Rusija savjetuje SAD kako okončati sukob u Ukrajini

Ruska ambasada u SAD
9 komentara

Moskva je pozvala Washington da iskoristi svoj utjecaj na Kijev za stvaranje mira u Donbassu.

Ako su SAD istinski predane rješavanju sukoba u Ukrajini putem diplomacije, trebale bi odustati od svojih planova da Kijevu osiguraju više oružja i usredotočiti se na pregovore, priopćilo je u srijedu rusko veleposlanstvo u Washingtonu.

U priopćenju objavljenom na Facebooku, veleposlanstvo je sugeriralo da bi se američki dužnosnici umjesto toga trebali usredotočiti na korištenje svog utjecaja na Kijev kako bi ga uvjerili da provede sporazum iz Minska, dogovor prema kojem je primirje provedeno u istočnoj Ukrajini 2014. godine.

Sukob u Donbasu počeo je nakon događaja na Majdanu kada su nasilni ulični prosvjedi srušili demokratski izabranu vladu. To je na kraju dovelo do toga da dvije samoproglašene republike Donjeck (DPR) i Lugansk (LPR) proglase neovisnost, potez koji ni Moskva ni Kijev nisu priznali. Sedam godina nakon Protokola iz Minska koji je formalno zaustavio rat, borbe su još uvijek u tijeku, a sporazum se tek treba provesti.

“Ako su Sjedinjene Države uistinu predane diplomatskim naporima za rješavanje unutarukrajinskog sukoba, trebale bi odustati od planova za isporuku novih serija oružja za Oružane snage Ukrajine”, navodi se u priopćenju veleposlanstva. “Umjesto toga, Washington bi trebao iskoristiti svoj utjecaj na ukrajinske vlasti kako bi ih uvjerio da prestanu sabotirati sporazume iz Minska.”

CNN je prošlog tjedna izvijestio da je SAD tajno odobrio dodatnih 200 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući oružje, streljivo i radio opremu, u prosincu 2021.

Najnovija financijska potpora Kijevu dolazi jer su napetosti na ruskoj granici s Ukrajinom i dalje visoke, te kako je Moskva optužena za postavljanje preko 100.000 vojnika u to područje u pripremi za invaziju. Kremlj je više puta odbacio ove prijedloge, tvrdeći da ima suvereno pravo premještati vlastitu vojsku na vlastitom teritoriju.

DonbasskonfliktrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Prilčno dobar prijedlog jer SAD i Ukrajina raspiruju krizu.

tihobl
2 godine prije

Ukrajina je rasporedila 2/3 svoje vojske u Donbasu. Ameri su poslali 6000, britanci 800, a kanadjani 200 vojnika. Na to treba dodati nacisticke bataljone, blekvotersovce …

I tolika vojska nije problem, probelm je rostovski garnizon koji se nalazi blizu Donbasa.

Zoky
2 godine prije

Nemoš vjerovat 2022 godina zvecka se oružjem umjesto da osvajaju druge planete, Kakav smo mi zemljani glupi narod.

Yugo 45
2 godine prije

Pored kurtone stara dobra geopolitika od jednom mi se počinje sviđati

Krle
2 godine prije

Ma znaju SAD kako mirno riješiti situaciju, kad bi htjeli. Oni očekuju savjet kako spriječiti Rusiju da interveniše ako napadnu Donbas.

DEDA
2 godine prije

MA SAMO NEK SE POBIJU.AKO MI JE SUĐENO DA ŽIVIM U OVAKVOM SVIJETU NEPISMENIH NEKA POČNE III SVETSKI.

abc
2 godine prije

A možda je čak cilj, da se pobije sve te ukro-neonaciste, kojih se je nagomilalo podosta. Najlakše jih je upotrebiti kao topovsku hranu. Druge specializacije i tako nemaju. Huliganski tečaj se ne ubraja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI