Istaknuti norveški kritičar islama pronađen mrtav sa „vidljivim povredama“

Norveška
94 komentara

Organizacija Stop islamizaciji Norveške, čiji je pokojnik bio aktivan član, nastoji da se suprotstavi širenju islama, koji smatra totalitarnom ideologijom koja krši norveški ustav i protivrječi demokratskim i humanitarnim vrijednostima.

Dan-Eivind Lid, 48, jedan od centralnih dijelova antiislamske organizacije Stop islamizaciji Norveške (SIAN), pronađen je mrtav. Policija sumnja na zločin, izvijestio je norveški emiter NRK.

Lid je pronađen mrtav u svom stanu u Suldalenu u Kristiansandu, sa onim što je zabilježeno kao “vidljivo oštećenje tijela”.

I služba bezbjednosti PST i Nacionalna kriminalistička policija Kripos pridružili su se istrazi incidenta. Dan-Eivind Lid je posljednji put viđen živ u petak.

„Jedna od naših hipoteza je da je osoba podvrgnuta teškom krivičnom djelu i da je od njega umrla“, rekao je portparol policije na konferenciji za novinare.

Policija ima nekoliko tragova, ali odbija da se zadrži na njima. Do sada niko nije optužen niti uhapšen zbog ovog slučaja.

“Policija je još uvijek u početnoj fazi istrage. To znači da policija radi široko i radi na nekoliko hipoteza”, rekao je portparol policije.

Lider SIAN Lars Thorsen opisao je Lida kao „aktivnog dugogodišnjeg člana“ sa kojim je bio u bliskoj vezi. Thorsen je naglasio da je Lid bio „prijateljski nastrojen i pristojan“ i naglasio da na osnovu svog znanja o pokojniku ne vidi druge vidljive motive osim političkih.

„Ništa u vezi sa njegovom prirodom ne može objasniti zašto bi trebalo da dođe u situaciju da neko želi da mu oduzme život“, rekao je Thorsen.

Bivši lider SIAN Arne Tumir opisao je Lida kao „ključnu figuru“ koja je „uvijek bila spremna da se potrudi“.

Tvit: “Sa velikom tugom potvrđujemo da je Dan-Eivind Lid otrgnut od nas. Kasnije ćemo se vratiti sa više informacija. Naše misli i saosjećanje sada idu porodici u ovo teško vrijeme”.

Stop islamizaciji Norveške (SIAN) datira iz ranih 2000-ih. Njen navedeni cilj je da se suprotstavi širenju islama, na koji gleda kao na totalitarnu političku ideologiju koja krši norveški ustav, a protivrječi demokratskim i humanitarnim vrijednostima.

SIAN je poznat po svojim javnim manifestacijama o proslavi slobode govora koje ponekad uključuju i spaljivanje Kur’ana i druga simbolična djela. Nedavno je jedan SIAN aktivista javno rastrgao Kuran, pljunuo na njegove stranice i nazvao proroka Muhameda “pedofilom i ratnim huškačem”, podstičući muslimanske nerede.

SIAN se i ranije svađao sa neprijateljima, a muslimani i antirasisti su ih zasuli jajima i paradajzom tokom prethodnih demonstracija.

Nedavno u avgustu, muslimanska rulja je krvavo pretukla lidera SIAN Larsa Thorsena u vezi sa demonstracijama u Bergenu.

Norveška muslimanska zajednica eksponencijalno je porasla, dostižući blizu 6 procenata stanovništva zemlje u roku od nekoliko decenija, i čini nešto više od 10 procenata ili više u nekim opštinama Šireg Osla.

IsamIslamistanorveška
Pretplatiti se
Obavijesti o
94 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sam
3 godine prije

Z.Milicu jesi li i ti mozda clan SIANa?!
Ili ti nestalo materijala za tekstove,pa kao uvijek kad zafali tema,nadju se dezurni krivci za sve?
Ipak si ti Z.Milic.
Ne mozes bar mene iznenaditi.

cibo
3 godine prije

BBC, Der Spiegel, The Guardian optuzuju Putina.

nekoime
3 godine prije

Policija kao najozbiljniju razmatra hipotezu o smrtonosnom napadu losa u dnevnoj sobi pokojnika.

PericaLJ
3 godine prije

dasta nego los i to direkt iz irana (jako invazivna vrsta). u nas je kasno vec za spasiti se od ovih. da bar na sjeveru malo mjesta za normalne ostane

Rover70
3 godine prije

Na žalost ima nešto u tvrdnji: “nisu svi muslimani teroristi no svi teroristi su muslimani”.

3 godine prije zadnji put uredio Rover70
Sunseeker
3 godine prije

Tko se nije susreo s tim narodom i ne poznaje njihovu (ne)kulturu ne može ni komentirati. Tamo gdje se oni ugnjezde pocinje patnja za normalne ljude. Norvežani su svoju mekocu i dobrodu poceli placati…. sve u svemu clanak je dobar podsjetnik za neke stvari koje su oko nas.

3 godine prije zadnji put uredio Sunseeker
puf
3 godine prije

Ovaj tekst se bazira na hipotezi. Samim time je neargumentovan i nevalidan. Osjeti se doza postovanja prema tom pokretu protiv sirenja islama ili kako se vec zove, objavljeni su iskazi sadasnjih ili bivsih clanova tog pokreta, dok se o drugoj strani, koju se u tekstu otvoreno sumnjici za ubistvo ne navodi nista sto bi nas navelo da autor pokusava biti nepristasan. Medjutim, Z. Milic, gotovo sam potpuno siguran, ovaj tekst nine napisao licno, nego ga je preuzeo sa nekog stranog portala i preveo. Kako tekst otvoreno naginje prema podrsci za navedeni pokret, da se naslutiti sa koje vrste portala je Z. Milix tekst mogao preuzeti. Ja sam licno veliki zagovornik slobode govora, posebno kada su azijske i africke zajednice muslimana u pitanju, jer isti u sckjim drustvima nemaju razvijenu slobodu govora u punom smislu, niti imaju razvijenu kriticku misao. Medjutim, ovu dansko-norvesku logiku “slobode govora” nikako ne mogu da svarim… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Čini se političko ubojstvo.

Oliti
3 godine prije

6-10% ? Vrijeme je da osnuju politicku stranku, preuzmu vlast i istjeraju bljedolike iz svoje zemlje!!

Brainstorm
3 godine prije

hocu pravo da kritiziram islam i judaizam jednako kao i krscanstvo, da kritiziram crnce jednako kao i bjelce.
onaj tko misli da bjelac i krscanin ne bi smjeo imati to pravo je rasist.

Brainstorm
3 godine prije

glede argumenta da je za priljev migranata u europu kriv zapad jer da je izazvao ratove u njihovim zemljama odgovaram da se oni doseljavaju jer njihove ekonomije ne mogu pratiti stopu demografskog rasta.
kao, hoce baja da ima petnaestero djece a kako ce se svi skuciti, zaposliti, nahraniti nije ga briga. poslat ce ih europu.

Tihi
3 godine prije

Što ste trazili to ste dobili

Kurjaca
3 godine prije

Ja ne mogu vjerovat kako nasi bosanci brane ove sto poplavljuju europu samo zato sto su muslimani.Kakve dodirne tocke jedan bosanac ima sa afganistancom ili bangladesaninim( jbg ne znam kako se oravilno kaze) osim sto su obadva muslimani.Stavljat tuđina druge rase.boje koze a o kulturi da i ne pricamo ispred svog komsije i susjeda je ispod svake logike.Kako ti moze biti drazi stil zivota jednog neobrazovanog ,zatucanog stranca a ne tvoj koji zivis ti i tvoji preci samo zato sto djelite istu bajku

Zoran
3 godine prije

Muhamed je bio silovatelj i radi njegovih učenja počinjeno je milijarde i milijarde zločina i ubojstava i silovanja. On sad gori u paklu i vodi i sve one koji ga slijede za sobom

Alex
3 godine prije

Dolazi na naplatu skandinavska humanost i veliko srce. Tko s vragom tikve sadi,o glavu mu se slupaju. Imali su priliku učiti na tuđim greškama, ali zov profita bio je jači.
I ovo je tek početak.

Daniel Plainview
3 godine prije

Skandinaviju izjeda lijevo-liberalna politika i zloćudna ideologija multikulturalizma kao dio procesa razaranja nacionalnih država, tradicije, kulture i vrijednosti. Kao i u ostatku Skandinavije, ali i u zapadnom svijetu, isprali su im mozak i nametnuli romantičnu predstavu o egzotičnim i dalekim kulturama koje bi Europu trebale obogatitii i učiniti šarenijom, a zadesila ih je realnost u obliku rasta broja silovanja i kriminala. Slobodoumni maloumnici koji zagovaraju dolazak migranata imaju pogrešnu percepciju o harmoničnom suživotu i nisu svjesni fatalne posljedice, niti da služe kao Trojanski konj multikulti agende.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI