Indija ima dovoljno hidroksiklorokina, a Australija lijek koji u 48 sati ubija Covid-19

Covid-19
22 komentara

Mediji su izvijestili da je Indija krajem prošlog tjedna ukinula zabranu izvoza hidroksiklorokina, lijeka koji se koristi u suzbijanju Covida-19.

U međuvremenu je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio odmazdom ako New Delhi prvo Americi ne pošalje lijek protiv malarije, koji se koristi za liječenje COVID-19, prenosi turska agencija Anadolu.

Anurag Srivastava, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Indije izjavio je u utorak da su potvrđene dovoljne zalihe za potrebe Indije i da će izvozna ograničenja “uglavnom biti ukinuta“.

Bijela kuća se bori za hidroksiklorokin u liječenju Covida-19, iako se tvrdi da se nije pokazao potpuno efikasnim u borbi protiv te bolesti. Lijek je u Sjedinjenim Državama službeno odobren za liječenje malarije, reumatoidnog artritisa i lupusa, a stručnjaci upozoravaju da može izazvati probleme sa srčanim ritmom.

No, Trump je rekao da se pokazao učinkovitim u borbi protiv epidemije uzrokovane koronavirusom, koja je bacila na koljena zdravstveni sustav u New Yorku i još nekoliko žarišta u Americi.

Trump je rekao da je prošlog tjedna razgovarao s indijskim premijerom Narendrom Modijem o ukidanju zabrane, a u ponedjeljak je istakao da bi bio iznenađen ako indijska strana ne ispoštuje dogovor.

“Ako ne dozvoli izvoz, to bi bilo u redu, ali naravno moglo bi doći do odmazde“, poručio je Trump.

Nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio “odmazdu” ako New Delhi ne ukine zabranu njihova izvoza, Indija je rekla da će ključnim lijekovima koji se testiraju kao potencijalni lijekovi protiv Covida-19 opskrbiti “države teško pogođene” pandemijom.

“S obzirom na humanitarne aspekte pandemije, odlučeno je da će Indija odobriti paracetamol i hidroksiklorokin u primjerenoj količini za sve susjedne države koje ovise o našim kapacitetima. Osim toga opskrbit ćemo tim osnovnim lijekovima neke zemlje koje su posebno teško pogođene pandemijom”, rekao je glasnogovornik indijskoga ministarstva vanjskih poslova Anurag Srivastava.

Indija je ukinula ograničenja izvoza za 14 lijekova, uključujući vitamine i antibiotike, ali se nije složila s tim da neke zemlje, čak i ako je riječ o Sjedinjenim Državama, trebaju imati primat u opskrbi.

Ovo ponašanje je u skladu s praksama američke uprave u jeku krize, koja je tajno pregovarala kupnju njemačke biotehnološke kompanije CureVac,koja radi na lijeku protiv koronavirusa, kako bi moguće cjepivo osigurao “ekskluzivno za građane Sjedinjenih Država”.

Uz Indiju, Australija je također na pragu uspjeha da krene sa širokom upotrebom lijeka u suzbijanju epidemije u zemlji, koji se inače koristi u suzbijanju parazita u ljudskom organizmu.

Ova otkrića nisu ništa novo, jer su se mnogi lijekovi tijekom tretmana za jednu bolest pokazali učinkovitima u borbi protiv drugih.

Tako se za lijek protiv parazita Ivermectin pokazalo da u laboratorijskim uvjetima ubija Covid-19 za 48 sati. Ako se pokaže dobrim u borbi protiv koronavirusa, kako već postoji na tržištu, lako će se početi koristiti za suzbijanje pandemije.

Otkriće australskih znanstvenika moglo bi označiti prekretnicu u borbi protiv novog koronavirusa. Antiparazitski lijek, Ivermectin se pokazao učinkovit protiv Covida-19 u testovima koje je proveo Biomedicinski istraživački institut na Sveučilištu Monash u Melbourneu u suradnji s Institutom Doherty. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Antiviral Research.

Studija na Sveučilištu Monash pokazala je da samo jedna doza lijeka Ivermectin u staničnoj kulturi može zaustaviti rast virusa SARS-CoV-2.

“Otkrili smo da je samo jedna doza mogla ukloniti sav genetski materijal virusa za 48 sati i da je čak u prva 24 sata došlo do zaista značajnog smanjenja”, objasnila je dr. Kylie Wagstaff s Biomedicinskog instituta Sveučilišta Monash u Melbourneu.

Ovaj se lijek uspješno primjenjuje u liječenju različitih virusa, poput Denge, HIV-a, Zika i obične gripe, iako sada treba čekati na testiranje na ljudima, kako bi se potvrdila njegova učinkovitost u borbi protiv Covida-19.

Naravno, kao što je slučaj s Interferonom alfa 2B, puno je lakše kada je lijek već korišten u ambulantnom ili kliničkom liječenju drugih bolesti, jer to smanjuje vrijeme davanja dozvola za upotrebu u suzbijanju drugih bolesti.

U ovom konkretnom slučaju je sljedeći korak da znanstvenici odrede ispravnu dozu za ljude, kako bi bili sigurni da je razina korištena „in vitro“ sigurna za ljude. Ali to ne bi trebao biti problem za australske stručnjake u ovom području.

“U vremenima kada imamo globalnu pandemiju i ne postoji odobren lijek, ako bismo mogli koristiti spoj koji je već dostupan širom svijeta, time bi s brže pomoglo ljudima”, rekao je dr. Kylie Wagstaff.

“Budimo realni, trebat će neko vrijeme dok cjepivo bude široko dostupno”, dodao je australski doktor, sugerirajući da se u ovom trenutku treba usredotočiti na lijekove.

Prije nego što se Ivermectin bude mogao koristiti za borbu protiv koronavirusa, potrebno je financiranje kako bi se proveli pretklinički testovi i klinička ispitivanja, objašnjava australska televizijska kuća 7NEWS, a ovdje ulazimo u „zonu sumraka“ u kojoj razni lobiji određuju treba li financirati ovaj mali korak, toliko važan za sve koji su trenutno na intenzivnoj njezi, ili će se novac usmjeriti na cjepiva. Informacije o tome je li Biomedicinski institut sa Sveučilišta Monash u Melbourneu dobio potreban novac za sada nema.

No svijet sada mora strahovati i da će u slučaju brze faze istraživanja i dozvole za proizvodnju Ivermectina američka uprava Australiji, kao što je slučaj s Indijom, zaprijetiti sankcijama ako oni ne budu prvi na listi kupaca, što je, kako kaže njemački zastupnik  Andreas Geisel, „čin modernog piratstva“.

7NEWS / Tages Spiegel

Berlin zaustavio Trumpa da kupi njemačku tvrtku i „rad na cjepivu za COVID-19 samo za SAD

COVID-19Koronavirus
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
3 godine prije

Što nam je pokazala simultana ‘kriza’ s ovim virusom?
Štošta.
Ono najbitnije – srušila je postojeći svijet. SAD se pokazao tigar od papira. Najjača sila svijeta, tepali su joj do jučer. U stvarnosti se radi o jednoj deindustrijaliziranoj zemlji čije uzde drže pohlepnici koji su žrtvovali vlastitu proizvodnu snagu za financijsku korist.
Cijela filozofija te sile se svela na – imaj jaka oružja, jaku vojsku i jaki dolar pa ucjenjuj uokolo.
Korona kriza je razotkrila stvari – jak je onaj koji može proizvesti…bilo što, odnosno sve.
Srušen je američki svijet. Novi niče.
Gori? Bolji? Ne znamo.

Alen
3 godine prije

Za Ivermectin sam čuo kod veterinara , otrov čisti , čak ga ni za životinje ne preporučuje ..

Borac2
3 godine prije

HCQ ne ubija COVID 19 direktno,a kamoli u 48 sati. Svakakve amaterske gluposti su se pocele objavljivat na tom portalu…

Mrčikola
3 godine prije

Opaa….. Dali se ovo stvari stubokom mijenjaju? Nije provjereno, ali izgleda da korona traži cjepivo protiv Chuck Norrisa.

Duki
3 godine prije

Sada se vidi sva nemoć Amerike,prvo su htjeli kupiti lijek od Njemaca 🖕🖕,neće ići misli li Krampina da je Angelica zaboravila DIESEL-GATE ,? E nije !! Beiersdorf ima najveću tvornicu znate gdje ?? Vidi čuda u Indiji !💪💪💪
Moj Krampina iskijat-ćeš ti svaki € koji si naplatio 👌👌👌🖕🖕😁😁 Švabo je to !
A inače bi mu ja poslao onoliko koliko je on namijenio Siriji i Iranu = dakle 🖕🖕👈🤘🖕!

Max
3 godine prije

Doista prijetnje nasilje i piratstvo. Australci su ovo testirali na SARSU a prema onome što nama govore u medijms to nije isto što i covid 19.

Akumulator
3 godine prije

Naj se brkat sosed bo Melanija pomagala.

dulebg
3 godine prije

jer su se mnogi lijekovi tijekom tretmana za jednu bolest pokazali učinkovitima u borbi protiv drugih

Kad su ispitivali Vijagru na penzionerima, kao lek protiv suženja vena – ovi se žalili na naprestanu erekciju!..
– A jel?! – zgledali se kapitalisti. Tako da odonda niko ne mari za pacijente sa venama, ima bolje tržište.

Bongos
3 godine prije

Hoćete li sad u zatvor zbog lažnih vesti?
Nećete?
Tako sam i mislio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI