Indo-kineski sukob na Ladakh granici: zašto je ponovo eskalirao?

Indo-kineski sukobi - regija Ladakh
15 komentara

Najmanje 20 indijskih vojnika poginulo je u oružanom sukobu s kineskim snagama na takozvanoj Liniji stvarne kontrole (LAC) 15. juna. Situacija je i dalje napeta na granici, uprkos tome što su obje strane tražile deeskalaciju.

Posljednji sukob na liniji stvarne kontrole (LAC), de facto granice između Kine i Indije u spornoj regiji Aksai Chin ili Ladakh, ponovo je stavio dvije nuklearne države na ivicu oružanih sukoba.

I Nju Delhi i Peking šalju dodatne snage prema de facto granici u slučaju da se pojave novi sukobi, pri čemu se obje države međusobno optužuju za eskalaciju tenzija. U isto vrijeme, dvije strane su se složile da razgovaraju o tom pitanju u nastojanju da spriječe dalje pogoršanje situacije u Aksai Chin-u.

Šta se desilo?

Tačna priroda incidenta koji je doveo do sukoba između indijske i kineske vojske ostaje nejasna. Peking je optužio indijske vojnike da su 15. juna prešli LAC u dijelu doline Galvan u regionu Ladakh, i napali kineske snage. Šef vladajuće indijske nacionalističke stranke Bharatiya Janata (BJP) sugerisao je umjesto toga da postoji “obraćanje” između trupa kao rezultat zabrinutosti Kine zbog napora Indije u izgradnji infrastrukture na njenoj strani LAC.

Kao rezultat oružanog sukoba oko 20 indijskih vojnika je ubijeno, prema vladinim podacima, a mnogi od njih zbog komplikacija izazvanih oštrim lokalnim okruženjem, koje karakterišu smrzavajuće temperature i visoki teren. Nju Delhi tvrdi da su u sukobu poginula 2 ili 3 kineska vojnika, ali Peking nije potvrdio informacije.

O čemu se radi u sukobu?

Porijeklo sukoba datira od kinesko-indijskog rata iz 1962. godine koji je započeo nesuglasicama dviju zemalja o tome gdje treba da se povuče granica. Indija se u svojim argumentima poziva na takozvanu Johnson liniju uvedenu tokom britanske kolonijalne ere i u koju je uključen Aksai Chin pod kontrolom Kine kao dijela šireg indijskog regiona Ladakh. Kina ističe da je istorijski vršila kontrolu nad teritorijom granice koja je vjekovima ostala nedefinisana.

Granica je ostala nedefinisana više od jedne decenije, čak i nakon što je Indija stekla nezavisnost, a tokom ovog perioda kineska vlada je izgradila put koji povezuje regije Tibet i Xinjiang, koji imaju strateški značaj za Peking. Nju Delhi je za taj put saznao tek nekoliko godina kasnije, što je rezultiralo ratom oko teritorije, koja je slabo naseljena i nema dragocjenih resursa, ali ima veliku važnost za Kinu kao spoj između dva udaljena regiona u kojima želi da održi kontrolu.

Od tog vremena, vojske dviju susjednih država su se više puta sukobljavale, pri čemu su se posljednje smrtne žrtve desile 1975. godine, jer su ostale prepirke rezultirale manjim ili nikakvim žrtvama.

Indijaindo-kineski sukobikinaLadakh granica
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Na pomolu je “restart”

zlatan
3 godine prije

Koliko je pisalo po medijima, uopće nije bio u pitanju oružani sukob, već su se navodno, tukli šipkama, noževima i mlatli se samo tako. Uvijek u tim situacijama kod mužjaka skoči adrenalin, pa se pomlate. Ne sumnjam da su svi ti vojnici sa obje strane, puni tih divljih muških atributa, jer iskreno, a tko bi zdrave pameti i mirne duše, išao služiti na te visine?
Jer, niti Kina, niti Indija, nemaju opću vojnu obavezu. Vojske su im profesionale, znači u pitanju su profesionalci.

blago
3 godine prije

ovaj napisao ‘oruzani sukob’, a nije ispaljen ni metak vec se pobili letvama i kamenjem

Hezbollah
3 godine prije

Obje vojske u tom području ne nose vatreno oružje, a “oružani sukob” može se tumačiti upotrebom hladnog oružja kao što su noževi metalne šipke, kamenja. Radi se o planinskom području sa velikim provalijama i klisurama, izgleda da se Kinezi bolje snalaze na tom terenu pa su Indijce pobacali u provalije a ranjeni su zbog hipotermije i zbog zakašnjele pomoći podlegli ozljedama. Na ovu temu su napisana tri teksta, a u nijednom ne piše gdje se sporna regija nalazi. S indijske strane se zove Ladakh, a s kineske Aksai Chin, ne bi bilo zgorega da se napiše da se ta regija nalazi na sjeveru indijske savezne države Jammu Kashmir, a s kineske je provincija Tibet.

Max
3 godine prije

mislim da če i jedni i drugi htjeti izbjeći rat jer bi bo poguban a i operativno bi ga bilo teško voditi na nepristupačnom terenu

bauštelac
3 godine prije

tarabe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI