrsajima….

dr drug
4 godine prije

Duboko se nadam da ovo nije istina…..
Tesko mi je za povjerovat da se u ovim trenutcima i danima tako upadljivo kretao kad se odma izaslo s informacijom da su njegove snage odgovorne za upad u usra ambasadu. Vjecna mu slava
Mada nezelim jos povjerovat u to.
A posljedice to cemo jos vidit al nadam se ujedinjenji svih fronto na usa, od Libije do Jemena

Ivex
4 godine prije

Za ovo treba platiti netko visoko rangiran u Cia ili Americkoj vojsci vidjeti cemo imaju li jaja Iranci ili ce pokazati da su obicne pickice napadom na civile minimalno nekoliko američkih visokih dužnosnika u suprotnom Uncle Sam mlati ku.. drugi moraju da šute uključujući i Ruse te Kineze.

Mickey
4 godine prije

Citam komentare i nemogu da verujem da ljudi nisu shvatili BIT ovog nesmotrenog poteza U.S.-a. Jedna suverena “DRZAVA” je napala (i ubila) visokog Zvanicnika druge suverene drzave a da te dve drzave nisu u ratu. To se zove DRZAVNI TERORIZAM u Medjunarodnom Pravu. Mnogi ce komentarisati, Ne S.ri, sve mi to znamo, nije prvi put……itd. Sustina je “PORUKA KOJU SALJU AMERIKANCI” ili Deep State,Neoconsi what ever.

Zagor
4 godine prije

Odgovora Irana će sigurno biti, u to nitko ne treba sumnjati.
Pričekajmo da prođe trodnevna žalost.

Medo
4 godine prije

Mozda je Trump stvarno Putinov covjek. Ovakav potez samo idiot moze nazvat pobjedom. Cijeli BI tjeras rusima u zagrljaj. Konsolidiras redove onih koji su mozda i bili nekakvi neprijatelji al sad su dosli na ono tvojj neprijatelj je i moj, prvi dokaz je moguc u Afganistanu. Ovo je ujedno i udar na Erdogana jer sad nema sanse za prekid djelovanja u Idbilu. Erdo ziher nebude slao regularne trupe. A ujedno i ekonomski na EU jer sad krece igra s izbjeglicama. I ne manje vazno odgovor Rusije i Kine, ne vojni al uvijek se moze omaknut nekakav prenos tehnologije koji moze stavit u slucaju sukoba cjelu americku flotu u poziciju preinake iz povrsinske u podvodnu. Malo vjerojatno al moguce.

ANTINWO.HR
4 godine prije

Govna američka!I još Kolinda kaže največi Hrv.saveznik.Sramota

4 godine prije

Dok god ameri po zapovijedi židova rade što hoće, a znajući da će odgovor biti “samo staloženo”, dotle će se ovo i događati.

Sarmat
4 godine prije

Kako god na to gledali, ovo je čisti atentat. Državni terorizam. Imperij zla je ponovno pokazao da smatra svijet svojim lenom. Ali dugoročno, to nije dobro ni za zločince ni za žrtve. Ciousanija će kad-tad morati biti zaustavljena u svome krvavome pohodu. Pitanje je samo kako to izvesti uz što manju štetu za cijelo čovječanstvo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.