Iran i Egipat će obnoviti diplomatske odnose

4 komentara

Iran i Egipat su na putu da obnove diplomatske odnose i ponovo otvore svoje ambasade, rekao je član Komisije za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku iranskog parlamenta.

Poslanik Fada-Hossein Maleki dodao je da će se predsjednik Ebrahim Raisi i njegov egipatski kolega Abdel Fattah el-Sisi lično sastati u bliskoj budućnosti.

Govoreći u nedjelju za iransku novinsku agenciju Tasnim, Maleki je rekao da se pregovori između Teherana i Kaira trenutno vode u Iraku. Poslanik je atmosferu tokom pregovora opisao kao pozitivnu.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je u januaru otkrilo da je njegov šef Hossein Amir-Abdollahian sastao sa šefom egipatske države krajem 2022. Glasnogovornik ministarstva je tada rekao da dvije zemlje „u osnovi nemaju problema za dijalog, sastanke , i razmjenu mišljenja.”

Odnosi između Kaira i Teherana prekinuti su 1980. nakon Islamske revolucije u Iranu.

U međuvremenu, sredinom marta, dugogodišnji rivali Iran i Saudijska Arabija objavili su da planiraju obnoviti diplomatske odnose, koje su prekinuli 2016. godine.   Pregovore i naknadni sporazum između dvije regionalne sile posredovala je Kina, a SAD su bile upadljivo odsutne iz afere.

Činjenica da je Peking uspio nagovoriti dva rivala da razgovaraju i postignu dogovor najavljena je kao velika pobjeda kineske diplomatije.

Rijad se također uključio u pregovore sa šiitskim Huti pobunjenicima u Jemenu prošlog mjeseca, što je potaknulo nadu da bi krvavi sukob, koji bjesni od 2015. godine, mogao uskoro doći do kraja.

Rat u Jemenu se naširoko smatra posredničkim ratom između Saudijske Arabije i Irana.

Krajem prošlog mjeseca, kineski list People’s Daily izvijestio je da je predsjednik Xi Jinping lično odigrao ključnu ulogu u uvjeravanju Rijada i Teherana da normaliziraju odnose.

Diplomatske VezeEgipatiran
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
10 mjeseci prije

EU voli Erdogana, jer EU i Erdogan imaju istog neprijatelja!

Ico
10 mjeseci prije

Hrvati će prije nestati, nego shvatiti da im je Vatikan ( Vatikanci ) najveći neprijatelj. Ne znam tko je prvi to rekao, ali je 100 % u pravu!

Max
10 mjeseci prije

Mudro.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Bravo 👍

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI