“Hrabri Ukrajinci rade prljavi posao”, kaže bivši šef Pentagona

Mark Esper
17 komentara

SAD bi trebale uložiti sve napore da naoružaju Ukrajinu u njenom sukobu protiv Rusije, jer nacija radi prljav posao od kojeg se Washington klonio, rekao je u ponedjeljak bivši ministar odbrane Mark Esper. Dodao je da Ukrajina ima svako pravo da napadne ruske vojne ciljeve, uključujući i one koji se nalaze unutar zemlje.

Esper, koji je bio šef Pentagona u administraciji bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, iznio je svoje mišljenje u telefonskom razgovoru s ruskim šaljivdžijama koji se zovu Vovan i Lexus, vjerujući da razgovara s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. Nekoliko snimaka razgovora postavljeno je na rusku video platformu Rutube.

“Hrabri Ukrajinci rade prljavi posao onoga što nikada nismo htjeli raditi ovdje u Sjedinjenim Državama, zbog čega bismo trebali nastaviti da vas podržavamo sa svime što možemo, bilo da se radi o municiji ili oružju ili obavještajnim podacima”, rekao je .

Bivši zvaničnik preporučio je Ukrajini da izvrši više udara na ruska vojna skladišta i logističke centre. Takođe je rekao šaljivdžijama da Kijev ima “suvereno pravo da izvodi napade na sve ciljeve koje smatrate potrebnim”, uključujući i unutar Rusije, objašnjavajući da protivnik sa “utočištem” izvan granica ima prednost.

Esper je, međutim, dodao da pretpostavlja da će se Kijev i dalje držati “strateškog pristupa” koji neće potkopati podršku NATO-a toj zemlji ili natjerati Ruse da se okupe oko predsjednika Vladimira Putina.

U decembru je američki državni sekretar Antony Blinken insistirao na tome da Washington “niti ohrabri niti omogući Ukrajince da napadnu unutar Rusije”. Prošle sedmice, međutim, Celeste Wallander, pomoćnica ministra odbrane za međunarodnu sigurnost, rekla je da SAD “nemaju prigovora” na napad Kijeva na mete na Krimu, poluostrvu koje je velikom većinom glasalo za pridruživanje Rusiji 2014., ali na koje pravo još uvijek polaže Ukrajina.

Esper nije prvi zapadni zvaničnik kojeg su Vovan i Lexus prevarili. U pozivu ranije ovog mjeseca, bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton naglasio je potrebu da se “zaustave napori bilo da se radi o Francuzima ili Nijemcima ili bilo kome drugom da pokuša pregovarati s Rusima” oko Ukrajine.

Kaskaderi ovog para nisu dobro prošli na Zapadu. U martu 2022., YouTube je zabranio njihov kanal na platformi nakon ogorčenja britanskog Ministarstva odbrane nakon što su šaljivdžije objavili poziv u kojem je britanski šef odbrane Ben Wallace otkrio informacije o isporuci oružja Ukrajini.

Mark EsperrusijaSADukrajinaVovan i Lexus
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marko
1 godina prije

svatko tko ima bar malo u glavi razumije da je ovo sve novi plan amerike… pumpaj sve da rat traje, sjebo plinovod, zna se da su oni.. ali nitko nista ne moze.. jebem ti svijet

tihobl
1 godina prije

Odose penzije za oruzje:

ШЕФ дипломатије ЕУ Жозеп Борељ у Бриселу је предложио да се оружје за Украјину финансирапреко Европског мировног фонда.

Sta je ono rekao Svab: nista necete imati, a bicete sretni sto Ukrajina brani demokraciju.

MrKamenjarac
1 godina prije

….AMERIKA TERA PO SVOME DOK NE DOBIJE PO PITSCHCI……

Ivan
1 godina prije

Od kada se ona bijeda Biden pojavio na celu drzave, Amerika je postala dno dna u cijelom svijetu. Krali su i otumali od svog nastanka a sada to nedvosmisleno i besramno dokazuju..

K to
1 godina prije

Kaze Borrel neonacista da Rusija mora biti porazena, Ukrajina mora biti pobjednik….LOL sto mu Norveska ne da nobelovu za mir, ako ne njemu onda onim Norvezanima sto su zajedno s Amerikancima digli plinovod u zrak.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovaj predstavnik izuzetne nacije neuvijeno govori da dok ima topovskog mesa željnog da gine u Europi kontra Rusije da neće odustati od rata i snadbijevanja oružjem.

antonijo gradečak
1 godina prije

do posledneg ukre

Max
1 godina prije

Ne mogu vjerovati da američku politiku vode toliko glupi ljudi da nasjednu komičarima.

tatamata
1 godina prije

plenkijeva internet bojna u akciji ,, ??zaprijetili im ,, na posao ili nema sendvicha ,,a tako su se lijepo osigurali da zive u miru i spokoju jer rusi gube posvuda

mirso
1 godina prije

sta je sa prvim amandmanom, sloboda govora?

Vitomir
1 godina prije

ne bi bilo sveta bez Rusije, ako se Bachuska pita, problem je dali ima Europe bez Rusije i dali se Europljani pitaju za to?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI