Huawei pokrenuo pravni postupak protiv Švedske nakon isključenja 5G aukcije, usred porasta tehnološkog nacionalizma

huawei
13 komentara

Spor je nastao u vremenu kada je PTA trebao nastaviti s aukcijama 5G spektra 19. siječnja, nakon što je sudska zabrana blokirala prodaju u studenom prošle godine, nakon što je kineski telekomunikacijski div izrazio zabrinutost zbog isključenja.

Huawei je pokrenuo pravni postupak protiv odluke Švedske u vezi sa švedskom zabranom 5G aukcije kineskom telekomunikacijskom divu u toj zemlji, izvijestio je Reuters u četvrtak.

Tužba želi osporiti odluku švedske Uprave za poštu i telekomunikacije (PTS), kojom je ona u listopadu željela staviti ograničenja na sve tele-operatere koji koriste Huaweijevu opremu. Prema Reutersu, tužba je podnesena švedskom Vrhovnom upravnom sudu početkom tjedna.

“Huawei je 05. siječnja podnio žalbu Vrhovnom upravnom sudu”, navodi se u priopćenju tvrtke.

Najveći svjetski dobavljač IT opreme dodao je da će ga uvjeti iz PTS-a isključiti sa švedskog tržišta nakon što Huaweiju nije pružio priliku na odgovor, dodaje se u izvješću.

Huawei je u listopadu odluku oštro kritizirao kao “jednostavno utemeljenu na neutemeljenoj pretpostavci” te kao “nepravednu i neprihvatljivu.”

No, švedski žalbeni sud odobrio je uvjete PTS-a, dopuštajući nastavak dražbe, ali također omogućio tvrtki sa sjedištem u Shenzhenu pokretanje daljnjih sudskih borbi, izvijestio je Reuters.

“Čini se da PTS nema spremnosti preispitati svoju odluku. Vjerujemo da je zaustavljanje aukcije od presudne važnosti, sve dok se ne uklone sve pravne prepreke, sudskom nagodbom ili izvan sudske nagodbe“, rekao je u četvrtak za Reuters Kenneth Fredriksen, izvršni potpredsjednik za Huaweijevu srednjoistočnu i nordijsku regiju.

Borje Ekholm, izvršni direktor švedskog telekoma Ericsson, nedavno je izrazio snažnu zabrinutost zbog isključenja izaukcije, rekavši da bi taj potez mogao podijeliti svjetsku telekomunikacijsku industriju, što bi dovelo do kamena spoticanja i ograničenjima u 5G mogućnostima.

“Vjerujemo da zemlje moraju kombinirati razmatranje nacionalne sigurnosti s otvorenošću za trgovinu”, rekao je tada Ekholm.

U zasebnoj je izjavi dodao da bi usporavanje uvođenja 5G moglo naštetiti europskom gospodarstvu, jer poduzeća ovise o tehnologiji za inovativna poslovanja.

Huawei je na meti odlazeće Trumpove administracije u američko-kineskim razmiricama, zbog kojih je kineski telekomunikacijski div u svibnju 2019. godine stavljen na američki, entitetski popis, sa ZTE-om i desecima tehnoloških tvrtki. Washington je kao opravdanje za stavljanje tih tvrtki na svoj popis navodio rizike po nacionalnu sigurnost SAD-a, koje te tvrtke predstavljaju zbog svog poslovanja. Huawei je također proglašen rizikom nacionalne sigurnosti u SAD-u, a Trumpova administracija kao razloge za to navodila je navodne veze koje Huawei ima s kineskom Komunističkom partijom i vojskom, bez pružanja dokaza.

HuaweiŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Smrt fašizmu
3 godine prije

I SIGNAL traži dopuštenje našem tf imeniku kao i fotografijama, tako da ne vidim po čemu je bolji od WA. Može mi netki pojasniti

Sirius
3 godine prije

Ako netko ima konja za utrke onda su to kinezi. Samo povuku huawei i prebace sedlo na xiaomi.

Miro
3 godine prije

Ko o cemu Kinezi o nacionalizmu lol. Bilo sta da kazete, preferirate Kineze, za nas je bolje da se okrenemo sami sebi i da umesto made in China bude sto vise proizvoda made in EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI