Indijski premijer zapovjedio raspoređivanje vojnih snaga

indija
124 komentara

Usred napetosti duž Linije stvarne kontrole, u ponedjeljak navečer između Indije i Kine u dolini Galwan u istočnom Ladakhu na granici, izbili su neviđeni sukobi. Konfrontacija je dovela do stradalih na obje strane.

U sinoćnjem sastanku na visokoj razini kojeg je vodio premijer Narendra Modi, oružane snage zemlje dobile su dodatnu zalihe za eventualna ratna djelovanja. Upaljeno je i zeleno svjetlo Indijskoj mornarici za raspoređivanje snaga u regiji Malackca, gdje bi se ona mogla suprotstaviti kineskim ratnim brodovima. Malački tjesnac je jedno od glavnih svjetskih pomorskih ”uskih grla” i uz to glavna ruta za kineska plovila.

Prema izvorima, trima službama: kopnenoj vojsci, mornarici i zrakoplovstvu, upućen je poziv za koordinaciju, kako bi se prioritizirale potrebe. Slično tome, od ratnog zrakoplovstva, koje uključuje preko 100 lovaca, također se traži da se pomakne prema naprijed, na zadane lokacije.

Izvori su dodali kako su snage operativno spremne za intenzivne borbe, s time da zapovijed za skladištenje streljiva omogućuje ratovanje dulje od dvadeset dana.

Do ovakvog razvoja događaja je došlo nakon brutalnog obračuna u dolini Galwana; u obračunu je ubijeno 20 indijskih vojnika, uključujući i jednog časnika, dok su u srijedu vojni izvori rekli da su još četvorica u kritičnom stanju.

“Gubitak vojnika u Galwanu duboko je uznemirujući i bolan. Naši su vojnici pokazali uzornu hrabrost i spremnost u okviru svoje dužnosti i žrtvovali su svoje živote u najvišim tradicijama indijske vojske. Nacija nikada neće zaboraviti njihovu hrabrost i žrtvu. Moje srce suosjeća s obiteljima poginulih boraca. Nacija stoji rame uz rame s njima u ovom teškom trenutku. Ponosni smo na hrabrost i srčanost hrabrih indijskih vojnika”, rekao je indijski ministar obrane Rajnath Singh u izjavi za srijedu.

Stručnjaci za satelitske snimke i veteran indijske vojske Raj tvrdili su da je Narodna oslobodilačka vojska podigla velike koncentracije trupa dublje duž rijeke Galwan. “Satelitski snimci pokazuju barem jednu, ako ne i dvije kombinirane brigade u dolini. Ona je nastajala od 14. svibnja, a od tada se broj povećava”, primijetio je.

Global Times je, citirajući vojnu zapovijed tibetanske PLA-a, izvijestio da je kineska vojska nedavno provela zajedničke vježbe s ciljem uništenja ključnih neprijateljskih čvorišta u planinskom području uzvisina. Na vježbi su bili prikazani “topnički sustavi dugog dometa, raketni sustavi zemlja-zrak, specijalne operativne snage, vojne zrakoplovne postrojbe, elektroničke protu-udarne snage, inženjerske i protu-kemijske ratne postrojbe”.

U međuvremenu, kao odgovor na sukobe na granici između Indije i Kine, američki State Department rekao je: “Pomno pratimo situaciju između indijskih i kineskih snaga duž linije stvarne kontrole. Primjećujemo da je indijska vojska objavila da je poginulo 20 vojnika, a njihovim obiteljima izražavamo sućut“. Navodeći da su oba giganta koja posjeduju nuklearno naoružanje, spremna smiriti napetosti, Sjedinjene Države pružile su podršku mirnom rješenju.

Pogranični odnosi između Indije i Kine više od mjesec dana su u zategnutom stanju i proveden je niz sastanaka na visokoj razini ne bi li se riješio problem. Međutim, za sada nije donesen nikakav zaključak.

Tijekom najnovijeg okršaja između trupa u regiji Ladakh duž slabo razgraničene linije stvarne kontrole (LAC), de facto granice koju su prihvatile Indija i Kina 1993., ubijeno je 20 indijskih vojnika. Izvještaji govore i o žrtvama na kineskoj strani. Iako indijski premijer Modi tek treba reagirati na razvoj događaja, ministarstva vanjskih poslova Indije i Kine optuživali su jedno drugo za kršenje svojih obveza preuzetih tijekom razgovora na razini čelnika vojnih snaga, koji su se odvili 6. lipnja.

konfliktLAC
Pretplatiti se
Obavijesti o
124 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
3 godine prije

Tko bi se drugi javio nego debeli Pompeo, ratni zapovjednik Indijske vojske. Sada treba doći sa hodalicom da održi počasnu smotru svojih vojnika. To im je već tradicija da pred rat posjećuju svoju vojsku.

Kako da ne
3 godine prije

Odvlace Kinezi paznju od sirenja korone malim raticem onako usput. 20, 30,100 ,1000 mrtvih nije neka velika drama.

Mujaga
3 godine prije

Treba Indija pozvati Tursku da porazi Kinu bit ce joj to oćas posla jer nema sile do Turske i vodje svih muslimana Erdogana.

Nitko bitan
3 godine prije

Nemojte navijat. Ovo je samo dokaz da ni Kinezi ništa nisu bolji od USA. Kad se budu osječali dovoljno jaki i oni će svoje probleme rješavat oružjem. Sjaši Murta ,a uzjaši Kurta.

Ringo10
3 godine prije

Za ovaj sukob je najzaslužniji onaj ludjak Modi. Vrlo je militantan hinduski nacionalist

NAjbolje da ne idu u rat sa Kinom. To bi Indiju destabiliziralo i dobili bi batine jer se sa Kinom ne mogu nositi, a Pakistan i muslimani unutar Indije jedva čekaju tako nešto.

A mogao bi se probuditi i separatizam Sikha.

NAjbolje da idu na smirivanje i dogovor o granicama.

puki
3 godine prije

ratne igre za odvracanje paznje debilima… u stvarnosti, su i kinesko lazno komunisticko rukovodstvo, i ono indijsko britansko-vazalsko rukovodstvo, u sluzbi kabale. I Kina ima svoju u crveno prerusenu kabalu, i Indija ima voju kabalu fedudalnog sistema kasti– i jedna i druga kabala, suradjuju sa onom americkom cionistickom kabalom. I indijska kabala, i kineska kabala, rado bi se rijesili velikog dijela svojih velikh populacija. zivoti obicnih indijaca i obicnih kineza, njima ne vrijede ni pisljiva boba i to su nedavno pokazali i sada opet pokazuju u ovoj reziji horora korone. indijska kabala , o tome je izvjestio ovaj portal, prije mjesec dana, vec sada je uvela fakticki diktaturu korone, po zamisli gatesa, rokefelara i ostale bande. Sirotinji se namecu da svi moraju imati aplikacije za pracenje (tracing apps), bez kojih vec sada nitko u Indiji, ne moze ni raditi, ni putovati vlakom. (dakle vec sada fakticki zig zvijeri).- Kineska kabala,… Čitaj više »

duki
3 godine prije

Jeli ovo neka zaje…cija,pa mlate se šakama i toljagama,a vamo dvije nuke-forces.Mislim da im fali malo mooda za pravu makljažu,možda danas uvedu praćke i puhalice??💪💪💪

Mrčikola
3 godine prije

Evo Kiisingeronimu još dvije godine životnog bonusa.

Fenix
3 godine prije

Ubise se toljagama haha bez uvrede nema vojski do Europskih (USA,Rusija itd) tehnološki superiorne. Dok je kod Kineza uglavnom oruzije kopija sto legalna sto nelegalna Ruskog i Americkog nesto nisam uvjeren u njihovu kvalitetu. A Indiju ne bi komentirao polovica stanovništva pothranjena.

Spektator
3 godine prije

Trump zadovoljno trlja ruke jer ih ne mora zaprljati. Drugi će odraditi posao umjesto SAD. Pametno…

Zvrk
3 godine prije

Ne znam jeste li gledali karte. Riječ je o toj dolini Galvan u širem području Ladaha. To je inače područje koje je izvorno držao Pakistan koji je nakon nekog vremena to područje predao Kini. Odmah uz tu dolinu je poznati ledenjak Sijačen gdje se nalaze vojne baze indijske i pakistanske vojske na više od 5 tisuća metara nm.Tako kina u širem području Kašmira kontrolira Galvan i nešto poznatiji Aksaj Čin. Također postoji još spornih područja tipa Arunačal koji svojata Kina ali ga kontrolira Indija tamo jošblizu granice s Burmom. Nije naodmet spomenuti da je susjedni Nepal prošlog tjedna objavio nove zemljovide sa svim spornim područjima koji graniče s Indijom, ali unutar svojih granica.

ogfaneobgfrvaaeigfraveufvdsfvsf
3 godine prije

Viđe što su im uvalili oni koji su im zapovjedili rat sa kinezima ove Tawore, zna se tko njima upravlja………..

Machiavelli
3 godine prije

Sigurno je i za ovaj sukob kriv NATO,jel tako logicari?
E vidite,ja mislim suprotno,da nema NATO-a ovo dvoje bi se odavno nukleisali.
Od kad postoji NATO nema svjetskih ratova,to mu je,cini mi se najveci krimen po vama,jer ga i ovdje citajuci vase komentare,nazalost mnogi prizeljkuju.

zlatan
3 godine prije

WALDA, bilo kuda baba Vanga svuda. Još pamtim neki mail, od prije 15-tak godina, kada je dotična baba tvrdila da će Evropa izumrijeti prije 2014 godine.
Koja zabava-:)!

putnik83
3 godine prije

Ja navijam i za Indiju i za Kinu. Neka se tuku što duže i što jače.

Machiavelli
3 godine prije

Problem je u tome sto je NATO uopce dozvolio da se Indija i Pakistan dokopaju atomskog naoruzanja,primitivcima su sasvim dovoljne toljage pa nek se mlate do istrebljenja.
Eto sada bi i Iran atomsko naoruzanje,uz obrazlozenje da im treba jer eto jadnicki,ne mogu unistiti Izrael USA i EU konvencionalnim.
Debeli diktator je takodje sklepao nesto nalik atomskoj,vjerojatno uz rusku i kinesku pomoc,i sada ucjenjuje zapad i juznu koreju,u stilu,ako mi ne posaljete rizu,palim atomske.
Samo jos fali da se pojavi Vucic na dnevniku i kaze na tecnom kineskom,draga braca kinezi su nam poslali pun avion nuklearki.

MaksimGorki
3 godine prije

Jebu indiju i Pakistan i Kina. Neka se malo potamne ionako zajedno broje gotovo polovicu svjetske populacije

CAN
3 godine prije

Atomska
Komet
Atomska
Komet
Atomska ko -met ak 47 ?

Max
3 godine prije

Zaista nepotreban sukob koji se dogodio mimo svih vojnih standarda.

Armagedon
3 godine prije

Samo jos jedan izvor za postizanje nestabilnosti u svijetu kad za to dodze vrijeme

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI