Indija je pokleknula i odustaje od iranske nafte – EU čini sve da očuva nuklearni sporazum

Indija odustaje od uvoza iranske nafte zbog pritiska Amerike
23 komentara

Indija, jedan od glavnih kupaca iranske nafte, obustavlja kupnju nafte iz Irana u studenom zbog američkih sankcija, izvijestio je Bloomberg.

Kompanija Indian Oil & Bharat Petroleum Corp. nije naručila niti jedan tanker s iranskom naftom za isporuke u studenom. Tvrtka Nayara Energy, nekada Essar Oil, u kojoj ruski Rosneft ima 49,13% udjela, a većinski paket drži konzorcij koji se sastoji od Trafigura, UCP i Essara, također ne namjerava kupovati iransku naftu.

Kompanije Mangalore Refinery i Petrochemicals Ltd. rekle su da nisu podnijeli zahtjeve za isporuke iranske nafte za studeni, ali da to mogu učiniti kasnije.

Indija je drugi najveći kupac iranskog nafte, uvozeći ove godine prosječno 577 000 barela dnevno, što je 27% iranskog izvoza nafte.

Južna Koreja, Japan i europske zemlje ranije su odbile kupovati iransku naftu, ali gubitak indijskog tržišta glavni problem za Iran.

Sjedinjene Države će uvesti pune sankcije na iranski izvoz nafte

od 5. studenog, što je dovelo do povećanja cijene Brenta na 80 dolara po barelu.

Trgovci Mercuria Energy Group i Trafigura predviđaju povećanje cijena na 100 dolara za barel sirove nafte tipa Brent.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je rekla da je vrhunac izvoza nafte iz Irana zabilježen u travnju i svibnju, kada je Islamska Republika dnevno izvozila 2,4 milijuna barela dnevno.

Južna Koreja i Francuska su prekinule otkup od lipnja, ali je općenito isporuka nafte u Europu u kolovozu porasla na 510 tisuća barela dnevno. Isporuke u Aziju su pale na 500 tisuća barela dnevno, od čega su Kina i Indija, ključni kupci iranske nafte, smanjili kupnju u kolovozu za 200 tisuća barela dnevno, a indijski kupci na 380 tisuća barela dnevno.

Prije dva dana je Europa poručila kako se nada da će Indija i Kina zadržati razinu uvoza, što bi za EU bilo opravdanje da i europski  kupci ne popuste pred pritiskom Washingtona.

Kako je New Delhi pokleknuo pred ucjenom svog saveznika, EU sada s Rusijom i Kinom pokušava stvoriti savez kako bi se suprotstavila američkim jednostranim i ilegalnim sankcijama protiv Irana.

EU, Iran, Kina i Rusija žele stvoriti sustav za zaobilaženje američkih sankcija

The Guardian prenosi kako su Europska unija, Iran, Kina i Rusija pripremili plan za zaobilaženje jednostranih američkih sankcija usmjerenih na gušenje iranskog gospodarstva i prisiljavanje Irana na ponovno pregovaranje o nuklearnom sporazumu potpisanom 2015. godine.

Europski diplomati se nadaju kako će predložena mjera SPV pomoći uvjeriti sve neskloniji Iran da ostane unutar sporazuma, jer se tako može nadati spašavanju gospodarstva.

Govoreći na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku, šefica vanjskih poslova EU Federica Mogherini je izjavila kako je SPV osmišljen kako bi olakšao plaćanje izvoznih proizvoda Irana,  uključujući i naftu, te uvoz, sve dok tvrtke legitimno posluju u Islamskoj Republici prema pravilima EU.

SPV ima za cilj osigurati pristup poslovanju s Iranom ne samo tvrtkama iz EU, već i drugima, dodala je Mogherini.

U svom obraćanju na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, iranski predsjednik Hassan Rohani je naglasio da je Teheran i dalje predan sporazumu i optužio je SAD za pritisak na druge zemlje da prekrše nuklearni sporazum.

“Suočavanje s multilateralizmom nije znak snage. Umjesto toga, to je simptom slabosti intelekta. Izdaje nesposobnost za razumijevanje složenog i međusobno povezanog svijeta”, rekao je Rohani.

Međutim, američki državni tajnik Mike Pompeo, koji vodi skupinu za vršenje pritiska na Iran, izjavio je kako je bio “uznemiren i doista duboko razočaran planom EU”.

“Ovo je jedna od najkontroverznijih zamislivih mjera za regionalni i globalni mir i sigurnost”, rekao je Pompeo.

Plan SPV, koji je trenutno na tankoj niti, sugerira da bi mogao postati sofisticirani sustav razmjene s kojim se mogu izbjeći američke sankcije. Na primjer, Iran bi mogao isporučivati sirovu naftu francuskoj tvrtki od koje bi dobio akumulirani kredit koji bi tada mogao biti korišten za plaćanje talijanskog proizvođača za robu isporučenu s druge strane. Dakle, bez ikakvih sredstava koja prolaze kroz iranske ruke ili bankarski sustav.

Uspostavio bi se multinacionalni europski državni financijski posrednik za rješavanje sporova s tvrtkama koje posluju u Iranu. Sve transakcije ne bi bile transparentne za SAD, a uključivale bi eure i funte umjesto dolara.

Prijedlog je dodatak zakonu o blokiranju američkih sankcija, kojeg je EU donijela u kolovozu. Teoretski bi ovime tvrtke EU bile imune od američkih sankcija, koje su nametnute kako bi Iran promijenio politiku.

U teoriji, tvrtke EU bi čak mogle tražiti odštetu od Washingtona zbog pokušaja nametanja izvanteritorijalnih sankcija koje krše statut. Do sada ovaj statut nije predočen na sudu.

Richard Nephew, bivši dužnosnik Baracka Obame i autor djela “Umjetnost sankcija”, izrazio je skepticizam, rekavši da prelaskom na SPV europske tvrtke, mnoge s američkim zaposlenicima ili američkim podružnicama, moraju i dalje računati na rizik da će ih SAD sankcionirati.

Također je predložio da se američke sankcije mogu primijeniti na trgovinu dobrima, kao i na gotovinu za financiranje trgovine. Predvidio je da će nekoliko tvrtki preuzeti taj rizik, prije svega neka mala i srednja poduzeća koja su jako ovisna o Iranu.

Jarrett Blanc, još jedan bivši Obamin stručnjak za Iran, rekao je kako je ovo “više simbolika kojom se želi pokazati zalaganje Europe, a ovisit će o tome hoće li Kina, Indija i Turska kupovati iransku naftu”.

“Uspostava platnog mehanizma otvara vrata dugoročnom degradiranju američkih sankcija”, rekao je Jarrett Blanc.

U svakom slučaju, Europa treba brzo rješenje, nakon nekoliko mjeseci borbi protiv američkog ekonomskog imperijalizma. Velika većina europskih tvrtki planira se povući iz Irana.

Kina je umanjila uvoz iranske nafte za 21%, ali nije jasno koliko će Kina zadržati taj trend.

Pretpostavlja se da će Rusija nastaviti trgovati s Iranom i izazivati SAD, jer je izlaskom iz nuklearnog sporazuma Washington prekršio međunarodni sporazum i pogazio rezolucije Ujedinjenih naroda, ne Rusija.

Erdogan je jutros rekao kako će Turska i dalje kupovati energente iz Irana u skladu s dugogodišnjim ugovorom o opskrbi, unatoč Trumpovim prijetnjama sankcijama.

Iran je rekao kako u ekstremnim okolnostima ima tri plana djelovanja. Može uložiti veto u skupini OPEC i utjecati na proizvodnju kartela, Islamska republika također može izaći iz nuklearnog sporazuma i nastaviti razvijati nuklearni program u vojne svrhe, ne samo u civilne, a na kraju iranska vojska može zatvoriti Hormuški tjesnac.

NaftaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

dakle zaključak je da barel ide na 150 dolara I da amerika počinje proizvoditi naftu iz škriljaca. e hoće li tako biti pred nama je

Spartak
5 godine prije

Mislim da je pogrešno reći da je Indija (država) odustala, itd. Odustale su privatne kompanije , privatni kapital koji je ulančen u svjetsko financijsko tržište i ne želi da mu usanska mafijaška vlada onemogući normalno poslovanje u svijetu (kreditne linije, transfer novca itd). A indijska vlada je čini se nemoća da im išta zapovijedi ili da ih obrani. To se zove kapitalističko “slobodno” tržište . Slobodno međutim samo za usanski reket, ali ne i za sve ostale.

Tupko Glupko
5 godine prije

Ono što bi Iran i Rusija trebali napraviti što prije jest kroz međunarodne vode Kaspijskog jezera (za koje su prije nekih mjesec dana napokon pet zemalja koje imaju pravo dogovorile podjelu i odredile granice) povući plinovod i naftovod po morskom dnu između Rusije i Irana.
Na taj način iranska nafta i plin bi ulazili u Rusiju i služili bi kao kompenzacija za rusku naftu i plin koja ide Kini.
Rusija bi bila samo posrednik, Iran bi de facto prodavao plin i naftu Kini. Naravno, ista priča može biti i sa EU.
Noćna mora za Amere.

čitalac
5 godine prije

Od indijaca nikad ništa. Niti će biti.
Jadan je onaj kome su oni saveznici.
U svim kombinacija oko suprostavljanja amerima samo Rusija i Kina (zajedno!) mogu završiti posao. Sve ostalo – šteta truda i vremena…

tuf
5 godine prije

Slijedeća pada EU, ameri imaju više načina kako je učinkovito pritisnuti i ucijeniti.

Alen
5 godine prije

Indija nije ekonomski suverena zemlja jer vecinu kapitala imaju stranci…Sta ocekivati od indije nego da plešu kako UK hoce i napadnu pakistan kad im se naredi…

mladen3x
5 godine prije

Hahahahah,Rusija krenula za ono što slijedi nakon Sirije jer se polako geopolitička karta prebacuje na Iran….zašto?…zato što Sirijska priča polako ide svom kraju i valja na vrijeme hvatati nove pozicije….Iranska priča tek počinje…uglavno da ne duljim s raspravom….Ili zatvoriti Hormuški zaljev od strane Irana što vodi na novu višegodišnju frontu ili jednostavno završiti sa ovim sankcijama i provuči naftovod u pravcu Rusije i prodavati naftu preko Rusije kao međunarodnog partnera i posrednika dalje u Kinu i Indiju….nemoraš ni vuči naftovod van zemlje več moraš udjel u postoječem prodati Rusima ili Kinezima pa neka budu partneri u prodaji…za Američku birokraciju to vodi zatvaranju zaljeva s Iranske strane a za Rusku i Kinesku to vodi ka teškim pregovorima s kupcima…bilo kako bilo da sam na mjesti Iranskog vođe ponudio bi Rusima i Kinezima “deal” popola jer nisam sam toliko jak da se oduprem Amerima a za dalje oni me neka vojno podupru… Čitaj više »

Abcnormalan
5 godine prije

Ovdje su dvije mete, vlast u iranu a sa tim i utjecaj rusije na tim podrucju a drugi njima najvazniji na koji racunaj kod stvaranja kaosa…reakcija irana i zatvarnje hormuskog tjesnaca i rast cihena nafte jer ce tada ucjenama i ostalim prljavstnama moci prodavati svoju naftu cijelom svijetu… naslinik ujak sam moze preko toga utjecati na kinu,rusiju i indiju… iran je kljuc azije… barem trenutno

MilanCZ
5 godine prije

Jednostavno zakljucak, ako neke drzave nekupuju naftu od Irana jer Amerika uvela sankcije, značí že drzave nemají svoj suverinitet i oné su kolonijalne amerike, nista drugo.Sa tím sankcijama prema Rusiji,Iranu moze se jasno vidjeti kóje su drzave suveréne a kóje kolonie i vázali americke politike.

njonjo
5 godine prije

A, Indija, druga najmnogoljudnija zemlja (1,2 milijarde ljudi) ima puno visokovrijednih resursa, primjerice u obrazovanju, zdravstvu, IT tehnologijama, ali i puno problema u temeljnoj infrastrukturi. Imaju velike probleme u poljoprivredi, vodoopskrbi, prometu. Pa ti budi mudrac i sve to uskladi. Ako su pokleknuli, to je njihov kratkoročni izbor. Vrijeme će pokazati dali im se to dugoročno isplati. Želim im svaku sreću!

Komunista
5 godine prije

Hindusi su curice. Odustaće oni i od S-400 kao što su odustali i od SU-57.
Nikad ih nisam smatrao ozbiljnom silom, bez obzira na nuklearno oružje i što ih ima preko milijarde.

Vutra
5 godine prije

tjerali su lisicu i istjerali medvjeda…

glavni problem je dolar, koja god zemlja isključi dolar iz trgovine će se naći u problemima,
i šta sad europa se okreće kliringu umjesto dolaru, tj iran za naftu prodanu njemačkoj može uzeti robu bilo gdje u europi…
dok za dolare bi morali u bescjenje prodavati svoju naftu i sve to provući kroz američke financijske institucije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI