ISIS koristi 1500 iračkih porodica kao “živi štit”

Irak civili
0
0

Borci Islamske Države (ISIS) prisilili su 1500 iračkih porodica da marširaju na grad Mosul iz sela Hammam al-Alil, gdje su iračke snage pronašle masovnu grobnicu za koju se vjeruje da sadrži više desetina tijela.

Skoro 300 bivših pripadnika sigurnosnih snaga i 30 lokalnih vođa je navodno nestalo iz drugih sela u okolini Mosula, kazao je jedan viši zvaničnik Ujedinjenih Nacija.

Pukovnik Khalid Jaburi, predstavnik iračkog vijeća ministara za pomoć Iračanima koji bježe iz borbenih zona, kazao je da je ISIS u povlačenju iz Hammam al-Alila oteo bivše policajce, vojnike i civile te da ih koristi kao “živi štit“. Militanti ISIS-a su i ranije koristili civile u cilju zaštite svojih boraca, a neke su i ubijali prilikom pokušaja bjekstva.

Masovna grobnica otkrivena je kada je buldožerom raskopano zemljište i u njoj uočene kosti, raspadnuta tijela i ostaci odjeće i plastike.

Grobnica je bila na poljoprivrednom imanju gdje je 50 bivših policajaca navodno ubijeno krajem oktobra, saopšteno je iz UN-a, ali izaslanik za ljudska prava nije bio u mogućnosti da potvrdi da u toj grobnici leže policajci.

ISIS je objavio video snimak i fotografije prestrašenih porodica kako trče niz ulicu, dok se u pozadini čuju eksplozije, ali je saopšteno da oni pokušavaju da pobjegnu od borbenih dejstava, a ne zato što su primorani.

civiliISISRat
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI