Iran optužuje Izrael da je optužbom za teroristički napad nakon napada na tanker želio sakriti vlastita teroristička djelovanja

Izrael
3 komentara

Napetosti u zaljevskoj regiji dramatično su porasle posljednjih tjedana nakon napada od 29. srpnja na Mercer Street, naftni tanker kojim upravlja Izrael. Tel Aviv i njegovi saveznici optužili su Iran za odgovornost za napad. Teheran je porekao te tvrdnje i upozorio međunarodnu zajednicu da bude oprezna zbog izraelskih “operacija pod lažnom zastavom”.

Izrael ne može “ublažavati” svoj dosadašnji pomorski terorizam protiv Irana izbacivanjem lažnih optužbi prema Teheranu zbog incidenta s brodom Mercer Street, sugerirala je Zahra Ershadi, zamjenica iranske veleposlanice u Ujedinjenim narodima.

“Svi takvi navodi [vezani za Mercer Street] su ponavljanje izmišljotina koje je izraelski režim uputio medijima neposredno nakon tog incidenta. Ne postoje nepobitni, provjerljivi i uvjerljivi dokazi koji potkrepljuju te teške optužbe. Ono što pokušavaju prikazati kao definitivne čvrste dokaze nisu ništa drugo do određene fotografije koje ništa ne dokazuju”, rekao je diplomat u izjavi Vijeću sigurnosti UN-a u ponedjeljak, u vjerojatnom odgovoru na slike koje je u petak objavilo Središnje zapovjedništvo SAD-a, putem kojih se željelo prikazati kao da su za štetu na Mercer Street odgovorne iranske bespilotne letjelice.

“Takve optužbe ni na koji način ne mogu obrisati terorističke činove izraelskog režima protiv komercijalne plovidbe”, rekla je Ershadi. “Samo u manje od dvije godine, ovaj režim napao je više od 10 komercijalnih plovila koja su prevozila naftu ili humanitarnu robu u regionalnim morima”, dodala je.

Deset brodova na koje se poziva diplomatkinja iranska su trgovačka plovila poslana u Siriju, koja je izgladnjela u posljednje dvije godine, a koje je izraelska vojska napala ili na drugi način sabotirala na putu do odredišta. Američki i izraelski mediji prvi su put izvijestili o diverzantskim napadima u ožujku, a Iran je neizravno potvrdio istinitost članaka prošlog tjedna. Iran je hitno poslao zalihe goriva u Siriju nakon što su Damasku oduzeli nekadašnju samodostatnost u hrani i energiji od strane SAD-a, koji s lokalnim kurdskim snagama zauzima velike količine hrane i energije iz bogatog dijela istočne Sirije.

U svojim je primjedbama u ponedjeljak Ershadi ustvrdila da je “osim politike obmane i izmišljanja, javna tajna da je Izrael majstor u provođenju operacija s lažnom zastavom”.

“Umjesto da se izigrava žrtva i demonstrira, izraelski režim mora smjesta zaustaviti sve svoje neodgovorne politike, agresije i zločine”, izjavila je diplomatkinja.

Ershadi je ponovila da dugačke iranske obale, uzduž strateški kritičnih plovnih puteva Perzijskog zaljeva, Hormuškog tjesnaca i Omanskog mora, u kombinaciji s vlastitom snažnom potražnjom Islamske Republike za pomorskim plovidbama kao velikom svjetskom zemljom koja proizvodi naftu i plin, znači da je Iran „ izrazito zainteresiran za pomorsku sigurnost i da joj pridaje veliku važnost.” Iran je, sugerirala je, također izrazio spremnost za pojačanu regionalnu i međunarodnu suradnju u ovom području, te pokazao svoju predanost međunarodnoj borbi protiv piratstva kroz više od desetljeće dugog raspoređivanja snaga u Indijskom oceanu i drugdje.

Ershadi je sugerirala da su prisutnost pomorskih snaga zemalja koje sada optužuju Iran za umiješanost u napad na Mercer Street, koje nisu porijeklom iz regije Perzijskog zaljeva, glavni izvor regionalne nesigurnosti i nestabilnosti, s “izmišljotinama i lažnim zastavama, uključujući Izrael, “korišteni” za opravdavanje [njihove] neopravdane prisutnosti ili za invaziju na regionalne zemlje.” Diplomatkinja je pozvala Sigurnost neka “ispuni” svoje odgovornosti i neka “drži [izraelski] režim odgovornim za sve svoje nezakonite postupke”.

Napetosti oko Mercer Street

Izrael je optužio Iran za odgovornost za napad na tanker Mercer Street u Omanskom zaljevu, navodeći da je napad, u kojem su poginuli rumunjski kapetan praznog tankera za naftu i britanski nacionalni tjelohranitelj koji je također bio na brodu, stradao zbog napada iranske bespilotne letjelice. Iran je odbacio optužbe i upozorio da je sigurnost Zaljeva njegova “crvena crta” u vezi s kojom je preporučio protivnicima neka je ne prelaze.

UN je upozorio nacije na izbjegavanje eskalacijskih radnji, usred izraelskih prijetnji da će udariti Iran zbog incidenta.

Incident s Mercer Streetom dogodio se usred slabih nada u pogledu oživljavanja Iranskog nuklearnog sporazuma, usred zamrzavanja razgovora u Beču o mogućem povratku SAD-a na značajni sporazum iz 2015. godine. Ranije u utorak izviješteno je da Bidenova administracija razmatra ”privremene alternative” nuklearnom sporazumu, usred zastoja u pregovorima. Izrael, koji je godinama lobirao kod SAD-a da izađe iz nuklearnog sporazuma te je mjesecima nakon toga inzistirao da se ne uključuju u obnovu istog, nedavno je upozorio da bi Iran mogao biti samo ”nekoliko mjeseci” udaljen od izgradnje nuklearne bombe. Teheran je odbacio sve tvrdnje u vezi s tim da nastoji izraditi nuklearno oružje i optužio međunarodnu zajednicu da je previše blaga prema sumnjivom izraelskom nuklearnom programu.

iranIZRAELMercer Street
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
torinjo
2 godine prije

Oni to rade jer ne smiju sami da da se upuste u iransku avanturu , neznam zasto ali ocito je da im nisu dovoljni njihovi psi ameri znaci ima tu nesto sto izael zna i svjestan je da Iranci nisu obicna zvecka .

onaj najgl... Dalton
2 godine prije

Pokojni direktor Mossada Meir Dagan znao je reći da favorizira napad na Iran, ali samo “kad nam mač stavi na vrat”.
Mač, čini se, ubrzano kreće prema nečijem vratu.
Čijem, ostaje za vidjeti.

Max
2 godine prije

Upravo takvi napadi specijalnost su obawiještajnih zapadnih obawiještajnih službi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI