Iračke šiitske snage šire nadzor nad granicom sa Sirijom

Irački vojnici na granici sa Sirijom
21 komentar

Iračke šiitske Hashd Al-Shaabi snage ne zaustavljaju ofenzivu koju su započele prije nekoliko dana i do danas su oslobodile velika područja uz granicu sa Sirijom.

Nakon što su ranije uspostavile punu kontrolu nad uporištem terorista “Islamske države”, mjestom Al-Ba’aja, Hashd Al-Shaabi snage su u samo 48 sati uspjele osloboditi još 21 selo i 3 naseljena područja.

Nastavljajući brzu graničnu ofenzivu u zapadnom dijelu pokrajine Niniva, nadmoćne šiitske snage su očistile sela Um Thebaa, Al-Sada Zobaa, Threy Awsat, Tawal, Tall Masada, Al-Nimla, Al-Dwilam, Al-Salhyia, Wasme AlMaroki, Al- Jaer, Abhiri, Al-Rawi, Al-Foarat, Tall Rem, Hasnan, Um Khrab, Abu Raseen, Monas, Monas, Tall Ghazal, Bothat Al-Madfaae, Jaghaify.

Izvor iz zapovjedništva šiitskih snaga je potvrdio i da su njihovi borci zuazeli stambeni kompleks Hamdanyia, Al-Khabaza i Al-Reala.

Brzo i učinkovito Hashd Al-Shaabi snage uspostavljaju nadzor nad velikim dijelopm granice sa Sirijom. Visoki zapovjednik ovih snaga, Hadi Al-Amiri, rekao je da će ofenziva ići dalje prema jugu i da će pokušati stići do iračke pokrajine Anbar, iz koje teroristi takozvanog kalifata  prelaze iz Iraka u Siriju i pokrajinu Deir Ez-Zor.

U drugim dijelovima zemlje je irački ratno zrakoplovstvo neutraliziralo 30 militanata “Islamske države” u džepu Hawija. Naime, jučer je provedeno na desetke udara po Glavnom šerijatskom sudu u gradu i po položajima terorista kalifata koji su ostali u okruženju u Hawiji.

Iračko Sirijska granica - 07. 06. 2017.
Napredovanje Iračkih vojnika prema sirijskoj granici – 07. 06. 2017.
GranicaIračke snagenadzor
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Natovac za novac
6 godine prije

U Astana, Kazahstan se okupljaju danas lideri suverenih i demokratskih drzava.
USA ne moze nista napraviti da to zaustavi.
Watch out Astana !!!

Laki Topalović
6 godine prije

Ao dođu, a hoće do Al-Qaima-Al-Bukamala onda Ameri mogu ić kući, sve džaba..

Sinisa
6 godine prije

Najgore od svega je sto Kurdi postaju veliki problem,Irak,Sirija,Iran pa i Turska ce se u konacnici morati ili sukobiti ili dogovoriti sa njima.

Alen
6 godine prije

Velka gehana pocinje na tom istocnom dijelu.. U biti tu se zavrsava rat pobjedom ili dijeli sirija..

Milan
6 godine prije

Svaka cast namucenom irackom narodu i njihovom ponosu Hashd Al- Shaabi snagama. Gledajuci site, ne mogu se oteti utisku da su oni muslimanski pravoslavci, uvek tlaceni od sunitske vecine…bas kao i pravoslavni od katolika. Ne generalizujem, i smatram da kod svih ima dobrih ljudi.
Napred do Jerusalima!!!

Milan
6 godine prije

Sto se tice Kurda, postovanje za zrtve i vecni pomen… Mislim da su slicni siptarima,skloni izdaji i prodaji. Sad bi oni da ucare veci zalogaj od moguceg. Nikad im nece dati drzavu,ali ce ih dobro iskoristiti za sve ” prljavstine”, znaci da su ista g..na kao i siptari( ima svuda svetlih izuzetaka).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI