Hrvatska vojska otišla u NATO službu u Poljsku – Rusija uz granicu jača raketne snage

hrvatska vojska
137 komentara

Prvi hrvatski kontingent odlazi u Poljsku. Oko 90 pripadnika Hrvatske vojske, pod vodstvom SAD-a, bit će dio NATO misije na istoku Europe, točnije na granici s Rusijom. Za šest mjeseci zamijenit će ih nove snage. Hrvatska u Poljsku šalje i naoružanje i višecijevne bacače raketa.

Krajem godine u sklopu iste misije u Litvu odlazi oko 200  vojnika. Pripadnik kontingenta narednik Mladen Kurešević kaže kako se zasad ne očekuje vojna akcija, već je riječ o procesu obuke.

Međutim, raspoređivanje hrvatskih vojnika na ruskim granicama nije dio nijedne vojne vježbe koje se redovito održavaju u okviru NATO pakta, nego je riječ o raspoređivanju posebnih snaga za odgovor ”u slučaju ruske agresije”.

Odluku je donio NATO, kada je odlučio da će rasporediti dodatnih četiri tisuća vojnika duž poljsko ruske granice, te u baltičkim zemljama, izjavio je u travnju prošle godine zamjenik američkog ministra obrane Robert Work.

Kao razlog slanja dodatnih trupa, među kojima i hrvatski kontingent, Work je naveo brojne ruske vojne vježbe na Baltičkom moru.

”Rusi izvode mnogo vježbi uz granice. Iz naše perspektive, mogli bismo to smatrati izvanrednim provokativnim ponašanjem”, rekao je Robert Work.

Nije teško primijetiti da se NATO sve više približava se Rusiji, a ne suprotno, na što je u vrijeme odluke Washingtona i NATO upozorio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Naime, prema dogovoru utemeljenju između NATO pakta i Rusije iz 1997. godine, zabranjena je stalna prisutnost velikih NATO jedinica u blizini Rusije. Međutim, Bruxelles tvrdi da s obzirom na to da se vojne jedinice NATO pakta rotiraju, ”njihovo gomilanje se ne može se smatrati stalnom prisutnošću”.

Kao odgovor na razmještanje NATO snaga u Poljskoj, ruska Državna Duma je priopćila kako razmatra mogućnost veće raspoređivanje operativnih i taktičkih sustava ”Iskander” u Kalinjingradu.

Iskander
FOTO: Iskander

Zbog raspoređivanja u Poljskoj američke oklopne divizije i dodatnih NATO snaga Rusija može rasporediti dodatne postrojbe na zapadu zemlje.

“Naravno da na ovo nećemo gledati prekriženih ruku i sigurno ćemo poduzeti odgovarajuće korake”, rekao je čelnik Odbora za obranu Državne Dume Vladimir Šamanov, te dodao ”kako odgovor na američke akcije u Poljskoj može biti povećanje broja taktičkih raketnih sustava ”Iskander” u Kalinjingradu”.

U svjetlu navedenog se otvara pitanje je li rotirajuća NATO skupina u brojnom smislu ”beznačajna”, kako tvrde u Pentagonu i znače li smjene kontingenata da se ove postrojbe ne mogu smatrati ”stalnom prisutnošću” i da se zbog toga ne krši ugovor iz 1997.

Tom logikom NATO ”nije trajno prisutan” ni u Afganistanu, jer se i tamo rotiraju okupacijske snage.

No, više od ovih nelogičnih opravdanja je važno podsjetiti da se prema Ustavu Hrvatske vojska izvan granica zemlje ne može slati bez odobrenja Hrvatskog sabora. To je učinjeno u lipnju ove godine, kada je Hrvatski sabor odobrio je slanje pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u sklopu aktivnosti ojačane isturene prisutnosti NATO pakta u Poljskoj i Litvi, te u operacije Europske unije “EUNAVFOR MED SOPHIA” i koalicijskih snaga “Inherent resolve”.

Odluke o slanju pripadnika Oružanih snaga je Hrvatski sabor je donio s većinom glasova. Od potrebnih 76 za slanje u Poljsku je glasalo 96 zastupnika, za Litvu 95, te 117 za misiju EU i 103 zastupnika je podržalo sudjelovanje Hrvatske u operaciji “Inherent resolve”.

hrvatska vojskaNaoružanjeNATOsabor republike hrvatskeVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
137 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
6 godine prije

Ništa se ne mijenja, jurišaju hazari preko svojih robova na Rusiju ima jedan milenij od kad su popušili od rusa.

Sovinjak
6 godine prije

Neka se svaki od ovih plaćenika prisjeti Staljingrada. I da, s druge strane ga ne čekaju slabo naoružani starci i babe…

Sarka
6 godine prije

Kada se, na ovom portalu, procita o stanju u Siriji, postavlja se pitanje: Ako velika vecina bradonja nije pobijena u svim ovim napadima sirijske i ruske vojske, gdje je onda? Svi se nisu mogli vratiti “kucama” neopazeno, tako da je ta opcija iskljucena. Dakle, gdje je hiljade boraca ISIL-a? Onda citamo da situacja u Donbasu postaje sve napetija… Vec odavno snage NAO-a “rotiraju” oko Rusije i dovlace novo naoruzanje. Bucko izaziva vec neko vrijeme, a sto cini da NATO ima alibi da se nadje i “s¨druge strane”..iza ledja, ako cemo tako nazvati podrucje Tihog okena. Vec odavno su u Afganistanu… I u Norveskoj… Aljaska je jos davno kupljena za saku perli… Evo je i 90 Hrvata otislo gore… jos ako ode i jedno 10-15 crnogoraca Rusi ce najebat ko zuti. Pripreme, ovaj put, idu puno bolje nego za Hicinog vakta… Samo me jos interesuje hoce li ostati iko da ugasi… Čitaj više »

igi
6 godine prije

..kao da gledam deja vu…da nije atoma već bi se ova gomila razbojnika zakotrljala prema Moskvi.Bilo bi zaista poželjno da amerika istupi iz sporazuma s iranom jer bi težište krize još više bilo preusmjereno prema bliskom istoku a ne bi bilo ni suludo da rusija odustane od nekog mirovnog posredovanja između USA i irana i sj. koreje već naprotiv da ihšto više narajca da se pohvataju za gušu jer će to dati vremena moskvi da se pozabavi ukrajinom i da napuni zatvore u sibiru besplatnom radnom snagom.

Dražen
6 godine prije

Kakva banana država takva i banana vanjska politika.
Američka pudlica

Jozo
6 godine prije

Vidi srpskih plaćenika šta su se okomili na Domovinu! Crknite bradate spodobe.

mars
6 godine prije

“Rusi izvode mnogo vježbi uz granicu. Iz naše perspektive, mogli bi smo to smatrati izvanrednim provokativnim ponašanjem”. Stvarno su ti Rusi užasni, izvode vojne vježbe na svojoj zemlji, to je agresija – ma šta agresija, to je genocid! I kada čovjek ovako nešto pročita, ne može a da se ne složi s tim Workom isto kao i sa jednim vojnikom Hitlerovog Wermahta koji za vrijeme bitke kod Kurska piše pismo kući u kojem konstatuje “kako su Rusi veoma nepošten narod jer ne biraju sredstva i načine da ih ubiju”. Zato možemo reći da su Rusi nepošteni, užasni, grozni i kakvi sve ne. kako onda tako i danas. Ali to me dovede to toga kako sam i ja nepošten, grozan, užasan i kakv sve ne, jer bih se naouružao do “zuba” onime čime mogu i svakodnevno bih vježbao da znam da neko hoće da mi provali u vlastitu kuću, ubije mene… Čitaj više »

Alerik
6 godine prije

Svi mi se, makar nesvjesno, na sam spomen države čiji smo državljani poistovjećujemo s onim što država u naše ime radi. Pa tako Hrvatska ‘šalje’ svoju vojsku po NATO nalogu što nema doista skoro nikakve veze s nama. Točno je da Republika Hrvatska kao pravna osoba koja ima svog direktora, svoj upravni i svoj nadzorni odbor (koji se slučajno zovu predsjednik Vlade, Vlada RH,Sabor RH) šalje svoje zaposlenike na privremeni rad u područje pod nadzorom neke druge pravne osobe. Po uvjetima koje su ugovorne strane (poslodavac i zaposlenici) potpisali,a u skladu s Ustavom i zakonima. Nitko zaposlenike nije tjerao pod prisilom na potpisivanje ugovora, niti na izbor posla od kojeg namjeravaju živjeti. Hoće li tamo ratovati, hoće li poginuti, nije naš problem. Poslodavac će u tom slučaju organizirati sprovod s posebim počastima, s plotunima i sa zastavom. Naš problem počinje s plaćanjem poreza, prireza, taksi, kazni što su sve izmišljotine… Čitaj više »

Nil1
6 godine prije

Gledam bas sinoc sliku plemena slavena na netu.. nekad bili jedno veliko pleme od iste matere.. sad da se ta ista mater probudi rekla bi da su joj rusi i ukrajinci najgori od sve djece ?

čokolino
6 godine prije

Topovsko meso maršira na ruske granice……..
I triba tako, ovi su Rusi stvarno prešli sve granice:
https://www.youtube.com/watch?v=WW4ARP7lgvs

Koji kreteni ljudi moji 🙂 🙂

Perun
6 godine prije

Ma daj, ovi amateri bi popušili od ekipe skupljene po birtijama. To su uglavnom likovi koji bi žicali kunu na ulici a ovako imaju posao. Konkretno znam jednog koji je iz klošarstva promjenio zanimanje i potpisao ugovor pa ga poslali u Afganistan. Poslodavac ih šalje ali sama riječ “vojne snage” zvuči smiješno u vezi ovih likova. Takvi ne bi bili u stanju niti parkiralište čuvati a kamoli da bi nekom predstavljali nekakvu ozbiljnu prijetnju.

čokolino
6 godine prije

Rusi su već odgovorili protivmjerama. Na svoje granice su poslali čak četiri lovačka društva pod punom opremom za lov sitne divljači.

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Zaslijepljen si Travise,bez uvrede.Zna se da HR clanstvom u Nato-u preuzima neke obaveze,ali zar ovo nije moglo izbjeci ili bar odgoditi?? Nije mi jasno Stadt su vam u HR rusi lose uradili jer mrznja nekih öd vas granici sa ludilom.Nije vise ni politika u pitanju nego nesto puno gore.Izginut cete ne daj Boze bez veze.Nista niste naucili uostalom kao i svi mi ostali.

mars
6 godine prije

@ Travis – u konkretnom članku je riječ o Rusiji i Rusima. A da Ruse zamijenimo Kinezima, Filipincima, Japancima, Argentincima ili bilo kim drugim i da je Work to uputio njima, komentari bi bili isti, jer je to u stvari samo reakcija na svo zlo što SAD rade po cijelom svijetu. Rusi su samo najeksponiraniji u suprotstavljanju tom zlu jer imaju moći, snage i sredstava za to, pa ti to vidiš kao nešto “prorusko”. Ako npr. Trinidad i Tobago ikada budu ono što je Rusija i suprotsave se tom zlu, ovaj portal bi bio “ptotrinidadotobagistički”. Ako ikada uspiješ to shvatiti, onda ćeš shvatiti i provenijenciju ovog portala.

fbslo
6 godine prije

Evo ustaša, kako gine za židovske lobije.
Pavelić bi se ubio od srama…

Ministar za propagandu Ruske Federacije
6 godine prije

Uh.

-x-
6 godine prije

Ovo je katastrofa

Imam
6 godine prije

Povijest se ponavlja, samo ovaj put nema komunista da zeznu stvar.

fisherman
6 godine prije

Pa normalno kad su svi ljubomorni na nas Hrvate ..imamo najjaču vojsku na Balkanu i šire pa da mi pošaljemo naših 500000 iskusnih branitelja na Ruse došli bi do Moskve za 1 dan a Travise jesi ti među njima iz one najjače Minhenske bojne??
ja kao hrvat se sramim hrvatske što je postala …

alterego
6 godine prije

ratnici za pare.
imaju i dnevnice.
i ja bih za dobre pare.
pa kud puklo da puklo.

davor
6 godine prije

Teško je nama u Hrvatskoj razbijati povijesne mitove između obrambenih snaga i plačenićkih snaga jer se vrlo brzo stvore plitke ideološke pobude. Činjenica je sa su često obrambene snage prije ili po završetku kakve obrambene zadaće vrlo lako završavale na nekim frontovima koji nemaju veze s Hrvatima ni Hrvatskom naravno zbog čega nego zbog novca i angažmana. Tog “ljudskog faktora” nije bila pošteđena nijedna domaća postrojba neovisno o ideologiji i opredijeljenju. Partizani su ratovali u Španjolskom građanskom ratu, na ruskom frontu, ban Jelačić je ratovao u Poljskoj također gdje ovi danas šalju kontingent, ustaše su pohodile njemačke frontove, danas dragovoljci idu “obučavati” Ukrajince, prodajemo vlastito oružje džihadistima i švercamo američko diplomatskim kanalima, da ne nabrajam sad sve vojske i milicije sa domaćih terena. Nažalost vlast u Hrvatskoj (koja god želite u zadnjih 200 godina ili 500) ne uči na povijesnim greškama i redovito sudjeluje u plačenićkim ratovima, preprodaji oružja itd.… Čitaj više »

dalmata
6 godine prije

Opet u svojoj viteskoj slavodobitnoj istoriji Rvati,opet seru na istok a govna ih davu sa zapada,I opet su isli na onu rutu na koju idu ali se ne vracaju.Svak je sam izabra,kako se sije tako se zanje,Bilo i bit ce

Majk Majers
6 godine prije

Brvatska vojska (opet!!!) u sluzbi agresora! Zalosno

Georgij Žukov
6 godine prije

Istočni front: u Staljingradu u 08:14 prestao i poslednji njemački otpor.
– Ratni dnevnik Vrhovne komande Vermahta od 2. februara 1943.

Sretan put! 🙂

VladoGrozny
6 godine prije

Zoviii, samooo zovii, svi ceee sokolooovii, ‘za kog’ zivot datiii.
E jadna nam vasa majka ! Vazalska !

1.komentar
6 godine prije

Treba opravdati postojanje NATO pakta, a sa NATO paktom dolazi do raketiranje njenih clanica od 2% GDP.Ogromna moc je u pitanju, i to u rukama samo jedne clanice pakta.

wewewwe
6 godine prije

ma kakav rat, to su samo igrokazi da bi ameri prodali sluganskoj europi oruzje koje im ne treba.

Vlastimir
6 godine prije

Šta će gosp.Kolinda Kitarević da kaže Putinu kada bude otišla u Rusiji i kada je bude pitao:Šta će Hrvatska vojska na granici Rusije.

Narodni heroj Sava Kovačević
6 godine prije

ovi sa slike vojaci dušu dali za novu titovu armiju, tj, jna

Narodni heroj Sava Kovačević
6 godine prije

Koliko svaka nacija, u ovom slučaju SR Hrvatska, pada moralno i materijalno kad se učlani u klub hohštaplera-ubica zvani NATO PLAYBOY govori i nedavno otkriće međunarodnih istraživačkih novinara (BIRN) koji su opisali šta se radi na aerodromu na Krku — ilegali letovi NATO aviona za Siriju krcati oružjem…

stefano
6 godine prije

Koja ste vi mala djeca, većina komentatora gubi vrijeme objašnjavajući Jozi i Travisu činjenice koje i oni dobro znaju a znaju i da se vi palite na guranac . Situaciju je najbolje opisao kao i uvijek Alerik a vi demantirajte . Volio bi da Velika tartarija pročita naslov Zatišje pred oluju Donalda Trampa komentar od Branka kao odgovor njemu koga danas to sve rusija brani i zbog čega .

Kan
6 godine prije

Hrvati su tijekom povijesti naučili ratovati za strane interese…

Georgij Žukov
6 godine prije

Jedna je stvar kad nekih hrvat odluci zaraditi koji dolar kao placenik po svjetskim ratistima , no medjutim sasvim je drugo kada jedna drzava salje svoje oruzane formacije na granice druge drzave , ja bi takvu iracionalnu odluku nazvao pravim imenom , odnosno priprema agresije na rusiju i od te odluke nikako ne bih amnestirao hrvatski narod , jer upravo je on birao ili bira politicare i stranke koji donose odluke slicne ovoj a donosi ih u njihovo ime .

Jozo
6 godine prije

Ovaj site je živa smijurija ruske propagande. A još smješniji su ovi bolesnici koji podupiru rujane. Kad su vam tako dobri šta se jedva čekate dokopati EU i SAD, eno vam ruske pustopoljine pa s pravoslavnom braćom udrite po votki.

kladionicar
6 godine prije

@Piretis…ama da imas i sto Spomenica Domovinskog rata koje ti je potpisao i licno i javno urucio sam pokojni Tudjman, ne bi te opralo kod Joze i “sluzbi koje sve prate” kad mislis svojom glavom a ne Jozinom i njemu slicnih.

Georgij Žukov
6 godine prije

Najjeftiniji oblik ponosa jest nacionalni ponos .On otkriva pomanjkanje individualnih kvaliteta pojedinca, kojim bi se doticni poput ovog joze mogao ponositi.No medjutim lakse je pribjeci stadu (jeste da smrdi ali je toplije).Onaj tko posjeduje osobne vrline, najbolje ce prepoznati pogreske vlastite nacije .No medjutim svaki jadnik koji nista doli nacije ne posjeduje a na sto bi mogao biti ponosan ,koristi to zadnje sredstvo nacionalnost (posljednje utociste za uhljebe i hulje ), odnosno naciju kojoj kao eto svojom valjda zaslugom pripada 🙂
Kroz taj iracionalan i sasma poremecen pogled na svijet oko i u sebi ,on ili bolje receno ono se osjeca jacim i spreman je pokorno i zahvalno braniti rukama i nogama svaku drzavnu odnosno nacionalnu pogresku ili glupost .

Nena
6 godine prije

Koji smo mi jadnici

PH*PH
6 godine prije

Mudra narodna kaze lako je tudin kurcom mlatit
Stalno se ponavlja ista prica sa malim razlikama u odnosu na duzu povjest. Topvskog mesa ne fali uz logistiicku podrsku medija , obrazovanja i zivota na dug. Obojanog papira i printera ima ko nikad tako da zabava moze pocet kad god piramidasi odluce preko svojih slabo placenih robota.

ivo
6 godine prije

mogli bi vi svi skupa ijozo otici do rijeke ubrodogradiliste i pitati ima li koja open pozition za mene jeli vi imate maticnu drzavu ane svaki dan usra ili rusofil jadno

Balad
6 godine prije

Da Hrvati imaju muda koliko im fale, prvo bi svršili sa svojim domaćim fašistima, pa se ni ne bi postavljalo pitanje postavljanje ma kojih HV snaga bilo gdje, mimo odluke UN.

Samo, ogromni dio tog naroda ima jajca provocirati i prijetiti, do neke staljingradske ili ndhaške sudbine. Potom su manji od makova zrna, a leleču da se do kraja svemira čuje. 🙂 🙂 🙂

trumpislav
6 godine prije

zabilježen veliki zbijeg rusa koji su bacili oružje i bježe daleko na sjever i istok u strrahu od hrvata 🙂

stipa
6 godine prije

BRAVO ekipa… Svaki dan kapa 70 Eura na račun, penzija bu veća za 500 kuna, ako bu Vam je imao to isplaćivati… Ali za eskadrilu se nema, za juhu i salatu se nema u proračunu MORH-a… Bravo HV generali… Bivši VSS za ONO i DSZ

alan ford
6 godine prije

Hrvati , kao i Poljaci, Litvanci, Latvijci, Estonci, Rumunji, Bugari i ostali, ginuti će lijepo za Sorosa i ostale cio-lihvarske guzice. Tako se cio-lihvari protiv Rusije hrabro bore do posljednjeg Hrvata, Poljaka, Litvanca, Bugarina…i Ukrajinca, naravno. Ukrajinci su već žrtvovani kao korsini idioti cio-lihvara. Država im je već opljačkana, a cio-lihvari su odmah nakon puča 2014. odvezli ukrajinsko zlato u prostorije FED-a u New Yorku, tamo gdje se nalazi i njemačko zlato, još od 1945.

Karantanac
6 godine prije

Istorija se očigledno ponavlja.U WWII ustaše su masovno ratovale na istočnom frontu pod komandom trećeg rajha. Znamo kako su se te jedinice provele kod Staljingrada i na ostalim boištima istočnog fronta.Nadam se da će se i u tom pogledu istorija ponoviti.

Iknar
6 godine prije

sto reci dovoljno je”mi imamo Hrvatsku” samostalnu i slobodnu NARAVNO

neka ameri traze to od HRvatskih trojanskih konja ja cu rasturiti ameriku ekonomski za pocetak,one oluje koje su imali ej samo djecja igra sto ja MOGU

Iknar
6 godine prije

mislim da cu uskoro testirati potrese u Americi a en samo oluje,ako moze NETKO koga neznam tko je na HAITI prije mogu i ja gdje HOCU

upozorio sam amere da se ne igraju sa HRvatskim covjekom,NISU SLUSALI,vrijeme kazne ce doci
IKNAR

alan ford
6 godine prije

Pojedinim srpskim diskutantima ovdje, da kažem razočaravajuću stvar, koji onu možda još nisu skužili, da je vaš Aca Vučić, isto takav slugan Brisela i Washingtona, kao i naši Plenki i Kolinda.. Samo što Srbija još nije članica EU i NATO-a, pa ne mora slati svoje vojnike, ali slati će. Srbija je već nekoliko puta pravila zajedničke manevre sa trupama NATO-a.. Vučić je blefer i igrač Washingtona kao i blefer Cipras i Grčkoj, Zato je za premjerku stavio pro-američku i anti-rusku lezbaču. Cilj Vučića je da dobije nekakvu novu Jugoslaviju, nekakvu novu balkansku zajednicu, a to mu samo može dati Zapad, (za istu stvar se zalažu sve Soroseve organizacije u regiji), zato će Aca učiniti sve što od njega zahtjevaju Brisel i Washington. Inače, da spomenem da je, ono kad je korporativni Jutarnji prije 3 godine, širio propagandnu priču o šacici hrvatskih plaćenika u ukrajinskoj vojsci, da je bilo i srpskih… Čitaj više »

Ive
6 godine prije

To je “odobrio” Hrvatski narod ili sluge agresora Plenky & co, da se hrvatska krv proljeva za interese amerikenjaca. Zaboravljate da je svaki vojnik pod oružijem izvan svoije domovine AGRESOR.

ANTIFASHISTA
1 godina prije

Vracaju se u crnim vrecama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI