HT u Hrvatskoj pušta u komercijalni rad 5G mrežu i ne plaća ništa. Tko profitira?

Deutsche Telekom - 5G - Hrvatska

Pariz, Beč, Rim, Bruxelles imaju 900 puta niže granice elektromagnetskog zračenja 5G od Hrvatske. Hrvatska je Eldorado za strane operatore. Zašto vlast omogućava profit na zdravlju građana? Tko dobiva?

Deutsche Telekom  (DT) je za 5G frekvencije u Njemačkoj do sada platio 2,17 milijardi EUR-a, HT u Hrvatskoj pušta u komercijalni rad 5G mrežu i ne plaća ništa!

(Deutsche Telekom njemački je pružatelj telefonskih i telekomunikacijskih usluga sa sjedištem u Bonnu, dio međunarodne mreže T-Mobile, s više od 215.000 zaposlenih, jedno je od najvećih njemačkih poduzeća. Posluje u 50 država svijeta.)

Prije nepunih mjesec dana HT je pompozno objavio kako je, prvi u Hrvatskoj, pustio u komercijalni rad 5G mrežu.

https://www.t.ht.hr/press-centar/objave-za-medije/5338/Hrvatski-Telekom-prvi-u-Hrvatskoj-zapoceo-s-komercijalnim-radom-5G-mreze.html

https://www.telekom.com/en/media/media-information/archive/telekom-buys-5g-frequencies-at-auction-574736

Operateri  trebaju ponovno kupiti licence za frekvencije koje već koriste za ranije tehnologije, a koje žele koristiti i za 5G (“The 2 GHz frequencies come from the former UMTS licenses which network operators must repurchase at auction”)

Analitičari procjenjuju kako će operateri za 5G licence ukupno u Njemačkoj uplatiti u proračun između 4 – 5 milijardi  eura.

Objava HT-a o puštanju 5G mreže u komercijalni rad i objava  Deutsche Telekoma  o sumi koju je kompanija   platila za 5G frekvencije u Njemačkoj, otvorili su  pitanje  koliko je od HT- ovog “uvođenja”  5G mreže profitirao hrvatski proračun.  Odgovor je – NIŠTA.

Na stranicama HAKOM-a stoji objava kako se u Hrvatskoj provode samo testiranja 5G mreže i to samo na određenim lokacijama za koje je HAKOM izdao privremenu dozvolu temeljem koje nije dopušteno komercijalno pružanje usluga.

https://www.hakom.hr/default.aspx?id=10346

Navodi se kako se aukcija za dodjelu 5G frekvencija planira krajem prvog tromjesečja  slijedeće godine.

U objavi HT-a stoji i kako se za sadašnju realizaciju 5G mreže koristi  tehnologija dinamičnog dijeljenja spektra, DSS, koja omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G.

To znaći da će HT prodavati 5G usluge koristeći postojeću 4G frekvenciju od 2,1 GHz!

Deutsche Telekom  u Njemačkoj  također namjerava za 5G koristiti ranije dodijeljenu frekvenciju od 2 GHz, ali je treba na aukciji ponovno kupiti.

U Hrvatskoj to ne treba. Kako? I zašto? Tko je o tome odlučio?

Operateri mogu besplatno i bez ikakvih uvjeta  koristiti  našu državu  kao “ laboratorij”, a  nas  kao  “zamorce” za 5G mrežu.

Pitanje je što s time dobivaju hrvatski građani? Dobit će možda malo bržu vezu za mobilni internet (procjene su najviše 20 %, a upitno je kako i gdje). Tu će “veliku i bitnu”  prednost ovog  “uvođenja 5G” moći konzumirati samo ako nabave najnovije mobitele koji podržavaju 5G mrežu. To su primjerice, iPhone 12 ili Samsung Galaxy 20, čije se cijene  kreću oko  8.000 – 9.000 Kn (“prava sitnica” u odnosu na prosječnu hrvatsku plaću).

Sigurno je samo jedno – građani Hrvatske besplatno će dobiti puno veće kumulativno zračenje jer će trebati puno novih baznih stanica kako bi se postepeno poboljšavale performanse mreže te osigurale stvarne prednosti 5G – znatno veće brzine, znatno manje kašnjenje signala i mogućnost istovremenog spajanja ogromnog broja bežičnih uređaja. Profitirat će, bez sumnje i proizvodači novih mobitela, tvrtke koje zbrinjavaju elektronički otpad jer će trebati zamjena velikog broja još ispravnih uređaja koji ne podržavaju 5G.

Profitirat će i farmaceutske tvrtke koje će prodati sve više i više lijekova za liječenje nesanice, glavobolja i tumorskih oboljenja.

Operateri i njihovi lobisti načelno govore o ogromnoj važnosti 5G mreža za hrvatsko gospodarstvo, ali kod toga ne daju nikave analize ni ekonomske pokazatelje.

Na isti je način prije nekih 8 godina promovirana i 4G tehnologija. Hrvatska ju je, uz iste načelne argumente, uvela među prvima u Europi. Bili smo tada “pilot projekt” za druge europske zemlje. Danas možemo točno valorizirati koju je korist od toga imalo hrvatsko gospodarstvo.

Prema relevantnim EU pokazateljima, na začelju smo kao siromašna i neuspješna članica, ali smo pri vrhu po korupciji kao i oboljevanju od tumora.

Bilo bi razumno prije naprasnog uvođenja 5G, predstaviti hrvatskim građanima (koji će na kraju sve to platiti), detaljnu analizu svih pozitivnih i negativnih učinaka.

Važno je utvrditi koji će se gospodarski sektori razvijati, kolika će biti ekonomska korist, a koliki troškovi štetnih posljedica za zdravlje i okoliš?

A bilo bi i razumno zatražiti od hrvatske Vlade objašnjenje zašto Deutsche Telekom  mora u svojoj matičnoj zemlji potrošiti milijarde eura za 5G frekvencije, a u Hrvatskoj može pustiti u komercijalni rad 5G mrežu bez plaćanja naknade za 5G frekvencije.

HT bi trebao hrvatskim građanima objasniti zašto ih obmanjuje tvrdnjom da je u komercijalni rad pustio 5G mrežu, ako su implementirali samo SW nadogradnju kojom su, na postojećem 4G frekvencijskom spekrtu omogućili poboljšanje nekih usluga. Operateri koji su korektni prema svojim korisnicima  takva rješenja nazivaju 4G+.

Da li je razlog isključivo  marketinške prirode ili se radi o sračunatoj manipulaciji, kako bi, suočeni s protivljenjem građana postavljanju sve većeg broja baznih stanica i propitivanjem zdravstvenih učinaka 5G tehnologije,  jednostavno kazali – 5G mreža već dulje vrijeme radi…

Evo jedan zanimljiv članak kako u praksi funkcionira ta HT-ova 5G mreža: https://mob.hr/ht-o-svojoj-5g-mrezi-radit-ce-vam-jedino-ako-ste-mobitel-kupili-kod-nas/

Objave i veselje oko pokretanja 5G u Zagrebu i još 5 gradova zabrinjava obzirom da treba javno odgovoriti na više ključnih pitanja na koja javnost ima pravo na odgovor. Isto tako građane treba pitati oko svega, jer svaki drugi postupak je nezakonit.

A ta pitanja su sljedeća:

  1. Da li je HAKOM objavio aukciju za dodjelu 5G frekvencija za komercijalno korištenje i kojim operaterima je dodijeljena?
  2. Ako jest, zašto taj podatak nije javno objavljen, kao ni cijena koju su operateri platili za licence? (Usputna informacija – https://manager.ba/vijesti/prvi-dan-aukcije-za-5g-mre%C5%BEu-u-njema%C4%8Dkoj-korporacije-nude-332-milijuna-eura  – u Njemačkoj se očekuje ukupna uplata u državni proračun za 5G licence  3-5 milijardi eura).  Tamo Deutsche Telekom  ne može krenuti u komercijalni rad bez da to “masno plati” svojoj matičnoj državi.
  3. Ako HAKOM  nije proveo aukciju za frekvencije i nije dodijelio 5G licence ( 3,6 GHz i 26 GHz) kako će reagirati na objavljene informacije, odnosno na komercijalni rad 5G mreža bez dodjele licenci?

O čemu se točno radi? Moguće su samo dvije varijante:

  • ili su ušli u komercijalni rad, a da nisu dobili licence
  • ili se samo hvale kako su pustili 5G, a koriste 4G frekvencije (oko 2,2  GHz), a ako
  • je tako po čemu im je to onda 5G?  Tada je sve laž!

Imam i pitanja  za operatere: 

  • Koliko su im poboljšane performanse mreže u odnosu  na 4G?
  • Koje maksimalne brzine postižu?
  • Kako su riješili problem korisničke opreme?
  • Koji se široko dostupni korisnički  terminali mogu koristiti u njihovoj mreži?

Iz samog članka oko “puštanja” 5G u rad slijedi: “…da je u komercijalni rad puštena na već postojećoj infrastrukturi, a da je na novim frekvencijama za koje je tražena koncesija,  pušteno samo u probni rad…”, citirano iz članka.

Zanimljivo je navesti  i ovo iz članka:

„5G mreža koju trenutačno implementiramo počiva na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava trenutnu upotrebu postojećih frekvencija za 5G. Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra omogućava brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama. To znači kako njena pokrivenost za komerecijalni rad može biti jednaka pokrivenosti prethodne mreže.“

U tekstu su također naveli i ovo: „…kako treba imati kompatibilan uređaj“,  zato je lukavo što su krenuli s nadogradnjom  jer to većina mobitela koji se koriste vjerojatno može podržati, dok za potpuno korištenje trebaju drugi mobiteli kojih je još uvijek jako malo. Pitam se na čemu bi testirali?  A ovako su si omogućili platformu za testiranje.

U istom članku dodaju :

„…da su u Osijeku, koji je odabran kao prvi 5G grad u Hrvatskoj, na frekvenciji isključivo namijenjenoj 5G-u u pojasu 3,5 GHz testirali gigabitnu mrežu i konkretne korisničke slučajeve, pri čemu korisnici imaju mogućnost zamjene nekvalitetnih parica fiksnim pristupom preko mobilne 5G tehnologije.“

U svakom slučaju, sve ovo učinjeno opet prolazi „ispod radara“, a hrvatski građani nemaju pojma o ovako važnim promjenama koje se već događaju, a o kojima ih se mora pitati.

Sve drugo je samo bezakonje i evidentna povezanost političkog establišmenta  – od vrha izvršne vlasti  do najmanjih lokalnih uprava  i teleoperatera – jer da nije tako  ne bi nicali grozdovi novih stanica od sela kraj Vinkovaca na staračkom domu Hodak, do Zagreba po svim zgradama bez imalo brige što je 50 ili 100 m od njih škola ili dom za starije.

Kako poznato!

U proteklih  osam mjeseci uporno pišem  o svemu oko 5G mreže kako bih upoznala i osvijestila građane ali i propitivala odgovornost vlasti, od one na državnom nivou do gradskih vlasti širom države.  Nitko se na isto ne osvrće, zakoni i međunarodne konvencije se ne poštuju, operateri rade po svome bez imalo straha.

 Sasvim je razumno zatražiti od hrvatske Vlade objašnjenje zašto DT mora u svojoj matičnoj zemlji potrošiti milijarde eura za 5G frekvencije, a u Hrvatskoj može pustiti u komercijalni rad 5G mrežu bez plaćanja naknade za 5G frekvencije.

U objavi HT stoji: “Puštanjem 5G mreže u komercijalni rad, Hrvatski Telekom stavlja Hrvatsku uz bok razvijenim europskim i svjetskim tržištima.” Građani RH mogu sami procijeniti istinitost te tvrdnje, posebno s obzirom na činjenicu da je DT je svojoj matičnoj zemlji platio za sada 5G licence više od dvije milijarde €.

Hrvatska Vlada je prepolovila naknade operaterima za plaćanje postojećih frekvencija i time im iz državnog proračuna u ovoj godini “poklonila” 100 milijuna kuna. https://www.novilist.hr/ostalo/sci-tech/tehnologija/vlada-prepolovila-naknade-teleoperaterima-koju-ulazu-u-5g-mreze-poznato-i-kad-ce-biti-dodjela-frekvencija/

HT je u prvom polugodištu 2020. ostvario maržu od 38 %.

https://lider.media/poslovna-scena/hrvatska/ht-u-prvom-polugodistu-s-313-milijuna-kuna-neto-dobiti-132539

Vlada RH trebala bi objasniti svojim građanima zašto je, u situaciji kad nedostaje sredstava za lijekove i medicinsku opremu, izuzetno profitabilnom HT-u velikodušno prepolovila naknade za dodijeljene frekvencije i dopustila komercijalno puštanje 5G mreže bez plaćanja ikakve naknade.

Hrvatska je 2012. godine uvela među prvima u Europi 4G, uz iste “bajke” o gospodarskom razvoju, koje sada slušamo za 5G. Bili smo tada “pilot projekt” za druge europske zemlje.

Danas možemo točno valorizirati koju je korist od toga imalo hrvatsko gospodarstvo. Činjenica je da smo, prema Izvješću EK o indeksu digitalnog razvoja i gospodarstva (DESI), godinama pri dnu u EU, posebno u segmentu “Povezivost” (koji se odnosi na infrastrukturu).

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/digital-economy-and-society-index-desi-2020

Ali je zato po indeksu percepcije korupcije Hrvatska uporno pri vrhu, kao i po profitabilnosti telekom sektora, koji se odlijeva njihovim stranim vlasnicima.

No ima ona stara, “sila zakon mijenja”! Kad građanima bude svega dosta sigurno neće mirno čekati  “na smrt”!

Deutsche Telekomhrvatskakoncesija
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Viky
3 godine prije

5G u hrvatskoj nije niti urađeno da bi se profitiralo već da bi se eliminiralo.
5G je mikrovalna pečnica i tek će se vidjeti posljedice, kada se ljudi misle početi buniti?

Viky
3 godine prije

E jedan bitan detalj koji sam zaboravio napisati.
Zemlja koja je idejno izumila 5G je Izrael, a znate li koja je prva zemlja koja je zakonom zabranila 5G na svom teritoriju?
Da točaon odgovor. Izrael.
I to nikome nije upalo u oko.
Baš čudno.

llll
3 godine prije

A zato ima kod nas tako puno korone, 5G….. u tišini.

Grampian
3 godine prije

To svi znamo. Dobili su na gotovo. A, 4G? Zivim nedaleko od grada (6 km). Puni 4G signal gotovo da i nemam. Stalno mi se prebaci na 3G, pa nekad i na 2G (EDGE).

Uno
3 godine prije

T-Com je jači od države. Kad je Hrvatska odlučila sama raditi optičku mrežu da pokrije veći dio države, došla je teta Angela i rekla ne može to mimo T-Coma. I ne bi ništa od toga. Mogu raditi šta im volja, pa i 5G bez naknade…

piždro
3 godine prije

Đuro sad je glupost u MODI pa pitanje nije umjestu

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Zorule
3 godine prije

U podnaslovu spominjete da je kod nas dozvoljeno do 900 puta vece EM zracenje nego sto je to u nekim zemljama zapada, a u tekstu ni rijeci o tome, nema linka, nicega.

Mikojan
3 godine prije

prije 20 godina klasična predizborna mantra je bila, kada dobijemo vlast objaviti ćemo ugovor o prodaji HT švabama ! Nikad, nitko, dakle svi su ugrađeni u cijenu.
Drugo, ako bi trenutno država nešto kaznila HT-DT tko bi u konačnici to platio, krajnji korisnik kroz povečanje cijena usluga. Nebude HT ostao zakinut za jedan Euro.

Terminator
3 godine prije

čekam uvođenje 5G u cijeloj zemlji, obavezno cijepljenje, vozila bez vozača, robote,….to će biti tehnološka uživancija.Većina ljudi je nepotrebna jer nemaju stvaralačku žicu.

Svemirac
3 godine prije

Ukinuti granice, zabraniti religije kao i izražavanje nacionalnosti,jedna država-jedna vlada, jedna vojska,sve ljude procijepiti, čipirati, za sve poslove gdje nije potrebno stvaralaštvo uključiti robote, ispodprosječnima i prosječnima nije mjesto u takovom suvremenom svijetu…..Da bi postigli veliki skok civilizacije “slabi” nam nisu potrebni.Cilj mora biti svemir i naseljavanje istoga.

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Zazvoni telefon u Dvorima.
Pozivni broj +49…
Ženski glas kaže: ”Guten tag…”

samo
3 godine prije

tako izgleda tekst kada dipl pravnica zna sve o elektromagnetskom zračenju
proguglajte malo pa kao dodatak pročitajte njen vapaj protiv tajnog čipiranja koje nam rade….

Slonica
3 godine prije

Miro Bulj o tome mlati već godinu u Saboru,al nitko ne doživljava.
Hrvatska je jedina drzava u Eu gdje nije potrebno ishoditi građevinsku dozvolu za postavljanje baznih stanica.
Jedina…gdje se stavljaju kod škola,vrtića,-očito da nitko nema snage i volje oduprijet se teleoperaterima ,i makar malo preslikati zakone drugih država.
Tuga i jad.

Max
3 godine prije

Profitira Telekom a i oni koji su im to omogućili. Mi smo krivi jer šutimo.

Piretis
3 godine prije

Djelomične se slažem s tim što kažeš. Ipak puno puta smo tehničke novotarije primali bez zadrške, naivno, pa smo cijenu platili naknadno.
Primjer, rendgenski aparat se u početku koristio u prodavaona cipela jer je ljudima bilo jako zgodno vidjeti kako im noga stoji u cipeli. I baš zato da se ne opečemo trebamo neovisne studije.

Stara kuka
3 godine prije

“…da je u komercijalni rad puštena na već postojećoj infrastrukturi, a da je na novim frekvencijama za koje je tražena koncesija, pušteno samo u probni rad…” Prije svega, treba reći da su te tri vrste 5G mreža. Najbolje situaciju opisuje američki primjer, odnosno, ono što koriste tamošnji najveći operateri. Riječ je o njih četiri, AT&T, Verizonu, T-Mobileu i Sprintu, no nijedan od njih nije kompatibilan kroz infrastrukturu sa sve tri vrste 5G mreža. Jer, strategija im je bila omogućiti 5G što je prije moguće pa su se oslanjali na ono što ima i to iskoristili kao temelje za dalje. Vrste 5G mreža su: – mmWave high-band 5G – brži je oko deset puta no LTE, ima ekstremno nisku latenciju, što znači da se poruke između dvije strane odašilju praktički u trenutku kad su poslane. Problem je što korisnik mora biti blizu odašiljača, svega 25 metara od njega, kako bi radile “punim plućima”.… Čitaj više »

Maslina-Želja
3 godine prije

Slučajno sve dolazi u isto vrijeme,
Cjepiva ,5 g…
Navodno kraj pandemije…
Samo naivan i priglup čovjek ne vidi i ne kuži ovu situaciju.
Od samog početka smrdi …
Samo me zanima kad će se ljudi probudit.
Oni su plan napravili i idu do kraja..
Samo ih neko čudo može zaustaviti.
Dragi Bog ,jer također uma svoj plan

Igor
3 godine prije

S tehničkog aspekta, očajan članak

Rabotnik
3 godine prije

Odličan članak. Bravo!

ABCD
3 godine prije

Nisu oni nas kao državu priznali zato što nas vole…..ne samo Njemačka, već i Vatikan, Austrija i ostale veće zemlje…..dobro su se naplatitili i još uvijek izvlače, ovaj 5G je samo jedna kap u moru…….

Frodo
3 godine prije

Pa zar nije davno Milka Planinc rekla za Jugoslaviju da će biti slijepo crijevo Evrope
(I to upaljeno). To sto Jugoslavije više nema ne mijenja bit te izjave. Sve što se dogodilo što se događa i što ce se događati ma ovim prostorima samo je manifestacija te činjenice.

Mikojan
3 godine prije

Točno, i plačeno je HTom !

Pera
3 godine prije

Miješati kruške i jabuke, zašto bi netko morao uz već visoke poreze plaćati dodatno visoke poreze jer ima maržu 38%?
Pa npr. Na expreso kavi u kafiću je marža barem 300% i šta sad????
Dođe servise za perilicu i naplati glupi kvar 1000 kuna uz maržu od 500%, i šta sad???
Šta bi firma trebala imati minus ili maržu od 1%?
Koja je vaša marža, u najmanju ruku ista kao i HT ova i vas onda treba oderati???
A o utjecaju elektromagnetskog zračenja možemo razgovarati!

Pera
3 godine prije

Ljudi rak postoji desetljećima, sigurno ima utjecaja i mobilne mreže ali jeste li razmišljali kolika su elektromagnetsku zračenja Televizora, kompjutera za kojim sada sjedite, žarulja, žica u zidovima a da ne spominjem što jedete pa eto tumora. Sad su za sve krivi operateri jer bolje zarađuju, baš jalno!
Zašto smo onda prije 30 godina isto imali tumore???

ZAGREPCANKA
3 godine prije

Da li je optička mreža uvedena zbog bržeg interneta ili zbog instalacije 5G? Naime brzine na internetu se kreću 50 Mb/s do uz nadoplatu 100 Mb/s dok za mobitele se spominju brzine od 250 Mb/s čak i veće do 1000 Mb/s, ako se govori o profesionalnoj primjeni, onda se vjerojatno misli na korištenje računala, jer se konstrukcije i slično ne rade na mobitelu. Nejasno je zašto bi mobilna mreža trebala biti brza od fiksne ukoliko su opticki kablovi uvedeni zbog fiksne mreže, a brzine do razina od 30 Mb/s pa i više mogu se dobiti postojećim ADSL sustavom, pa nisu trebala dodatna ulaganja.

Postoji li mapa ili gdje se primjenjuje LTE Advanced, a gdje 5G mreža i sa kojim frekvencijama, jer telekom je na svojim objavama po medijima stavio sve pod isto.
Zašto?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI