Turska će biti domaćin gimnastičkog samita nakon što je Norveška odbila da dozvoli pristup Rusima

Gimnastika
5 komentara

Datumi Kongresa Međunarodne gimnastičke federacije (FIG) 2022. potvrđeni su nakon što je Turska ušla u domaćinstvo događaja. Događaj je premješten s prvobitnog domaćina Norveške nakon što je odbila da dozvoli rusku i bjelorusku delegaciju.

Kongres će se održati 11. i 12. novembra u najvećem gradu Turske, a razvoj će uslijediti nakon odobrenja Izvršnog odbora FIG-a.

Turska će sada biti domaćin Kongresa drugu godinu zaredom, a Antalya je primila prošlogodišnji skup na kojem je Morinari Watanabe izabran za drugi uzastopni mandat za predsjednika FIG-a.

Istanbul je spasio dan nakon što je FIG ranije ove sedmice objavila da njen prethodni izbor Sandefjorda u Norveškoj više ne može biti domaćin kongresa.

Do toga je došlo kao rezultat političkog pritiska, s povlačenjem Norveške gimnastičke federacije nakon preporuka norveškog Ministarstva kulture i ravnopravnosti, te Norveškog olimpijskog i paraolimpijskog komiteta i Konfederacije sporta (NIF) da blokiraju prisustvo ruskih i bjeloruskih zvaničnika.

U saopćenju u petak, FIG se izvinila za promjenu i rekla da je “svjesna izazova uzrokovanih ovom nepredviđenom situacijom za sve nacionalne gimnastičke federacije koje su već uredno registrovane za ovaj Kongres”.

“FIG je veoma žao zbog neugodnosti i može samo još jednom zahvaliti delegacijama na razumijevanju i vrijednoj saradnji”, dodaje se.

Rusija i njen saveznik Bjelorusija su zamrznute iz mnogih međunarodnih sportova otkako je vojna operacija u Ukrajini pokrenuta krajem februara, a brojne federacije zabranjuju svoje sportiste, timove i klubove nakon preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da to učine.

Ove zabrane su se ponekad proširile i na zvaničnike, ali je delegacijama dviju zemalja bilo dozvoljeno da učestvuju na kongresima poput onih koje održava FIFA u fudbalu, kao i FIG.

Nellie Kim iz Bjelorusije jedna je od tri potpredsjednice FIG-a, dok je Rus Vasilij Titov član odbora. Obje zemlje imaju zvaničnike u raznim FIG komitetima.

Za razliku od Norveške i njenih skandinavskih susjeda, Turska je bila prijateljski raspoložena prema Rusiji, dok je također igrala aktivnu ulogu u naporima posredovanja između zemlje i Ukrajine.

FIGGimnastikanorveškarusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
verim
1 godina prije

Vrhunski sportist vrijedi više od svakog korumpiranog političara, a već desetljećima politika uništava i sport. Maknite ruke od toga, ti ljudi treniraju desetljećima za svoj rezultat, a ne biraju ih plaćeni mediji i hrpa poluidiota na izborima.

Max
1 godina prije

Nebitno.

Jadranka S.
1 godina prije

Gimnasticari treniraju mukotrpno svakodnevno sto je za svaku pohvalu Volim gimnastiku. Bila sam trener gimnastike, sudac, tajnik, blagajnik i zapisnicar. Najbolji sport.

Praetorian
1 godina prije

U Turskoj se na nacionalnoj TV otvoreno govori o americkim biolabosima u Ukrajini, te o provokacijama Bidenove administracije prema Kini. Turci ne vole zapadno licemjerje nimalo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI